Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как протича изборният ден във Варна и Добрич (обновява се)

| обновено на 14.11.21 в 16:56
45
Вот в училище "Любен Каравелов" във Варна.

В днешния изборен ден репортерите на Радио Варна са навсякъде в областите Варна и Добрич. Всичко, което уловим - в звуци, картини и впечатления, може да следите в реално време тук, както и в профила ни във Facebook. Aко желаете да споделите нещо с нас - пишете ни или ни звъннете!

16.00 ч.

Избирателната активност в област Добрич към 16.00 часа за двата избора е над 22%. За президент и вицепрезидент до този момент са гласували 22.79 на сто от гласоподавателите, а за парламент 22.55%.

Най-висока е избирателната активност в община Шабла, където към този момент са гласували над 29%. Най-ниска е активността в община Тервел, малко над 15 на сто.

Десет са до този момент сигналите и жалбите до РИК, като по един от тях работят и от полицията. Той се отнася до нерегламентирано извозване и придружаване на гласоподаватели до изборните секции от кмета на село Зърнево, община Тервел. 

Повече  чуйте в репортажа на Мая Щърбанов:

21,67 процента от гласоподавателите в община Балчик са гласували до 16.00 часа за президент и 21.03 на сто за народни представители. Съответно това са 3796 души и 3685 от имащите право на глас 17 575. Изборният ден протича спокойно, до този час не са възникнали проблеми с машините.

В секция номер 3 (в СУ Христо Ботев) – най-многобройната в общината, активността е най-ниска - от 1116 избиратели по списък до урните са отишли 48 души.

Най-много са гласувалите в секция първа, в Мелницата, където единствено са разположени две машини – до 16.00 часа това са една четвърт от близо 1000 с право на вот. Там, припомням, сутринта се образуваха опашки и се създаде напрежение – първо заради активността, второ и заради объркване и бавно машинно гласуване – както от възрастни, така и от по-млади хора.

Как очакват хората в Балчик след изборите чуйте в анкетата на Албена Иванова:


Сравнително висока избирателна активност отчетоха в единствената избирателна секция в аксаковското село Слънчево, намираща в сградата на народното читалище. До ранния следобед активността беше около 30 процента. Общият брой гласоподаватели в селото е 681 човека. По време на избори обаче, правото си на вот упражняват не повече от 300 души. Това каза председателят на секционната избирателна комисия, а думите му потвърди и кметът на селото Красимир Михалев.

Иван Барбов разговаря с него, както и с жители на Слънчево, за техните очаквания от новите управляващи. 


15.00 ч.

Спокойно протича гласуването в ОУ "Васил Априлов" , където са разкрити 7 секции. Проблеми при пускането на гласа си имат хора, които не са се запознали с инструкциите предварително и избират първо народни представители, а не президент, предаде репортерът Доротея Николова.

Спокоен е изборният ден в с. Кичево, малко над 30% е избирателната активност до  момента. 829 души имат право на глас в селото. До 15 часа са гласували 259 души.

Аудио файлът е със субтитри

14.25 ч.

Хубавото време днес е повод варненци да излязат за разходка и спорт в Морската градина  на плажа и по крайбрежната алея към Морска гара. Някои от тях вече са гласували, други са оставили отиването до изборната си секция за по-късно, установи проверка на Радио Варна. На кея до Морска гара също потокът от хора от и към морето е почти непрекъснат. А рибарите-въдичари са на позиция, днес са повече от дузина. В Морското казино се провежда Есенен артбазар на открито, атмосферата се допълва от джаз в изпълнение на саксофонист, пожелал анонимност и от самодейната народна певица Николинка Станчева, за които алеите в Морската градина са сцена днес.

14.05 ч.

В Игнатиево избирателите упражняват правото си на глас в пет секции. Нямаме затруднения, коментираха жителите, които очакваха да гласуват. Даниела Стойнова разказва повече.


Този надпис посреща избирателите в секциите в училището в Игнатиево.

13.55 ч.

Ниска избирателна активност в Девня. Никога до момента, преди обед не е имало толкова малко гласуващи, коментират членове на избирателните комисии. От близо 2 000 гласоподаватели в училище "Васил Левски" в кв. Повеляново, гласувалите са едва около 300 души към 13.30 ч., съобщава Иван Барбов.

