Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е състоянието на буните пред залива Болата

След обстойна проверка на 29 брегоукрепителни съоръжения по Северното Черноморие в разпореждане на Дирекция Морска администрация-Варна от 14 април тази година е записано, че всички те са в опасно от експлоатационна гледна точка състояние. На база на установените технически проблеми е издадена и заповед за преустановяването на швартоването на плавателни съдове, както и качването и слизането на и от тях на хора. Няколко месеца по-късно забранителния режим за част от тях е отменен, без да става ясно дали са предприети действия по отстраняването на проблемите. 

Темата за състоянието на брегоукрепителните съоръжения по Северното Черноморие е широко дискутирана през последните години, но като че ли и тя по-скоро се превърна в горещ картоф, прехвърлян от институция на институция, без това и до този момент да е довело до конкретни действия. От Сдружението с нестопанска цел „За туризма на Калиакра“ от години се опитват да настроят лампата за тревожност в червено по отношение на буните на залива „Болата“, намиращ се в община Каварна. „Болата“ попада в територията на резерват „Калиакра“ и по тази причина там са забранени всякакъв тип строителни и рехабилитационни дейности. Многократно е обръщано внимание за това, че пътят и брегоукрепителните съоръжения би следвало да бъдат извадени от обхвата на резервата, за да могат съответно да бъдат и ремонтирани. През 2020 година са извършени проверки от Държавното дружество Геозащита и Басейнова дирекция –Черноморски район, които потвърждават необходимостта от спешен ремонт на съоръженията.

Преди около месец от Сдружението „За туризма на Калиакра“ са изпратили писма до редица институции, обръщайки отново внимание на спешната нужда от ремонт на буните в залива. Те са се обърнали към Областния управител на Добрич Васил Карапанчев, към кмета на община Каварна Елена Балтаджиева, председателя на Общинския съвет на Каварна – Йордан Стоянов, МОСВ и това на регионалното развитие и благоустройството и други, като уточняват, че от тях именно зависи дали в следващите месеци или години ще станем свидетели на унищожаването на залива, категоричен е председателят на Сдружението Стелиан Томов.

Ако до няколко месеца не се пристъпи към конкретни действия, от Сдружението са категорични, че ще сезират прокуратурата за безстопанственост. На писмото им от ноември месец тази година до този момент отговор е получен единствено от областния управител на Добрич Васил Карапанчев, в който той информира, че хидротехническите съоръжения на залива „Болата“ с решение на Министерски съвет от 2013 година са отнети от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и „Пристанищна инфраструктура“ и са прехвърлени за управление към МОСВ.

Обърнахме се за становище по темата и към кмета на община Каварна Елена Балтаджиева, която заяви, че ремонтните дейности са от изключително значение и те трябва да бъдат извършени, но за целта трябва на законодателно ниво да бъдат разрешени дейности по ремонт и реконструкция на съществуващите брегоукрепителни съоръжения и пътя, водещ до залива.

Изпратихме въпросите си и до Областната администрация в Добрич, за да разберем какво е предприето по отношение на техническото състояние на буните. Оказва се, че от тяхна страна е извършена проверка единствено за или не наличието на обозначителни табели, забраняващи швартоването на плавателни съдове, както и качването и слизането на и от тях на хора на буните в залива Болата, както и на тези край Бялата лагуна, община Балчик. В отговора си от администрацията посочват също, че Морска администрация Варна е уведомила за техническото състояние на хидротехническите съоръжения чрез протоколи ресорните министерства.

В проверката, извършена от Дирекция „Морска администрация-Варна“ прави впечатление липсата на обекти в община Шабла, която в същото време разполага с най-много плажна територия. Причината за това е, че там пък изобщо няма брегоукрепителни съоръжения, въпреки огромната нужда от тях. Само ще припомня, че ремонтът на Естакадата край Шабла започна преди седем години и все още не е завършен, въпреки че трябваше дейностите да приключат в рамките на две години. В така красивото и диво Северно Черноморие оскъдните брегоукрепителни съоръжения са в изключително компрометирано състояние и не отговарят на изискванията. Районът спешно се нуждае от ударни инвестиции в пристанищна инфраструктура и брегоукрепване. Въпросът е кога ще бъде направено това и дали няма за залива „Болата“ например, да е вече късно.

Какво е състоянието на брегоукрепителните съоръжения в област Добрич и по-специално с буните на един от най-красивите заливи в света „Болата“ провери кореспондентът ни Мая Щърбанова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов общински съветник положи клетва

Юлиян Минчев положи клетва като общински съветник преди началото на 12-тото заседание на местния парламент във Варна. Той заема мястото на Ивайло Костадинов, който беше избран за народен представител. Минчев влиза от листата на „Има такъв народ“ и това ще бъде първият му мандат като общински съветник. По-късно днес ще стане ясно в дейността на кои..

публикувано на 27.06.24 в 13:20

Пожар гори край Игнатиево

Пожар се е разразил в двора на училище в град Игнатиево. Запалили са се сухи треви, съобщиха от полицията. Няма пострадали.

публикувано на 27.06.24 в 12:23

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия моторист при катастрофа на пътя за "Виница"

Мотоклубове почетоха паметта на загиналия при катастрофа моторист на лобното му място на пътя за "Виница". Десетки се събраха и положиха цветя в сряда. Инициаторите на бдението започнаха подписка за поставяне на конуси в разделителната ивица на опасния участък. Вече 300 души са дали подкрепата си за исканите промени. Лента за ограничаване на скоростта..

обновено на 27.06.24 в 11:07
Бойко Борисов

Бойко Борисов: Никой не може да състави правителство в момента

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че липсата на стабилно управление  отдалечава страната от еврозоната: "Ама каква Еврозона бе, господа? Ние бяхме там с ГЕРБ, в чакалнята, в банковия съюз. Ако сега, днеска, имахме стабилно правителство, доминирано от нас, политическо е решението за еврозоната и щяхме да го вземем, но ние в момента не можем да..

публикувано на 27.06.24 в 11:04

Автобус и моторист се сблъскаха на кръстовище във Варна

Катастрофа между автобус №118 на "Градски транспорт"-Варна и моторист затрудни снощи движението на кръстовището между бул. "Осми Приморски полк" и ул. "Д-р Анастасия Железкова", видя репортер на Радио Варна. Наложи се пътниците от автобуса да слязат и да се придвижат с друго превозна средство. Инцидентът е завършил с подписване на двустранен..

публикувано на 27.06.24 в 10:38

ОбС-Варна заседава днес

Общински съвет – Варна се събира днес в 10,00 часа на редовно заседание, което ще се състои в зала „Пленарна“. В предварителния дневен ред са включени 10 точки. Сесията ще започне с полагане на клетва на нов съветник. Той влиза на мястото на избрания за депутат Ивайло Костадинов от ИТН, който беше заместник-председател на Общинския съвет и председател..

публикувано на 27.06.24 в 09:51

Адресите без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  27.06.2024  г. В периода  09:00  ч. до  16:30  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 27.06.24 в 05:55