Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

"От фермата до трапезата" залага намаляване на пестицидите наполовина

Парламентът на ЕС подкрепи стратегията на Европейската комисия От фермата до трапезата.  До гласуване на резолюцията се стигна заради силна атака на фермерски организации срещу стратегията с мотивите, че европейският подход ще намали добивите на култури и ще повиши цените на храните. Резултатът от нея, според тях, ще е изнасяне на селскостопанското производство в трети държави, където изискванията към производството са занижени. За да се постигнат целите, заложени в Зелената сделка, в бъдеще трябва да се произвежда устойчива и здравословна храна. Съгласно стратегията „От фермата до трапезата“ използването на пестициди трябва да бъде намалено наполовина до 2030 г.  Херберт Дорфман,  докладчик от комисията по земеделие за резолюцията „От фермата до трапезата“ заяви след гласуването:

Целта е да гарантираме, че храната в Европа е по-здравословна и по-балансирана, че земеделските производители и потребителите заедно са отговорни за по-устойчиво земеделие. Нашите фермери вече правят много в тази посока. Ако ние ги помолим да използват още по-малко пестициди, торове и антибиотици, тогава ние също трябва да ги подкрепим. В противен случай отглеждането и производството може  да бъдат преместени в трети страни. Храната трябва да е на достъпни цени.

Европейските депутати искат да стандартизират нивото на хуманно отношение към животните с помощта на научно обосновани показатели. Отглеждането на селскостопански животни в клетки трябва да се прекрати постепенно. Продуктите от животински произход от трети страни следва да бъдат разрешени само ако отговарят на стандартите на ЕС, коментира Евродепутатът Аня Хазекамп, председател на интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните:

Днес говорим за храната, за жизненоважния източник на енергия, който ни захранва и подобно на горивата, които захранват нашите фабрики и автомобили, нашата хранителна система трябва да претърпи преход, защото начинът, по който се храним днес, подкопава нашето бъдеще. Инвестирайки в преход към по-растителна диета, можем да пощадим животните от страданието, да се борим с болестите, свързани с храната, да спасим ценни земеделски земи и биоразнообразие и да ограничим въздействието върху климата на това, което е в нашите чинии. Предоставяйки храна с  чисти етикети и справедлива цена, ние можем да позволим на потребителите да правят по-информиран избор за околната среда, животните и собственото си здраве.

Има нужда от по-голяма устойчивост в цялата верига за доставки на храни. За тази цел всички участници – от ферми до домакинства – трябва да дадат своя принос. В същото време Комисията на ЕС трябва да гарантира, че фермите получават справедлив дял от печалбата. За тази цел правилата на конкуренцията трябва да бъдат адаптирани по такъв начин, че позицията на земеделските стопани във веригата на доставки да бъде укрепена, коментира комисарят здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидис:

"Европейската храна вече поставя глобален стандарт за безопасна и висококачествена храна. И това е резултат от години на разработване на политики на ЕС, съчетани с усилията на всички участници в хранителната верига. Сега също така трябва да гарантираме, че храната е устойчива както за хората, така и за планетата, както и за производителите, за фермерите, за рибарите и производителите на аквакултури и предприятията в цялата хранителна верига. Трябва да ускорим прехода към устойчивост и природосъобразна хранителна система. Европа е първият двигател в тази област. Трябва да работим заедно с всички заинтересовани, за да засилим нашето лидерство. Системната промяна изисква постоянство, ангажираност и смелост за промяна."

Европейската стратегия „От фермата до трапезата“ отчита разхищението на храна като сериозен проблем и залага цели, които всяка държава членка трябва да постигне, за да намали безсмисленото пилеене на ограничени природни ресурси.  Общоевропейско проучване отчита, че всеки българин изхвърля годишно по 94 килограма храна, докато в съседна Гърция това количество е два пъти по-малко. Експерти припомнят, че за производството на 1 кг телешко месо се изразходват 10 хиляди литра вода, а за да се произведе една чаша кафе са нужни 100 литра вода. Похабявайки храната, ние изчерпваме ресурсите на планетата. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Вълчев

Красимир Вълчев: Част от приема на студентите по медицина да се обвърже със задължителна реализация

Част от държавно-финансирания прием по професионално направление "Медицина" да се обвърже със сключването на договор за задължителна реализация в лечебно заведение в страната. Това съгласие бе постигнато между ректорите на висши училища, в които се провежда обучение в областта и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. В срещата със..

публикувано на 21.02.25 в 13:51

Спецоперация на полицията в Аврен и Варна, има задържани

Десет мъже и една жена са задържани при специализирана полицейска операция от криминалисти на Областната дирекция на МВР във Варна. Униформените са открили и иззели голямо количество наркотични вещества, съобщиха от пресцентъра на полицията.  Извършени са претърсвания на три адреса в областния град и един в с. Аврен, както и на три автомобила. Иззети..

публикувано на 21.02.25 в 13:38

НАП с проверки на хранителни магазини, борси и тържища в цялата страна

Данъчни инспектори проверяват по-големите борси, тържища и хранителни магазини в цялата страна, съобщиха от НАП. Контролните действия са част от правителствените мерки за скъсяване на веригата на доставки и ограничаване на нелоялните практики при хранителните вериги, предаде БНР.  Събраната информация от контролните действия за нелоялни практики ще..

публикувано на 21.02.25 в 13:10

Нови опити за измама от името на "Градски транспорт" във Варна

За нови опити за измама от името на "Градски транспорт" във Варна предупреждават от дружеството. Оттам поясняват, че предлагат  „нова бонус карта за 6 месеца".  "Не се доверявайте, не отваряйте посочената връзка и не предоставяйте лични данни", предупреждават от "Градски транспорт". Оттам припомнят, че  всички утвърдени видове превозни..

публикувано на 21.02.25 в 11:50

Безплатни прегледи за диагностика на глаукома организират във Варна

В Световната седмица за борба с глаукомата Университетската специализирана очна болница (УСБОБАЛ) във Варна организира безплатни профилактични прегледи за откриване и ранна диагностика на глаукома. Очното заболяване се счита за един от основните причинители на необратима загуба на зрение. Глаукомата най-често протича без симптоми и ако не се открие..

публикувано на 21.02.25 в 11:18

Варна участва в международно туристическо изложение в Букурещ

Община Варна участва в международното изложение International Travel & Tourism Fair 2025, чието пролетно издание се провежда от 20 до 23 февруари в Букурещ. Морската столица е представена не само като привлекателно място за морски ваканционен туризъм, но и като възможност за уикенд почивки, спа ваканции, културно-познавателни обиколки. Разнообразните..

публикувано на 21.02.25 в 10:50

Нови водопроводи за балчишките села Сенокос и Соколово

Два километра и половина водопровод по главната улица на село Сенокос, община Балчик, се предвижда да бъдат подменени, след като на февруарската си сесия местният парламент одобри Община Балчик да кандидатства с проектно предложение по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027.  Целта - ограничаване на диспропорциите в..

публикувано на 21.02.25 в 10:31