Повечето хора изпитват затруднения. Налага се да се обяснява как се гласува и на по-млади избиратели, и на по-възрастни.

Едната машина е набрала хартия към обед, но техническото лице бързо е отстранило проблема.




13.40 ч.

12 са секционните избирателни комисии, в които гласуват жителите на кв. Виница. Големи опашки от хора, желаещи да упражнят вота си днес наблюдаваме там, разказва репортерът ни Нина Милошевич.

Младите хора, стигнали до урните днес гласуваха с надежда за промяна. Има и такива сред тях, които не успяха да упражнят вота си, тъй като са от други населени места, но истински мечтаят живота в България да се подобри - за бъдещето на децата ни и не само.   Нина Милошевич разговаря с хората от кв. Виница:





13.30 ч.

В Галата има специален режим за влизане в секциите в ОУ "Кап. Петко Войвода", където те са разположени. Чака се отвън пред сградата, а вътре в нея се допускат до 5 човека. Активността е ниска към средна, съобщава Ваня Славова.
Чуйте повече в репортажа ѝ от гласуването в Аспарухово и Галата.




Ниска е избирателната активност и в секциите в ОУ "Христо Ботев" в квартал Аспарухово.

91-на годишната Пенка Дюлгерова очаква да гласува в Аспарухово.


Спокойствие цари и в ромската махала в Аспарухово.



13.20 ч.

Много ниска избирателна активност към 11 ч. отчитат в община Каварна. От 12 643, гласували за президентката надпревара са 10,75%, а за  парламентрарната 10,73 на сто. Най-голям брой избиратели има в 4-та СИК – 933, а най-малък брои – 3 в с. Поручик Чунчево. Няма постъпили жалби. В общината няма подвижни секции, нито специални за болни от ковид и карантииарани.


13.15 ч.

30% е избирателната активност в село Слънчево към този час. Броят на избирателите е 681. Половината от вече гласувалите са имали затруднения с машините, отново предимно възрастни хора, коментираха за Радио Варна от секционната комисия. Иван Барбов е в с. Слънчево.


За останалата половина от гласувалите затруднения няма, а някои от хората коментират, че машините са като банкомат, с тази разлика, че не пускат пари.

Гласуване в с. Слънчево.


13.00 ч.

Активизираха се гласуващите и в секциите в училище "Черноризец Храбър", съобщава Сияна Спиридонова.

Тук има общо 6 секци за гласуване, една от които е достъпна за избиратели с увредено зрение или затруднения в придвижването. Тя се намира в стола на училището и в нея има две машини за гласуване. Гласуването е машинно и става относително бързо.


На път за секциите в училище



12.45 ч.

9,08% е избирателната активност за президент във Варненска област към 12 ч. Най-много са гласувалите в община Аврен 14%. Във Варна гласувалите към обяд са 8,75 на сто.

Подвижна секция за гласуване, малко преди да бъде свалена от микробуса.

12.15 ч.

5.4  на сто е активността в балчишкото село Сенокос към 11 часа. 27 души са гласували за президент, а 26 за Народно събрание. Какво споделят избирателите там - за актиността си по избори, и извън тях - чуйте в анкетата на Албена Иванова.


12.00 ч.

Избирателната активност в област Добрич към 11.00 часа е малко над 8%, като за изборите за президент и тези за народни представители тя е почти равна. На този етап няма сигнали за нередности, нарушаващи изборния процес и проблеми с машините. Сутринта до РИК беше подаден сигнал за неработеща машина в секция в село Божурово, община Добричка. Впоследствие машината стартира нормално и изборният процес, макар и със закъснение, започна.

Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова.



До 11.00 часа днес 7,74 процента от избирателите на община Балчик са гласували за президент и 7,4 на сто за народно събрание. Това показват обобщените справки.

Около пет процента е активността в най-голямото село Оброчище, където избирателите са 1847, до урните са отишли 84 души. Ето и какви са изборните настроения там, събрани от Албена Иванова.




11.45 ч.

В изборния неделен ден много от хората предпочетоха да избират плодове и зеленчуци от Кооперативния пазар. Нагласите им за гласуването събра в звук Ваня Славова.


Колхозният пазар във Варна е пълен със стока и продавачи и в изборния ден.

