Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказът на очевидците от Рояк /снимки/

| обновено на 23.11.21 в 17:20
7
Рояк
Снимка: Румен сарандев

Пожарът най-вероятно е започнал от късо съединение. Огънят е тръгнал от покрива.

Чуйте какво споделиха хората от дома пред Даниела Стойнова:


Рояк. Дом за стари хора. След пожара.

Това твърдят очевидците на случилото се в Дома за стари хора в село Рояк.

Всичко е станало много бързо. Загинали са по-трудноподвижните хора.

Ето какво каза Петър Караджов:


Рояк

От задушаване са починали жертвите на огнената стихия.

Предстоят множество експертизи за изясняване на случилото се.

Рояк

Още от репортажа на Даниела Стойнова, която се намира в село Аспарухово:


"Близки, които искат да вземат родителите си и да се грижат за тях, няма проблем да бъдат поети от тях. Родителите на тези, които не желаят да ги вземат, ще бъдат пренасочени към други социални услуги". Това каза пред журналисти социалният министър Гълъб Донев във връзка с пожара в дом за стари хора във варненското село Рояк, където загинаха 9 души.
Не всички роднини обаче имат възможност да приберат в своите къщи родителите си, настанени в дома...Чуйте още:

48 обитатели от дома за стари хора в село Рояк са настанени в спортния комплекс в село Аспарухово. Това каза за Радио Варна кметът на Рояк Мехмет Кодран.

Някои от оцелелите в пожара са в инвалидни колички, други имат деменция, но като цяло са в сравнително добро състояние. Били са докарани в село Аспарухово само с дрехите на гърба си. Настанени са при добри условия, по трима човека в стая.

село Аспарухово

Много доброволци са се включили в акцията по спасяването и транспортирането на възрастните хора. Това каза кметът на Аспарухово Мария Георгиева.

Нужни са дрехи за хората, оцелели след пожара в Старческия дом в село Рояк.

Рояк.  Домът за стари хора.

Жителите на Дългопол са започнали кампания по събирането на облекла, защото евакуираните, около 50 души, имат нужда от връхни дрехи, блузи и панталони, пижами и бельо, тъй като личните им вещи са изгорели в пожара. Това става ясно от пост в групата „Гражданско общество Дългопол“. В момента дрехи се събират в един охранителните магазини в Дългопол, разположен срещу местния тото пункт. Още довечера дареното ще бъде отнесено в Аспарухово, където са настанени временно възрастните хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненските аптеки протестират днес и утре

Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Варна се включва в националния протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени от здравната каса лекарства. Протестите във Варна ще са днес и утре. Ще са с продължителност от 30 минути до 2 часа. Всяка аптека ще решава кога и как да протестира,..

публикувано на 03.07.24 в 11:27

Одобряват проект за дълбоководно заустване на пречиствателната станция в Албена

Проект за подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП - ПП) за обект "Дълбоководно заустване след ПСОВ Албена" се предвижда да приеме Общинският съвет в Балчик този четвъртък на редовно заседание. Постъпило е писмо на 21 юни т.г. от МРРБ за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация за..

публикувано на 03.07.24 в 10:35

Пеевски: Ще направя това, което искат хората - те искат правителство

Да не се подкрепи кабинета "Желязков" . Така препоръка е имало от почетния председател на движението Ахмед Доган, обяви Делян Пеевски, предаде БНР. "Ще направя това което искат хората - те искат правителство… България трябва да има кабинет. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Партията се управлява от неговия председател",..

публикувано на 03.07.24 в 09:44

Защо се бави депозитната система пластмасови бутилки и кенчета питат еколози в МОСВ

Призив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса, ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята”. В 8:30ч. днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите, за да внесат подписка, подкрепена от почти пет хиляди българи. Ще ги „придружава“ змей,..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

Адреси без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  03.07.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 03.07.24 в 06:05

Облачно време с превалявания в сряда

През нощта валежите в Североизточна България бяха с количества в Русе 25 мм, Разград 15 мм, Силистра 5 мм, Шумен 4 мм. Днес през страната ще продължи да се придвижва обширна циклонална област и свързаните с нея фронтални облачни системи. Сутринта валежите над Североизточна България временно ще спрат, над югоизточните райони облачността ще се..

публикувано на 03.07.24 в 05:55

Военна техника се включи в гасенето на пожар в Балчик

Два екипа на балчишката пожарна и военна техника успяха да загасят пожара в сухи треви, възникнал в късния следобед днес в района на надписа Балчик и летището.  Огънят е овладян за час и половина, каза началникът на противопожарната служба Стелиян Стойчев. Няма пострадали.  Това е първият пожар на това място за тази година, след като се..

публикувано на 02.07.24 в 18:49