Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певицата Християна Дънкова представя България на "Voice of Turan" в Казахстан

| обновено на 22.10.21 в 14:59
Християна Дънкова
Снимка: Личен архив

Певицата Християна Дънкова ще участва в тазгодишното издание на телевизионния конкурс "Voice of Turan" в Казахстан на 30 и 31 октомври. Тя ще представи „Една тъжна балада“, песен-емблема за казахстанския народ, разказваща за святата майчина любов. Гласовитата добричлийска, която преподава пеене и пиано в София, гостува в предаването „Джем сешън“, за да разкаже за участието си в конкурса.

Участието ми е по покана на Доно Цветков, с когото лятото журирахме на конкурса за млади изпълнители „Морско конче“ във Варна, там се запознахме лично. Но се познавахме задочно, тъй като аз съм участвала на неговия фестивал „Откритие“. Поканата идва от него, тъй като той е работил дълги години с продуцентите на "Voice of Turan". Идеята на този конкурс е да звучат емблематични казахстански песни, но с нови аранжименти и в нов прочит. Подготвих и записах песента "Ана туралы баллада", също и видеоклип, който ще се излъчи в националната телевизия в Казахстан. Условието беше първият куплет да се изпее на родния език на всеки един от участниците, а след това интерпретацията да е на казахстански. Казахстанският език ми се стори почти невъзможен за пеене (смее се). Той е интересна смесица между турски, иврит, руски… Много, много интересна комбинация. Аз се подготвих сама. Намерих транскрипции на текста в Интернет. След като пратих първия демо запис на продуцентите, те казаха, че моето произношение е много добро. Естествено, имаше думи, по които трябваше да поработя, но мисля, че като за човек, който за първи път се среща с този език, се справих прилично.

Цялото интервю и песента чуйте в звуковия файл.

Християна Дънкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Николай Овчаров представя "Великите владетели на Второто българско царство" във Варна

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя – оживява в изданието "Великите владетели на Второто българско царство" от българския археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав. След успешната премиера на книгата в..

публикувано на 10.05.24 в 15:50

Изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка" откриха в Добрич

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията, живописта...

публикувано на 10.05.24 в 13:36

Започнаха майските празници в Балчик

Майските празници в Балчик започнаха с откриването на две изложби - "Участието на България във Втората световна война - двете страни на медала". Тя е подредена в балчишкия музей в рамките поне на месец. Другата е в Общински детски комплекс от конкурса "Моята България". На 16 май Мира Добрева ще представи пред балчишката публика книгата си "Светулки..

публикувано на 10.05.24 в 10:59

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

обновено на 09.05.24 в 18:51

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14