11.15 ч.

Към обяд избирателната активност в Спортното училище във Варна е почти същата, както и на миналите избори, споделят участвали и тогава, и днес представители на СИК. Как протича изборният ден там разказва Нина Милошевич.




В с. Новаково също гласуват с хартиени бюлетини. Над 30% е избирателната активност още в първите четири часа на вота. От 87 души са гласували 30, съобщава Мартин Николов.




11.15 ч.

Ниска е избирателната активност към този час в с. Тополи. В училището има три секционни комисии - в 378-ма са гласували 18 души от общо 645 гласоподаватели, в 379-та -16 от 500, а в 381-23-ма от 743-ма.
В Тополи има и мобилна секция за хора с увреждания с 16 гласоподаватели. Даниела Стойнова разговаря с Даниел Янчев, който каза какво го мотивира да гласува и посочи нерешен проблем – как да се консултират при гласуване хора с психологически проблеми, които не са сред гласуващите с увреждания.


От Тополи са и Илиян Георгиев и съпругата му, които винаги гласуват на избори. Чуйте какви са очакванията на Георгиев от бъдещите народни избраници и за развитието на бизнеса му, свързан с хазарт.


11.00 ч.

Изборният ден в 5-та Езикова гимназия към обяд протича без проблеми. Предимно млади и хора на средна възраст срещна екипът на Радио Варна. Повече в репортажа на Нина Милошевич.




10.45 ч.

В съставното на община Варна с. Казашко има една секция с 316 избиратели. И там по-възрастните хора често се затрудняват, тъй като избират отначало за гласуване поотделно за всеки вид избор, а после искат да гласуват и за двата избора, каза Десислава Дикиджиева, която е зам.-председател на комисията в Казашко.



Рокерите са сред най-активните гласоподаватели. Какво очакват чуйте от Антон Милетиев, председател на клуб „Кан Аспарух” и Наско Кондов.



За какво гласуват рибарите? Валери Тодоров, Георги Иванов и Христомир  Георгиев от години прекарват дните си в риболов на Морска гара-Варна.
Има ли партия на рибарите, какви желания да поискаме от златната рибка, ако я хванат?




10.30 ч.

Изборният ден в област Добрич започна нормално и без сериозни проблеми. Десетки замени на членове на СИК бяха направени в последния момент, а заради заболяване от Ковид-19 петима от членовете на РИК, включително и председателят й, бяха поставени в изолация. 174 668 избиратели в областта имат право на вот в днешните избори за президент и парламент, 174 кандидати, издигнати от 27 парти и коалиции, се състезават за шест депутатски места.

Информация на кореспондента ни Мая Щърбанова.




10.15 ч.

В с. Долище до към 10 ч. са гласували 46 души от общо 270 с право на глас, установи Мартин Николов. В секцията в селото се гласува с хартиени бюлетини, а на входа всички се проверяват с термометър.



В съседното с. Изворско право на глас имат 705 души по списък. С председателя на местната комисия Галя Жекова и кмета на селото Иван Иванов разговаря Мартин Николов.




10.00 ч.

Наплив за гласуване в училище "Васил Друмев". Там са преместени секционните избирателни комисии от гимназията по туризъм.



За сметка на това, пред Икономическия университет преди обед е празно, макар не малко да упражниха своя вот, разказва Нина Милошевич.

В две от секциите там, денят започна с технически проблем при машините за гласуване. Проблемът е бил отстранен своевременно и гласуването е продължило нормално.




Ниска е избирателната активност към 10 ч. в секциите в 4-та езикова гимназия във Варна, сочи проверката на Иван Барбов. Едва около 4-5% са избирателите преди обед. По-добре и по-бързо с машините се справят младите гора, по-възрастните изпитват затруднения, коментираха председатели на СИК в училището. Първият гласувал там е мъж на средна възраст, точно в 7.01 ч.


За каква България гласуваха избирателите в 4-та езикова гимназия, какви са техните очаквания след изборите и как се справят с машинното гласуване? Отговорите чуйте в анкетата на Иван Барбов: 


9.50 ч.

Около 30-тина души на секция бяха гласувалите към 9:30 във Второ основно училище "Иван Вазов" в Провадия, от имащи право на глас съответно 728 и 600 гласоподаватели. Гласуването става бързо, не е имало проблеми с машинния вот, казаха председателите и на двете комисии.

