Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозар Желев: "Наградата на Георги Господинов "Премио Стрега Еуропео" е изключително признание"

Ясни са номинираните за литературните награди "Перото" на клуб „Перото“ и Националния център за книгата за 2021 година.
Седмата церемония ще бъде на 2 ноември. По този повод Светлана Вълкова разговаря със Светлозар Желев, директор на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“.


Здравейте на Светлозар Желев. Намирам Ви на „Панаира на книгата” във Франкфурт. Какво е нашето участие?

България има щанд. Много се радваме, че вече след две години за първи път се провежда такова събитие. То събира издатели и национални институции от целия свят. България има своя щанд. Интересът към България е голям. Надявам се да бъде един успешен панаир и да възстановим връзките, защото мотото на панаира е „Реконект”, отново да се върнем към нормалния живот.

Да се върнем няколко дни назад към Георги Господинов и голямата радост, която ни донесе като носител на престижната Европейска награда „Премио Стрега Еуропео” в Италия с романа „Времеубежище”. Можете ли да обясните какво представлява тази награда?

Това наистина е огромна новина. Всички колеги ни поздравяват, защото това е една от най-важните и ценнни европейски награди. Поздравиха ни колеги буквално от цяла Европа и целия свят за тази награда. Моите поздравление да изкажа и към Георги Господинов и към неговия преводач професор Джузепе дел Агата, който прави толкова много за превода на българска литература на италиански език и разбира се, на издателя му в Италия Даниела ди Сора. Награда "Премио Стрега Еуропео" е част от най-голямата италианска литературна награда „Стрега”, която съществува от 1947 година и нейни носители са най-големите италиански писатели като Алберто Моравия, Умберто Еко, наистина най-големите имена в италианската литература. Преди близо десет години беше решено да има и втора награда, която да се дава за най-добрата книга, преведена на италиански език и тя се връчва всяка година. Нейни носители също са едни от най-големите европейски писатели. И всъщност ние имаме честа Георги Господинов да бъде номиниран още за първата награда „Премио Стрега Еуропео”, която беше взета от един от най-големите испански писатели. Но сега за наша радост в конкуренция на Ана Бландиана – живия класик на румънската литература, на носителя на наградата „Гонкур” във Франция за тази година. Така че наистина много сериозна конкуренция. Но книгата „Времеубежище” на Георги Господинов стана носител на наградата. Много е интересно и журито, което избира победителя. Това са 22 италиански писатели, носители на наградата „Стрега”. Представете си какво означава най-добрите писатели на една нация да избират писател, когото смятат за най-добрия и човека, който да я получи. Така че това е огромно признание, което се присъединява към другите му изключителни награди като „Ян Михалски” в Швейцария или наградата „Ангелус” в Полша.

Предстоят наградите „Перото” за принос към българския литературен контекст. Има ли тази година сериозен принос към него?

Със сигурност има прекрасни номинирани книги. Трудно ще ми е да ги изброя в момента. Но в категория „Проза”, където са номинирани Елена Алексиева за нейния прекрасен сборник „Прекъсване на Самсара”, „Вечерна сватба” на Иван Станков, „Телогинариум” на Ясен Григоров, изключителна конкуренция, при която на журито наистина не му беше лесно да избере трите номинирани книги. Защото в дългия списък в него фигурираха книги като „Опашката” на Захари Карабашлиев, „Мисия Туран” на Алек Попов – изключително утвърдени имена в българската литература. Никак не беше лесно на журито. Наблюдавах този процес, докато те вземаха решението за номинациите. Същото е и в категория „Поезия”, където са номинирани Надежда Радулова, Виктор Самуилов, Владимир Левчев. В категорията „Дебют” също бяха номинирани прекрасни книги, детската литература... Разбира се, моята любима категория като директор на Националния център за книгата е „Превод от български на чужд език”. Тя е много важна, защото моята работа е да популяризирам българската литература в чужбина. Там са номинирани Виктория Левтерова за превода й на испански на „Портретът на моя двойник” на Георги Марков и на „Сестри Палавееви” на Алек Попов. Професор Джузепе дел Агата за превода му на „Времеубежище“ и на една книга със стихове на Владимир Левчев и едно от големите ни имена в превода от български на испански език – мексиканският преводач Рейнал Перес Васкес. Така че отново конкуренцията и там е много силна. Ще я има, разбира се и наградата за „Цялостен принос към българския литературен контекст”, но тя се връчва и обявява на самата церемония, която ще бъде на 2 ноември.

