Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Свилен Стоянов: Сцената е вълшебно пространство за души

Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и варненската културна общественост отбелязват 40-годишния творчески път на Свилен Стоянов на сцената на Варненския театър

Актьорът е обичан от варненци както заради изявите си на сцената, така и заради успехите си като художествен ръководител на Театрална формация „Феникс“, в която участват и млади хора в неравностойно положение. Един от най-заетите актьори на Варненския театър, само през този месец той играе, освен в „Бащи лъжи и още нещо“, също в „Тютюн“, „Амадеус“ и „Само за жени“. С ролята, която репетира сега в предстоящата премиера на „Вечеря за глупаци“, пресъздадените от него образи стават 111. „Всички те са в моя любим, единствен и неповторим Варненски драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Щастлив съм, че целият ми творчески път протича тук. Пожелавам на нашия театър да съхрани своята самобитност и оригиналност, да преведе във времето здравите послания от нашите предци, да пренесе традицията в съвременен изказ. Вярвам в бъдещето на Варненския театър“, категоричен е Свилен. Актьорът, който е познат на публиката и като блестящ рецитатор, също свири на цигулка и китара, композира песни за деца и възрастни, които изпълнява сам, пише поезия.

Светлана Вълкова разговаря с актьора в предаването за култура "Гравитация нула":

40 години на варненска сцена. По различен начин ли тече времето в живота и на сцената?

Сцената е едно невероятно увлечение, един друг живот, този живот, който е изпълнен с амбицията да го постигнеш, от там нататък да го споделиш с публиката, е едно чистилище. Ние сме от онези професии, в  които можем да се самозареждаме, благодарение и на публиката - тогава обратните импулси са невероятни. 40 години не е толкова много - ако ролите ми са 110, значи това са само 110 странички. 

А времето, както в живота, така и на сцената, тече неусетно. Може би в живота в различни периоди се случват изпитания и предизвикателства, с които ние трябва да се справяме все по-силно и по-добре организирани със себе си и с трезвата си мисъл за правилното и полезното. Но сцената е вълшебно пространство за души.

Това ли беше твоят мотив да се занимаваш с театър – да осмислиш, да разбереш живота и себе си?

Сега за пръв път се замислям. Да, може би е това, но може би първото е било – да сме заедно. Поне с един човек, един зрител. В моя домашен театър в детството баба или мама и тати бяха моята първа публика, но споделеното е изключително важно, особено днес, да не загубим потребността да сме човеци и да общуваме. Сцената ми дава възможността да дишаме заедно, да чувстваме заедно, ако щеш и въпросите, които ние задаваме на публиката, те са въпроси към нас, човеците, които в момента сме се превъплътили в даден образ, но излизайки от него, ние продължаваме да мислим върху тези въпроси, които сме задали в един театрален спектакъл. 

Всеки има трудни моменти, ти как ги преодоляваш, кое ти дава импулс да вървиш напред?

Разбира се, близките ми хора. Но има и други измерения на човешкото живеене – трябва да има у всеки човек повече вяра, повече надежда и повече любов. Не бива да слизаме под някакви нива, от които е трудно човек да се изправи. В първите години след промените, например, имаше много проблеми, свързани с политически и икономически сривове. Човек трябва да намери божествената светлина в себе си, той в никакъв случай не трябва да се обезвери.  Да, понякога е много трудно... Дори и днес, когато гледах тази великолепна природа около сградата на Радио Варна, с толкова багри – Господи, каква красота! Дали я виждаме? Дали успяваме да я видим?

Какво ти се играе? Има ли нещо специално, което ти се играе?

Вероятно да и то е в социално-психологически план, свързано с онова, което нас ни боли и то стои недоизказано, нашите неслучили се срещи, нашите недоизказаности, нашите недореализирани полети, прегръдки, пропуснати мигове... Разбира се публиката иска и да се смее, но мисля, че може да задаваме и тези въпроси.

Понеже предаването е „Гравитация нула”, искам да те попитам: Кое те кара да летиш?

Смисълът на нашия живот е любов. Любовта е най-големият енергиен двигател за полети.


Цялото интервю със Свилен Стоянов може да чуете тук:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15