Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозинството от ГЕРБ прие предложението на кмета за акциите на "Пловдивски панаир"

| обновено на 10.12.21 в 18:03

С поименно гласуване и при множество технически проблеми със системата и с таблетите мнозинството във варненския Общински съвет утвърди предложението, внесено от кмета Иван Портних Община Варна да стане акционер в „Пълдин Туринвест“, като апортира в капитала на пловдивското дружество притежаваните от нея акции от „Международен панаир Пловдив“ АД.  28 съветници гласуваха "за", 15 "против" и 5 "въздържал се". Николай Капитанов от "Демократична България" обяви, че ще търсят помощта на областния управител за ревизия на решението и да бъде проведена присъствена сесия по темата. Георги Георгиев също обяви, че "Възраждане" ще използва възможните начини да спре настоящото решение и че също ще сезира областния управител. От БСП обявиха решението за "срамно".

Хронология на дебата, продължил час и половина:

В отсъствието на 11 общински съветници започна Двадесет и второто заседание на Общинския съвет във Варна в 10:30 часа. То се провежда онлайн и може бъде проследено през Youtube канала на институцията. Присъстват 40 местни депутати, някои от тях за онлайн, но от зала Пленарна, където обичайно заседава местния парламент.

Николай Капитанов от Демократична България поиска отпадане от дневния ред на точка 3 - по предложение на кмета на Община Варна Иван Портних Община Варна да стане акционер в „Пълдин Туринвест“, като апортира в капитала на пловдивското дружество притежаваните от нея акции от „Международен панаир Пловдив“ АД. Председателят на Общински съвет-Варна Тодор Балабанов подложи на гласуване предложението и то беше отхвърлено с 22 гласа "за", 7 "против" и 18 "въздържал се".

Капитанов предложи също Балабанов да слезе при събралите се съветници в зала Пленарна, да свика и останалите и сесията да бъде проведена присъствено предвид важността на решенията, които предстои да бъдат гласувани и множеството технически проблеми. Капитанов беше подкрепен от Огнян Къчев, който от името на групата на общинските съветници на БСП предложи да отпадне "скандалната точка 3", по думите на Къчев. Той отбеляза, че в дневния ред на днешното заседание са внесени няколко точки, които са били отхвърлени от съветниците на предишната сесия.

Сесията е свикана по определен ред и няма как да се променя, отговори председателят на ОС-Варна и се позова на Правилника за свикване на ОС. 

Съветници от Демократична България и от Възраждане се обединиха около становището, че подкрепа на предложението, внесено от кмета Иван Портних, би могло да се счита за скрита приватизация, позовавайки се и на становището на Министерството на икономиката. Икономистът Юлиян Губатов от ПП „Възраждане“ декларира, че тяхната група няма да подкрепи предложението. Адвокат Христо Боев от БСП от името на групата на общинските съветници от БСП заяви, че те също няма да подкрепят предложението. Боев отбеляза, че също считат, че има данни за скрита приватизация и че не приемат юридическото становище на адвоката–довереник на Общински съвет-Варна Деяна Стефанова и приложените от нея юридически аргументи в подкрепа на предложението Община Варна да стане акционер в „Пълдин Туринвест“, като апортира в капитала на пловдивското дружество притежаваните от нея акции от „Международен панаир Пловдив“ АД.

Мартин Златев от БСП предложи точката да бъде отложена и да не се гласува днес. Председателят на ОС Тодор Балабанов подложи на гласуване предложението и то беше отхвърлено с 19 гласа "за", 13 "против" и 12 "въздържал се". Златев поиска поименно гласуване. В хода на процедурата Златев оспори гласуването и поиска проверка за кворум, защото гласът му не се отчита от електронната система. Балабанов проведе поименна проверка на кворума по азбучен ред, който отчете присъствието на 49 съветници в системата на онлайн заседанието. Последва искане от Николай Капитанов гласуването на тази точка да стане в присъствено заседание на Съвета в Пленарна зала, за да е 100% ясна идентификацията на съветниците.

Заместник-председателят на ОС-Варна Христо Атанасов предложи дебатът да бъде прекратен и предложението беше прието с 26 "за", 10 "против", 2 "въздържал се".

