Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акробати провокираха шофьорите на Варна за отговорност към по-чиста градската среда

Акробатично шоу с послание „Без отпадъци“ привлече вниманието на шофьорите във Варна миналия уикенд. Акцията бе част от кампанията „Шофиране без отпадъци“, организирана от пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“.

Акробати на кокили представиха акробатично шоу и отправиха своя призив към водачите на автомобили да се замислят следващия път, когато свалят прозореца на колата си, за да изхвърлят нещо, макар и дребно. Докато шофьорите чакаха на светофара на кръстовището пред Катедралата, на бул. “Христо Ботев” и бул. “Владислав Варненчик”, доброволци им раздаваха пепелници за автомобил, пликове за събиране на отпадъци по време на път и стикери  с послание за отговорно и „чисто“ шофиране. На хората в автомобилите им беше напомнено защо не трябва да изхвърлят фасове или други дребни отпадъци от колата докато шофират, а да го правят само на обозначените места за боклук. Това сподели в интервю за Радио Варна Румяна Киризиева – от сдружение „БГ Бъди активен“. Интервюто с нея може да чуете в прикачения звуков файл: 

Целта на кампанията е да се привлече вниманието към проблема и да се работи в посока превенция на замърсяването с отпадъци по време на шофиране. Организаторите вярват, че достигайки директно до шофьорите, на пътя и давайки им адекватна информация за последствията от замърсяването с фасове и други дребни отпадъци, ще предизвикат промяна в нагласата и ежедневните им навици.

От сдружението са провели и анкетно проучване сред жителите на шест български града, сред които и Варна. 93% от анкетираните са отговорили, че им се е случвало да изхвърлят фасове, както и други дребни отпадъци от своя автомобил. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Украинските писани яйца - древен обичай, станал символ на Великден

Тънкостите за изработка на украинските писани яйца - "писанки", представиха във Варна. За традицията разказа Олена Немкова, учител по математика от град Днепро, която от две години живее във Варна. Тя е един от майсторите, които владеят древната техника. Обичаят е езически и е на хиляди години, но с приемането на християнството, той добива друг смисъл,..

публикувано на 02.05.24 в 10:58

Предпразнично в Трявна, която всеки трябва да посети

Трявна е едно от любимите градчета на мнозина. То е събирателен център на хора от големите градове, решили да забегнат в тих и наситен с история район. Няколко са местата, които не трябва да пропускате да посетите, когато се отправите към Трявба – единственият Музей на иконата у нас, както и Музеят на дърворезбата, а от миналата година и на..

публикувано на 02.05.24 в 06:17
1 май 2024, Варна

БСП - Варна отбеляза 1 май

Членове и симпатизанти на БСП се събраха на входа на Морската градина по случай Деня на труда -1 май и издигнаха лозунгите:   „ Европейски условия, европейско заплащане! По-високи заплати, за по-добър живот! Работа и бъдеще за младите хора у нас!“.  Ръководството на партията във Варна, напомни, че БСП е единствената партия, която..

обновено на 01.05.24 в 15:27

Бетоновоз посреща туристите на "Златни пясъци"

Паркингите пред хотелите, разположени на първа линия в комплекса "Златни пясъци" са пълни. И по обед продължават да пристигат туристи.  Не всички хотели обаче са отворили. За тях подготовката за сезона продължава с пълна пара, това обяснява общ работник в един от хотелите: "Подготвят се стаите, почиства се и отваряме в края на май. Някои от..

публикувано на 01.05.24 в 14:14

Отбелязваме Деня на труда и работническата солидарност

На 1 май отбелязваме Денят на труда и Международната работническа солидарност. Празнува се от работещите и техните профсъюзи. Това се предопределя от исторически събития преди повече от век -  голяма стачна вълна в САЩ.  Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера . На 1 май 1886 година,..

публикувано на 01.05.24 в 06:19

Великденски сувенири изработиха в дом "Гергана"

В навечерието на един от най-големите християнски празници - Великден, обитателите на дома за възрастни хора "Гергана" изработиха авторски великденски украшения. Интересните тематочни сувенири са създадени по време на редовните занимания по трудотерапия в дома, с помощта на терапевтите, които водят занятията. Изделията бяха подарени на кмета Благомир..

публикувано на 30.04.24 в 18:03
Снимката е илюстративна.

Празници на балчишките села през май

В първия майски ден празнува Царичино. По традиция  ще бъдат поканени всички детски състави от Балчик Събитието ще бъде на открито, а за осъществяването му кметът на селото Георги Генов се надява на хубаво време. 2 май е празник на с. Оброчище. От 18,00 ч. на площада ще гостуват певиците Пепи Христозова и Димана. В тази връзка ще бъде спряно..

публикувано на 30.04.24 в 14:15