Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е състоянието на буните пред залива Болата

След обстойна проверка на 29 брегоукрепителни съоръжения по Северното Черноморие в разпореждане на Дирекция Морска администрация-Варна от 14 април тази година е записано, че всички те са в опасно от експлоатационна гледна точка състояние. На база на установените технически проблеми е издадена и заповед за преустановяването на швартоването на плавателни съдове, както и качването и слизането на и от тях на хора. Няколко месеца по-късно забранителния режим за част от тях е отменен, без да става ясно дали са предприети действия по отстраняването на проблемите. 

Темата за състоянието на брегоукрепителните съоръжения по Северното Черноморие е широко дискутирана през последните години, но като че ли и тя по-скоро се превърна в горещ картоф, прехвърлян от институция на институция, без това и до този момент да е довело до конкретни действия. От Сдружението с нестопанска цел „За туризма на Калиакра“ от години се опитват да настроят лампата за тревожност в червено по отношение на буните на залива „Болата“, намиращ се в община Каварна. „Болата“ попада в територията на резерват „Калиакра“ и по тази причина там са забранени всякакъв тип строителни и рехабилитационни дейности. Многократно е обръщано внимание за това, че пътят и брегоукрепителните съоръжения би следвало да бъдат извадени от обхвата на резервата, за да могат съответно да бъдат и ремонтирани. През 2020 година са извършени проверки от Държавното дружество Геозащита и Басейнова дирекция –Черноморски район, които потвърждават необходимостта от спешен ремонт на съоръженията.

Преди около месец от Сдружението „За туризма на Калиакра“ са изпратили писма до редица институции, обръщайки отново внимание на спешната нужда от ремонт на буните в залива. Те са се обърнали към Областния управител на Добрич Васил Карапанчев, към кмета на община Каварна Елена Балтаджиева, председателя на Общинския съвет на Каварна – Йордан Стоянов, МОСВ и това на регионалното развитие и благоустройството и други, като уточняват, че от тях именно зависи дали в следващите месеци или години ще станем свидетели на унищожаването на залива, категоричен е председателят на Сдружението Стелиан Томов.

Ако до няколко месеца не се пристъпи към конкретни действия, от Сдружението са категорични, че ще сезират прокуратурата за безстопанственост. На писмото им от ноември месец тази година до този момент отговор е получен единствено от областния управител на Добрич Васил Карапанчев, в който той информира, че хидротехническите съоръжения на залива „Болата“ с решение на Министерски съвет от 2013 година са отнети от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Пристанищна инфраструктура“ и са прехвърлени за управление към МОСВ.

Обърнахме се за становище по темата и към кмета на община Каварна Елена Балтаджиева, която заяви, че ремонтните дейности са от изключително значение и те трябва да бъдат извършени, но за целта трябва на законодателно ниво да бъдат разрешени дейности по ремонт и реконструкция на съществуващите брегоукрепителни съоръжения и пътя, водещ до залива.

Изпратихме въпросите си и до Областната администрация в Добрич, за да разберем какво е предприето по отношение на техническото състояние на буните. Оказва се, че от тяхна страна е извършена проверка единствено за или не наличието на обозначителни табели, забраняващи швартоването на плавателни съдове, както и качването и слизането на и от тях на хора на буните в залива Болата, както и на тези край Бялата лагуна, община Балчик. В отговора си от администрацията посочват също, че Морска администрация Варна е уведомила за техническото състояние на хидротехническите съоръжения чрез протоколи ресорните министерства.

В проверката, извършена от Дирекция „Морска администрация-Варна“ прави впечатление липсата на обекти в община Шабла, която в същото време разполага с най-много плажна територия. Причината за това е, че там пък изобщо няма брегоукрепителни съоръжения, въпреки огромната нужда от тях. Само ще припомня, че ремонтът на Естакадата край Шабла започна преди седем години и все още не е завършен, въпреки че трябваше дейностите да приключат в рамките на две години. В така красивото и диво Северно Черноморие оскъдните брегоукрепителни съоръжения са в изключително компрометирано състояние и не отговарят на изискванията. Районът спешно се нуждае от ударни инвестиции в пристанищна инфраструктура и брегоукрепване. Въпросът е кога ще бъде направено това и дали няма за залива „Болата“ например, да е вече късно.

Какво е състоянието на брегоукрепителните съоръжения в област Добрич и по-специално с буните на един от най-красивите заливи в света „Болата“ провери кореспондентът ни Мая Щърбанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

102 конфискувани тротинетки във Варна за седмица

102 тротинетки конфискува Община Варна за малко повече от седмица, съобщи кметът Благомир Коцев в пост във Фейсбук.  "Както обещахме на варненци, това ще се случва с всяка електрическа тротинетка или велосипед, които нарушават обществения ред, като ползват общинска земя за търговска дейност без позволение", подчертава Коцев. На фирмите..

публикувано на 20.06.24 в 19:58

Актуалните възможности за еврофинансиране представят в Балчик

„Актуални възможности за финансиране с европейски средства 2024“ е темата на информационната среща, организирана в Балчик от Областния информационен център на 25 юни от 10.30 часа в Заседателна зала на Община Балчик, ет.1. Ще бъдат представени възможностите за финансиране на проекти в различни сфери: общини; образователни институции , свързани с..

публикувано на 20.06.24 в 19:40

Осем игрални и пет документални филма в Академия 2024 към Фестивала на БЧК

Осем игрални и пет документални филма са включени в Академия 2024 към Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми.  Програмата на Академия 2024 е посветена на хуманизма, околната среда, здравето и социалните иновации.  Събитията в трите модула - дискусионен форум, работилници и вечерни прожекции - се провеждат в Радио Варна и в..

публикувано на 20.06.24 в 18:15
Снимката е илюстративна, архив.

Нараства рискът от пожари в земеделски ниви и гори

Във връзка с настъпване на восъчна зрялост и с повишаването на температурите се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари в природата, предупреждават от Областната дирекция на МВР във Варна.  Правилата и нормите за пожарната безопасност при извършване на дейности в земеделските земи са регламентирани в Наредба за правилата и..

публикувано на 20.06.24 в 18:00
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Светият синод избра тримата кандидати за патриарх на България

Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и Софийската митрополия. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският Данаил и Ловчанският Гавриил , предаде БНР.  В пълен състав от 14 митрополити се проведе заседанието на Светия синод. На влизане американският митрополит Йосиф обори..

публикувано на 20.06.24 в 17:51

Информационен ден за свободни работни места в Балчик на 27 юни

Информационен ден на открито за свободните работни места и схеми за заетост и обучение организира в Балчик дирекция „Бюро по труда“ в Добрич. Той ще се проведе от 9.30 до 14.30 часа на 27 юни, четвъртък.  Изнесени щандове ще бъдат разположени  на две места в Балчик – на главната улица "Черно море" в отсечката към местния клон на бюрото по труда..

публикувано на 20.06.24 в 16:50

Контрабанда на надуваеми лодки разкриха на „Капитан Андреево“

Двадесет надуваеми лодки задържаха митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ при проверки на товарен автомобил и на микробус. Случаите са в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите, съобщиха от Агенция "Митници"...

публикувано на 20.06.24 в 16:38