Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нито една повече!“ – протест срещу насилието над жени

2
Снимка: Nino Carè - Pixabay

Животът на някои от убитите жени в България, станали жертва на домашно насилие, можеше да бъде спасен, ако проблемът с домашното насилие и насилието над жени не беше неглижиран години наред от партии, институции и политици и бяха взети навременни мерки. Това коментира за Радио Варна Надежда Дерменджиева, изпълнителен директор на Български фонд за жените.

В момента в Министерството на правосъдието отлежава проектозаконът за промени в Закона за защита от домашно насилие, каза още тя. Промените са готови и надеждите на Български фонд за жените е той да бъде внесен възможно най-скоро от министъра на правосъдието в Народното събрание, за да се гласува. Като една от основните причини това да не се е случило досега, Дерменджиева посочи необходимостта от финансови средства, които трябва да бъдат вложени в разкриването на Кризисни центрове, обучение на социални работници, юристи, психолози, съдебни лекари, съдии и прокурори по темата с домашното насилие. Липсва и чувствителност у политиците, допълни още тя.

В българското законодателство липсват дефиниции за насилие, основано на пола, престъпления от омраза, извършени на основата на пола и фемицид, заявяват от Български фонд за жените. Няма ги нито в Закона за защита от домашно насилие, нито в Наказателния кодекс. Няма ги, въпреки убитите 15 жени през тази година, и въпреки стотиците убити жени през последните няколко години. За истинските мащаби на проблема можем единствено да гадаем, тъй като държавата не събира статистика, но по данни на Световната здравна организация и Европейската агенция за човешки права, всяка трета жена е жертва на насилие, посочват още от организацията.

През изминалите три години от Български фонд за жените са формулирали серия от искания, сред които превантивни, рехабилитативни, образователни, институционални и информационни мерки. Много от тях не са изпълнени, въпреки заявките и обещанията на отделни парламентарни групи, затова тази година от фонда настояват още по-категорично за незабавни мерки срещу насилието над жени в контекста на Covid-19 и създаване на кризисни и консултативни центрове във всяка област на България. Настояват още да се вземат мерки срещу домашното насилие като част от насилието основано на пола, както и повече фокус върху превенцията, да има възстановително правосъдие и равен достъп до безплатна правна помощ. Нужни са гласност за проблема, сексуално образование и репродуктивни права, както и борба за справедливост за маргинализираните жени.

От фонда са изпратили отворено писмо до бъдещото правителство за предприемане на незабавни мерки за борба с насилието над жените и домашното насилие.

На 25 ноември от 18.30 часа пред Съдебната палата в София ще се проведе Протест срещу насилието над жени под надслов „Нито една повече!“. Протестът може да бъде подкрепен с местни инициативи в цялата страна, каза Надежда Дерменджиева.

При случай на домашно насилие жертвата не трябва да мълчи, а веднага да се свърже с полицията или да потърси помощ на горещата безплатна телефонна линия за хора пострадали от насилие – 0 800 1 86 76 или в полицията на тел. 112.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненска област - трета в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради

Област Варна е на трето място в страната по въведени в експлоатация жилищни сгради през първите три месеца на годината. Преди нея са областите Пловдив (147 сгради с 357 жилища) и София област (139 сгради с 217 жилища).  108 жилищни сгради са въведени в екплоатация  в област Варна през януари, февруари и март 2024-та. 394 са новопостроените жилища в тях...

публикувано на 04.06.24 в 12:10
Технически университет - Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна

Продължава кандидатстудентската кампания в Техническия университет във Варна.  До средата на този месец се приемат документи за втория основен етап на прием, а класирането ще е в края на юни.  Очакванията са запълването на местата да бъде над 90 процента. 92 на сто от местата в ТУ-Варна бяха запълнени през миналата учебна година. "Това е едно..

публикувано на 04.06.24 в 11:55

Матури онлайн предлагат от МОН

Цялостен пакет с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование, както и за провеждането на матурите онлайн, ще предложат на новото Народно събрание и на евентуалния редовен кабинет от Министерството на образованието и науката.  Това съобщи във Варна министърът на образованието проф. Галин Цоков , който участва в..

публикувано на 04.06.24 в 10:54
Ориент Експрес

"Ориент Експрес" преминава днес през Варна

Влакът "Ориент Експрес" преминава днес през Варна. По разписание луксозната композиция ще пристигне около 17 часа, веднага след което ще бъде прибрана в депо, съобщиха за Радио Варна от ЖП гарата в морската столица.  Историческият влак пътува от 1883 година по линията Париж - Истанбул. Преди Втората световна война по време на преминаването му през..

публикувано на 04.06.24 в 10:46

Измамници, представили се за полицаи, ограбиха варненец пред плажна дискотека

Двама жители на Долни чифлик, представили се за служители на МВР, за откраднали мобилен телефон и сумата от 170 лева от варненец пред дискотека на Крайбрежната алея. Те са го заблудили, че вещите и парите трябва да им послужат за водено от тях разследване. Извършителите (и двамата на 43 години) са добре познати на варненската полиция. Те са в ареста на..

публикувано на 04.06.24 в 10:40
архив

Катастрофа на улица "Девня" затруднява движението във Варна

Пътнотранспортно произшествие на улица "Девня" затруднява движението във Варна.  Образувало се е задръстване от кръстовището с бул. "Христо Ботев" до кръговото кръстовище на "Максуда" в посока изхода на града.  Шофирайте внимателно!

публикувано на 04.06.24 в 10:24
Благомир Коцев, кмет на Варна

Благомир Коцев: Много по-внимателни сме в това какви разрешения за строителство се издават във Варна

Плановете за улична регулация, основно в крайградските местности, ще се изработват тепърва. Това обаче трябва да стане със съгласието на хората в тези местности. Ето защо Община Варна предвижда срещи, първата от които ще бъде с живеещи в района на Телевизионната кула.  "Основната идея е Общината да плати подробните устройствени планове /ПУП/ за..

публикувано на 04.06.24 в 10:00