На всеки час и половина се извършва дезинфекция на помещението в което се гласува. Осигурени са достатъчно дезинфектанти и маски. Хората сподят, че гласуването с машини е много по удобно и биха желали този начин да остане и за в бъдеще, уточнява Жоро Бекяров.






9.25 ч.

Двупосочни коридори за гласуващи има в Хуманитарната гимназия.


Слаба активност в първите часове - около 10%. По-възрастните избиратели се затрудняват и правят грешки при машинния вот. Само в някои от секционните комисии, председателите им по собствена инициатива, са организирали членове от комисиите, които още от вратата правят и инструктаж на възрастните гласоподаватели, установи Мариела Димитрова в училище "Александър Пушкин" (руското училище).



С всеки следващ машинен вот тази година, броят на по-възрастните избиратели намалява, коментират участници в СИК.

Гласуване в училище


9.15 ч.

Репортерът ни Ваня Славова традиционно гласува в най-голямото варненско основно училище - "Добри Чинтулов" в жк "Трошево". По-възрастните се притесняват от машините.



8.45 ч.

4 души са гласували в село Габърница от 88 души имащи право на глас в единствената секция в селото. Там машини няма, вотът се упражнява с хартиени бюлетини.

В с. Габърница, Варненско гласуват с хартиени бюлетини.


8.30 ч.

Скромна по размери опашка вече се е образувала пред избирателната секция в училище "Васил Априлов" в с. Неофит Рилски. 32-ма души бяха гласували до 8:30 ч от 732, които имат право на глас. Няма проблеми с гласуването с машините. Гласуването отнема около минута и половина.



8.20 ч.

Навреме беше даден ход на изборния ден и в община Балчик. Избирателите с право на глас са 17 542. Те могат да гласуват в 38 секции, а в 22 от тях се гласува с машини.

Хората, нуждаещи се от помощ за придвижване до избирателните секции в деня на изборите, могат да заявят транспорт на дежурните телефони в отдел ГРАО в община Балчик на телефони 0579 71 055 и 0579 71 071 до 18 ч.




8.15 ч.

Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщават от областна дирекция "Полиция" във Варна. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 052/615166, както и на имейл izbori2021@mvr.bg

В днешния ден служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР  Варна ще работят от 8:30 до 19:30 часа и ще издават удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед гражданите да могат да упражнят избирателните си права. Заявления за издаване на удостоверения ще се приемат до 19:00 часа.

Припомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.

Служителите на МВР могат да се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия.


8.00 ч.

Няма много желаещи да гласуват в училище Любен Каравелов в кв. Аспарухово в първия час на вота. Жоро Бекяров допълва.


Най-много секции  във Варненска област има в училище Никола Вапцаров - 23. В две от тях Даниела Стойнова засече разминавания - сложени две кутии за хартиените отрязъци от гласуването за президент и за парламент. Според методическите указания на ЦИК, кутията трябва да е една.


Навреме отвориха и секциите в Гимназията по електротехника, съобщава Мартин Николов.


7.45 ч.

В първите у нас избори 2 в 1 - за парламент и за президент, всички избирателни секции отвориха врати в 7.25 ч. Гласуването продължава до 20 ч. вечерта. Ако пред секциите обаче има още желаещи да гласуват  – избирателните секции ще бъдат отворени най-късно до 21 часа.

Припомняме - общо 23 са кандидатпрезидентските двойки, кандидатите за депутати са 5067, издигнати от 27 партии и коалиции.

Машини за гласуване има в 9 399 секции, а в 2 121 те са по две. 

За сънародниците ни зад граница са разкрити 750 секции в 68 държави, като в 208 от тях има устройства за гласуване. Правото си на глас вече упражняват сънародниците ни в Нова Зеландия и в Австралия.

Другото важно за тези избори е, че след края на изборния ден там, където има машини за гласуване, членовете на секционните избирателни комисии ще  броят контролно разписките от гласуването.

За участие в парламентарните избори са регистрирани 20 партии и 7 коалиции. 24 са партиите, коалициите и инициативните комитети, записани в публичния регистър за изборите за президент и вицепрезидент.