Капитанов отново поиска гласуването да е поименно. То беше проведено традиционно от Балабанов, а резултатът от него не можа да бъде отчетен, поради множеството технически проблеми със системата и с таблетите. Балабанов отново пристъпи към поименно гласуване, с което предложението по точка 3 беше прието с 28 гласа "за", 15 "против" и 5 "въздържал се".

Николай Капитанов от "Демократична България" обяви, че ще търсят помощта на областния управител за ревизия на решението и да бъде проведена присъствена сесия по темата. Георги Георгиев също обяви, че "Въздаждане" ще използва да спре настоящото решение и  че също ще сезира областния управител. От БСП обявиха решението за "срамно".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

20 кабинета в ДКЦ 3 със сериозни щети от пожара, сградата е застрахована

Възстановяването на изгорелите помещения в ДКЦ 3 трябва да се случи в най-кратки срокове. Това заяви заместник-кметът Снежана Апостолова, която заедно с представители на общинското предприятие „Инвестиционна политика“ посетиха поликлиниката. На място бяха повикани и представители на застрахователната компания, които също ще направят оценка на щетите. Те..

публикувано на 08.07.24 в 18:48
архив

Заради ВиК ремонт затварят локалното платно пред Терапията

Във връзка с неотложен ремонт на главен водопровод на бул. „Хр. Смирненски“ , от утре – 9 юли, ще бъде затворено за преминаване и паркиране на автомобили локалното платно пред УМБАЛ „Св. Марина“. Това е платното, разположено между входа и изхода на болницата, на спирка „Медицински комплекс“, посока център. Община Варна приканва гражданите да не..

публикувано на 08.07.24 в 16:37

Драстично увеличение на пожарите със започването на жътвата регистрират в област Добрич

Драстично увеличение в броя на пожарите със започването на жътвената кампания се регистрира в област Добрич. Унищожени в периода 22-30 юни са над 430 декара, като за страната те са 2 000, информират от Областната дирекция на МВР. Оттам призовават за стриктно спазване на правилата от страна на зърнопроизводителите при прибирането на реколтата и за..

публикувано на 08.07.24 в 16:17

От петък във Варна връщат онкоболни за химиотерапия заради предоговарянето на цените на медикаментите

От миналия петък онкоболни са връщани от Специализираната болница за активно лечение "Д-р Марко Марков"  във Варна с отказ да им бъде проведена химиотерапия. Причината е решението на Здравната каса относно реимбурсирането на безплатните лекарства. Наредба 4 предвижда намаляване на плащанията, т.е няма да се изплаща пълната сума за тях. На здравните..

публикувано на 08.07.24 в 15:57
Районът на пожара.

За пожарите на летище Балчик: Не си играйте със съдбата и не палете огън безконтролно!

След тричасовата борба с огнената стихия снощи в района на летището в Балчик началникът на пожарната в Белия град Стелиян Стойчев излезе с обръщение към хората да не си играят със съдбата и да не палят огън безконтролно, защото последиците могат да бъдат фатални - както за колегите му, така и за хората. Това е вторият пожар на мястото само за..

публикувано на 08.07.24 в 15:41

Пътят до корабостроителницата във Варна в лошо състояние от години

Протест готвят от варненската корабостроителница заради лошото състояние на пътя до нея под Аспаруховия мост. Проблемът с разрушената пътна настилка се задълбочава, образувалите се дупки добиват още по-внушителни размери. Това казаха Тодор Сотиров и Пламен Михов, които всекидневно, отивайки до работа се опитват да пазят колите си от сериозни щети. Сотиров..

публикувано на 08.07.24 в 15:25

Започва ремонт на тротоарите около спирките на Златни пясъци

 Започва рехабилитация на тротоарните настилки около спирките на градския транспорт, които обслужват курорта Златни пясъци. Това информира по време на оперативната среща на общинската администрация заместник-кметът по туризма Снежана Апостолова, съобщават от общинския пресцентър. Очаква се ремонтните екипи да поправят тротоарите на поне на две спирки..

публикувано на 08.07.24 в 14:30