Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рая на Данте" - да продължиш напред въпреки раните от миналото

Рая на Данте е заглавието на игралния филмов дебют на режисьора Димитър Радев. 45-годишният варненец е работил около 5 години по сценария на филма, който разказва история от лагера в Белене. Лентата събира на екран три поколения талантливи актьори и ще можем да я гледаме в кината от 17 декември.

Димитър Радев посещава изложба на Петър Байчев в Националната художествена галерия преди години. Експозиция с портрети на концлагеристи от Белене. Оттам идва и вдъхновението за филма, защото портретите от стената му проговарят и се ражда история за тайни от миналото, изгубения смисъл на живота и желанието за мъст.

"Ние съвременните хора някак си се страхуваме от страданието, от болката. Постмодерният човек гледа да намали тези екстремния усещания. Тези потрети от изложбата на Петър Байчев обаче, казват нещо различно. Те са били подложени на невероятен натиск от системата, хората които са били в Белене, и да устоиш на тези трагични обстоятелства в живота си и да запазиш човешкото си лице, е много трудно.", казва Димитър Радев.


В главните роли във филма са Владимир Пенев и Радина Боршош.

"Трябва да спомена освен тях двамата, Иван Налбантов, Гинка Станчева, плеяда от имена от старото поколение. От по-младите ще спомена Китодар Тодоров, Радена Вълканова, Антъни Пенев, Ирина Митева. Целият този актьорски състав си свърши работата много професионално", казва Димитър Радев.


Сюжетът разказва за 64-годишния Данте (Владимир Пенев), който работи в печатница и се грижи за болната си майка. В рамките на седмица Данте загубва майка си, а също и работата си. Изправен пред изгубения смисъл на живота след тези житейски обрати, той открива мотив да продължи да живее – решението да отмъсти за мъчителите на майка си, тъй като след нейната смърт научава за дълбоко пазени тайни от миналото. Данте решава да напише книга срещу престъпниците и съдбата го среща с внучката на единия от тях – Рая (Радина Боршош), която е само на 18.

"Един от големите режисьори Андрей Тарковски, а и не само той, казва че човек трябва да говори за това, което разбира, това което е изживял. Трябва да стъпи на базата на личния си опит. Това важи за всеки режисьор, драматург или писател. Така че не са останали много живи хора, които да разкажат от първо лице тази история. Нито пък много техни роднини - синове, дъщери. Но не винаги човек може да разкаже история наистина от първо лице. При мен беше едно усещане, че тези неща трябва да излязат на бял свят, да бъдат дадени дори като фактология, а пък поколенията след нас и нашето поколение въобще хората, които живеят през 2021 година, всички те да могат да преценят и да осмислят обстоятелствата, които виждат във филма и тези факти за Белене. Мисля си, че за да можем да продължим напред, да погледнем бъдещето смело в лице, всички ние трябва да познаваме миналото си", казва режисьорът и сценарист на Рая на Данте.


Сценарен консултант на филма е Теодора Димова. Димитър Радев е работил и с много други хора по сценария на филма.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15

Искра Радева: Морето ми липсва страшно много!

"Живея в полите на планината, но морето ми липсва страшно много!". Това каза за Радио Варна актрисата Искра Радева, която е във Варна и участва в дискусията „Социалните иновации“ на Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми. Актрисата призна, че много обича морето и особено й е приятно да гостува във Варна,..

публикувано на 24.06.24 в 06:30

Пианистът Саркис Балтаян - за пътя му в музиката, годините в САЩ и как все още се чувства най-вече българин

С концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна от 20:30 часа днес ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Събитието включва произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж Гершуин и..

публикувано на 22.06.24 в 06:30