383-ма са кандидатите за варненски депутати. Издигнати са от 26 листи. Варна има 15 представители в Народното събрание. Това означава, че за всяко депутатско място претендират над 25 кандидати.С право на глас са около 410 хил. души в региона, а във Варна - близо 300 хил. души.

Машини за гласуване има в 543 секционни избирателни комисии във Варненска област от общо 653 комисии.

110 трудноподвижни варненци са подали заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия. 660 души са заявили желание да гласуват по настоящ адрес.136 са гласоподавателите, поставени под задължителна карантина, които ще гласуват с подвижна секция. Те могат да направят това и в деня на изборите.

Община Варна осигурява специализирани автомобили за придвижване на избирателите с увредено зрение или със затруднения в придвижването. Заявки за помощ се приемат всеки ден и през целия изборен ден на телефони 0700 10 966 и 0889/ 409 221. Диспечерският екип е на разположение днес до 21 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС иска отговори от Temu и Shein относно защитата на потребителите

ЕС поиска от популярните платформи за пазаруване Shein и Temu да обяснят какви действия предприемат за защита на потребителите, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Запитването беше отправено по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), който принуждава платформите да правят повече за справяне с продажбата на незаконни и вредни стоки. Европейската..

публикувано на 28.06.24 в 16:33

Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група

Минният ловец "Струма" от състава на ВМС отплава от Военноморската база във Варна за участие в новосформираната черноморска противоминна група в Черно море, която включва България, Румъния и Турция. Работата на групата продължава от 2 до 16 юли, в състава ѝ влизат сили от трите държави, а официалната церемония, която ще бележи началото, е на 1 юли в..

обновено на 28.06.24 в 16:21
Снимката е илюстративна.

Временно затворен за движение пътят Ветрино – Провадия заради задимяване от пожар

Заради задимяване от пожар временно е затворен за движение пътят Ветрино – Провадия, казаха за БТА от пресцентъра на Областната дирекция на МВР във Варна. Трасето премина под автомагистрала „Хемус“, но тя е отворена за движение. Обходният маршрут от Ветрино за Провадия е през село Неофит Рилски. От полицията уточниха, че горят стари лозя, на място са..

публикувано на 28.06.24 в 15:49

Сигурността и обществения ред са във фокуса на научен форум на ВСУ "Черноризец Храбър"

Повече от 60 доклада в областта на правото и сигурността ще бъдат изнесени в рамките на  Лятната научна сесия на Юридическия факултет на Варненския свободен университет. Основните фокуси са в сферата на теория и практика на правото и сигурността и обществения ред. Сред участниците са както преподаватели от Висшето училище, така и студенти,..

публикувано на 28.06.24 в 15:48
Снимката е илюстративна.

Организират публична дискусия на проекта за ремонт на част от ул. „Сирма войвода“

Община Варна организира публична дискусия на общинския проект за основен ремонт на ул. „Сирма войвода“ в частта от ул. „Арх. Манол Йорданов" до ул. "Д-р Борис Окс" в ж.к. „Свети Никола“. Събитието ще се проведе на 4 юли, четвъртък, от 18:00 часа на кръстовището на ул. „Сирма войвода“ и ул. „Арх. Г. Ганев". Поканени за участие са всички жители на..

публикувано на 28.06.24 в 15:26

По-добри добиви на пшеница очакват в Балчишко тази година

По-добри добиви спрямо м.г., над 700 кг от декар при пшеницата, очаква според първите резултати председателят на соколовската кооперация "Сокол" Дончо Калудов. Безопасността на хора, машини и посеви е подсигурена, увери той и допълни, че са взети всички мерки за предотвратяване на пожари и инциденти. Земеделската структура в община Балчик..

публикувано на 28.06.24 в 13:55
Спасител на плаж Кабакум край Варна

От 1 юли по двама спасители на варненските плажове

От 1 юли всички спасителни постове във Варна ще имат по двама спасители. Ивицата е обезпечена с медицинско обслужване и необходимата апаратура, на алеята ще бъде позиционирана и линейка. Това каза Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата концесионер на варненския плаж. Всяка година концесионерът сключва договор с ДКЦ 1 и фирма, която осигурява..

публикувано на 28.06.24 в 12:30