Т.е. няма да разберем кой е носител, но има извънредна награда.

Която за първи път се връчва. За огромно наше съжаление посмъртно. На Марин Будаков, който направи толкова много за съвременната българска литература, изгради толкова мостове и наистина беше спойка в целия ни литературен живот и контекст. Той беше огромен приятел на литературен клуб „Перото”. И наистина неговият дух винаги ще живее там.

Какво е журито, което ще определи наградите „Перото”?

Журито е в състав професор Светлана Стойчева, която е най-големият специалист по детска литература в България, преподавател в Софийския университет, Силвия Чолева – всички я познават – поет, писател, издател и журналист в ефира на програма „Христо Ботев”, Белослава Димитрова, носител на наградата за поезия „Перото 2020”, Теодора Димова, която е носител на наградата за „Проза 2020” и доцент Дарин Тенев, също то Софийския университет, едно от най-големите ни имена в литературната теория и критика.

На 2 ноември каква ще бъде церемонията?

Все още не знам, защото съм във Франкфурт и не съм говорил с колегите и ръководството на НДК как точно ще бъде проведена церемонията. Ние със сигурност щяхме да я стриймваме пряко в Интернет, но като се прибера в София, ще обсъдя с ръководството на НДК и ще обявим как точно ще се случи самото награждаване. Решението ще бъде взето в самия ден от страна на журито. Сигурен съм, че изборът им няма да е лек. Всяка от номинираните книги е изключително добра, те вече са победители. Но наградата ще получи по една книга от всяка категория.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Отец Георги Стоименов за вярата

Отец Георги Стоименов, председател на църковното настоятелство на храма "Св. Архангел Михаил" във Варна, от дете е привлечен от силата, водеща към храма. Първият му спомен за това е от детска възраст, когато по време на семейна екскурзия моли родителите си да изчакат да отвори Рилският манастир, който тогава е музей, за да го разгледа.  Роден е в Сибир -..

публикувано на 06.05.24 в 08:00
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Митрополит Йоан: Когато вършим добри дела, идват радостта и щастието

Всечестни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия, В първите минути от настъпилия празник на светлото Христово Възкресение ние се обръщаме към всички, които чуват възгласянето на жизнеутвърждаващото апостолско приветствие: „Христос Воскресе!“. Знаем, че много от нас в този момент ще..

публикувано на 05.05.24 в 00:00

Марио Хосен: Гости сме на тази планета!

Хосен! Гражданин на Австрия, но със сърце в България.  Велик, но скромен музикант. Обича работата си колкото живота. Обаятелен събеседник: словоохотлив и мъдър, деликатен и изискан.  Фин човек. На 8 години дебютира с Пловдивската филхармония. Продължава образованието си във Виена при проф. Михаел Фришеншлагер. Получава..

публикувано на 03.05.24 в 09:40

Двама актьори от варненския театър с номинация "Аскеер"

Две номинации за наградата "Аскеер" за Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. За главна мъжка роля е номиниран Константин Соколов за ролята му на Петър в "Ботушът" от Лило Петров, с режисьор Стоян Радев Ге. К. Недялко Стефанов за ролята на Симеон в същата постановка. Пред Радио Варна Стефанов, за когото това е първа номинация заяви, че..

публикувано на 02.05.24 в 09:05