Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на движението MOVING BODY с шесто издание

Форумът представя разнообразна програма в рамките на два уикенда

3
"Невъзможни действия"
Снимка: Мартин Атанасов

В два поредни уикенда, между 29 октомври и 7 ноември, във Варна ще се проведе шестото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс Moving Body 6: Critical Moves.

Движещо се тяло е фестивал, посветен на свързването на артисти, медиуми, публики и общности чрез съвременен танц, пърформанс и филми, работни процеси, ателиета, представления, инсталации, изложба, дискусии, и парти ситуации. Събитието се провежда ежегодно във Варна през октомври/ноември. В основата на инициативата и дизайна на програмата стоят въпросите: Какво ни кара да се движим? Как се движим? Накъде се движим? Как се преминаваме от индивидуално към колективно тяло, оформящо бъдещата история? Как се движим по време на катастрофа?

Това концептуално ниво се материализира в платформа за обмен на знание, която дава шанс на деца, младежи, професионални танцьори, артисти от различни области и любители да се срещнат с активни танцьори и хореографи, които споделят с тях своя опит, арсенал от техники и философски виждания и идеи около понятието "движение".

Хореографът и артист Искра Проданова и културологът Светлозара Христова разказаха в подробности за програмата на фестивала тази година, но и за предизвикателствата, които средата във Варна поставя пред съвременните артисти. Разговора им с Добо Мързов чуйте в прикачения звуков файл.

Как виждате средата за подобни изпълнителски изкуства в нашия град?

Искра Проданова: Както всяка година, фестивалът Moving Body се опитва не само да задава критични въпроси, но и да картографира пространства, в които могат да се случват сценични изкуства, а и не само - защото тази година нашата програма включва изложби, инсталации, филми...

Светлозара Христова: Последното издание на медията Виж е посветена на съвременния танц. В него те обръщат внимание на формати, фестивали, артисти, които работят активно в тази посока и ние сме много щастливи, че включиха и нас, че Moving Body е на картата на съвременния танц в България. Една от особеностите на съвременния танц е, че той изисква много ресурс за своето осъществяване. Затова е много важно местните фондове, локалните културни институции да са сътрудници, да са партньори. Защото преминаването на живота в онлайн пространството през последната година направи така, че сценичното изкуство, тялото в пространството, пострада най-много от всички изкуства. Това изисква грижа и внимание, не е за подценяване.

ПРОГРАМА НА MOVING BODY 6: CRITICAL MOVES

Уикенд 1

29.10 |19.30 | The Bookstore
Откриване на изложба и представяне на фотографска книга “Невъзможни действия” с автор Мартин Атанасов

30.10 | 17:30 | Хале 3
Прожекции на късометражни видео творби

30.10 | 19:30 | Хале 3
Откриване на инсталация “Откровения за преди началото на края”
Идея и реализация: Ива Свещарова и Вили Прагер

31.10 | 17:30 | Хале 3
Прожекции на късометражни видео творби

Уикенд 2

05.11 | 19:30 | Градска художествена галерия
Невъзможни действия / NUTRICULA - публично представяне на процеса с водещ Ясен Василев
Пърформанс

06.11 | 14:00 | Социалната чайна
The Way We Move Matters - брънч - дискусия

06.10 | 18:00 | Хале 3
Прожекции на късометражни видео творби

07.11 | 18:00 | Градска художествена галерия
WO MAN
Пърформанс с Мартина Апостолова и Марион Дърова
ИКАР 2021 в категория „Съвременен танц и пърформанс“.

07.11 | 19:30 | Куклен театър
Преди края... (на света)
Пърформанс
Изпълнение: Мирослава Захова, Нейтън Купър, Ива Свещарова и Вили Прагер

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителна изложба в РБ "Пенчо Славейков"

Благотворителна изложба с рисунки и приложни творби на децата от ателиетата „Шаренко“ и „Шарени ритми“ с ръководител Ирена Кръчмарова ще бъдат представени от 19 часа на 21 май в отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.  Събраните средства от изложбата ще бъдат в полза на деца и възрастни в неравностойно положение...

публикувано на 20.05.24 в 12:11

Анелия Атанасова представя романите си "Вината" и "Реванш"

Книгите "Вината" и "Реванш" представя от 18.30 часа днес, 20 май, в галерия "Арт Маркони", Анелия Атанасова.  Много хора успяват да погледнат на препятствията като на нови възможности. И докато светът се тресеше от страховете и ограниченията, наложени от пандемията, Анелия Атанасова осъществи една своя идея – романът „Вината”. В очакване на по-добри..

публикувано на 20.05.24 в 11:09

Държавният архив във Варна се включва в Нощта на музеите и галериите (програма)

И тази година традиционно Държавният архив във Варна ще се включи в инициативата „Европейска нощ на музеите и галериите 2024“.  Той ще бъде  отворен за посетители безплатно от 12.00 до 18.00 часа.  Програма тази година е под надслов „Ново приключение на всеки кръгъл час“ и включва:  12 ч. – посещение на архивохранилище на Държавен..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Арт инсталацията "Златната нишка между културите" представят в Археологическия музей във Варна

Арт инсталация на Яна Дамс представя Археологическият музей във Варна от 23 май.  В нея съвременното изкуство се среща с най-старото златно съкровище в света. Позлатените скулптури отразяват символичното значение на златото в различните култури и изненадващо разкриват повторяемостта и преоткриването на формите, поясняват от културната институция...

публикувано на 17.05.24 в 17:15
Снимката е илюстративна

Европейска нощ на музеите в Градската художествена галерия във Варна (програма)

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, се включва в Европейската нощ на музеите на 18 май 2024 г. със събития, изкушаващи почитателите на изкуствата в морската столица. Ще бъде отворена за посещение постоянната експозиция, разположена на втория и третия етаж в сградата на Галерията, която проследява художественото развитие на..

публикувано на 17.05.24 в 12:31

Музеят по история на медицината ще се включи в Европейската нощ на музеите (ПРОГРАМА)

И тази година Музеят по история на медицината ще се включи в Нощта на музеите. Посетителите ще имат възможност да присъстват на демонстрации и експерименти, подготвени от учени и студенти на Медицинския университет във Варна. ПРОГРАМА: • 18:00–18:30 – откриване с музикално изпълнение от Александър Петров и изпълнение на студентски мажоретен състав..

публикувано на 17.05.24 в 12:26

"Синята планета" на Станислав Станчев-Бебето можем да видим във Варна

„Синята планета“ е озаглавена изложбата живопис на смолянския художник Станислав Станчев-Бебето в галерия Тереза Зиковска тази вечер от 18:30 ч. „Това е една поетична и емоционална изложба“ – така я представят от галерията. Авторът не е правил изложба от 2016 г., защото отдава приоритет на реставраторската работа. Заедно със своята дъщеря Татяна..

публикувано на 16.05.24 в 16:06