Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Коледата по света

7
Снимка: Pixabay

В навечерието сме на Коледните и новогодишните празници. Коледа се празнува в много части на света. И макар празникът в същността си да е един и същ, в страните, в които се отбелзвя Рождество, има традиции, които са специфични само при тях.

Калоян Колев е шеф инструктор. Обиколил е света, но любимата му кухня е норвежката. Според него коледните трапези, ако говорим за страните в Европа, не се различават кой знае колко. На Коледа се консумират червени меса с различни гарнитури. Сходството е голямо. При нас има капама – различни видове месо с кисело зеле, австрийците и поляците имат подобни ястия, че дори и скандинавските държави. Най-много е работил в Норвегия, където също правят свинско със зеле. Според наблюденията му ферментацията на различни продукти намира все по-голямо място в кулинарните рецепти. 

Калоян Колев - шеф-инструктор


Ерик Пшесуха е от Полша. От пет години живее в България. Учи кулинарни изкуства във Висшето училище по мениджмънт. И преди е работил в България, но е решил да остане, защото е по-топло от Полша. Смята след като завърши да живее във Варна. Заради решението му да не се връща в родината си, приятелите му и близките му го смятат за малко луд, шегува се Ерик Пшесуха. Категоричен е обаче, че е взел най-доброто решение за себе си. Има и неща, които не му харасват, но те са по-малко от тези, които са го провокирали да остане да живее в България. И т.к. наближават Коледните и новогодишните празници с Ерик Пшесуха поговорихме за традициите в Полша. 



Ана Вербитски е от Украйна. Учи във Варна кулинарно изкуство. Оказва се, че кулинарията винаги е била основна част от живота й. Баба й е била главен готвач и тя е израснала в кухнята. Избрала е България, защото харесва страната. И преди е идвала тук. Според нея хората са добри, имаме чудесно море и тук се чувства много добре. Същото смята и Хосе Луис, който е от Ел Салвадор и е дошъл тук освен да учи и да се потопи в съвсем различна култура от неговата. 

Когато пристига в България, Ана Вербитски открива баничката – онази, с яйце и сирене.

„Не мога да разбера защо ми харесва толкова много. Но е много вкусна. Мога да ям баничка по два пъти на ден. Наистина много ми харесва. С яйца, сирене и понякога със спанак.”

В Ел Салвадор спазват две основни традиции по време на празниците, споделя Хосе Луис.

„Първата е, че задължително всички се събираме около масата. Цялото семейство. Всички използваме фойерверки. И второто е музиката. По време на коледните празници звучи традиционни песни – кумбия. Звучат като салса и бачата. 

Мария Лейтао - Португалия


Мария Лейтао е от Лисабон, Португалия. Избрала е България, за да завърши висше образование. Според нея тук програмите са ориентирани към практиката, докато в родината й се набляга повече на теорията. Което в кулинарията е недостатък. Там практиката е съсредоточена през почивните дни, а тук – всеки следобед. Станислав Кубарев от своя страна е шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна. Той е отбелязвал Коледа тук и е на мнение, че разликите с Русия не са големи, но ги има.

Коледата в Португалия е разделена на две, уточнява Мария Лейтао. На 24 и на 25 декември, като отбелязването й в двата дни е по различен начин.

„На 24 се събираме в семейството и организираме голямо парти. Всички сме около масата. Приготвянето и готвенето започват от 8 сутринта. Играем на различни игри, пеем песни, гледаме филми заедно. На 25 декември подреждаме дърва и запалваме голям огън. На него приготвяме празничната вечеря.”

Станислав Кубарев, който е преподавател във Висшето училище по мениджмънт, е от Русия. Той ще празнува Коледа два пъти – единият според българския календар, вторият – според русийския.

„От една вяра сме,  но в Русия използваме друг календар. Там Рождество се отбелязва на 7 януари, което е две седмици по-късно, отколкото в България. Разликите обаче не са големи, празнуваме, украсяваме градовете. Елхи има навсякъде. Но заради Съветския съюз повече се отбелязва Нова година. Този ден е по-ярък при нас. На Рождество хората носят в църквата кулич – сладък хляб. Там свещениците го освещават. След това се отнася вкъщи, където се разделя между семейството. Русия е голяма държава, разположена на два континента, и във всеки регион, навсякъде има малки разлики в отбелязването на Коледа.”

Станислав Кубарев - шеф-инструктор в Институт по кулинарни изкуства във Варна


Хю Уго е канадец. Живял е в много страни по света. България обаче му харесва. Избрал е да се установи във Варна. В момента работи като шеф инструктор и обучава млади кулинари. Спрял е да брои колко години е работил като готвач. Но според сметките му са някъде около 25-26. Последните десет години преподава. Хю Уго е живял в 19 страни. 10 години например е бил в Мексико.

„Всички държави са различни. Най-добре ми беше в Мексико. Там на Коледа цялото семейство се събира заедно. Много разпространена е треската. Също така слагат на масата свински крака, които наподобяват вашата пача. Интересното е, че различните култури имат припокриващи се традиции. Различното в Мексико е, че посреднощ, когато часовникът отброява 12 часа, при всеки удар, трябва да изяждаш по едно гроздово зърно и да си пожелаваш по едно желание. След това се излиза на улицата и се отправят пожелания към всички. Доста е забавно.”


Хю Уго - директор на Институт по кулинарни изкуства във Варна


Според Хю Уго България е недооценена страна. България е една от любимите му дестинации не само заради храната, а и заради гостоприемството ни.






БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Павел Попов: Сред сценаристите на ареста на Благомир Коцев цари страх, че той може да спечели избори и от ареста

Благомир Коцев стана заложник на политически процеси от центъра, но те намират благоприятна почва за реванш сред тези, които загубиха изборите през 2023 година. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна изпълняващият функциите кмет на Варна Павел Попов. По думите му, тези хора започнаха един политически заговор, който доведе до сегашната..

публикувано на 20.09.25 в 14:48

Ивайло Христов: Изкуство без зрител, не ме интересува такова изкуство

Изкуство без зрител, не ме интересува такова изкуство. Най-голямата награда за мен е, когато зрителите си тръгнат от залата усмихнати и замислени. Това каза режисьорът Ивайло Христов след представянето на новия му филм "Любоф", който откри тазгодишното издание на Фестивала на българския игрален филм "Златната роза". Основната идея на лентата е да..

публикувано на 19.09.25 в 08:00

Tommy Talamanca (SADIST): Въпросът е: "Какво искаш от музиката?"

Интервю с Tommy Talamanca (SADIST) Има банди, които прекопават музиката без да се набиват на очи и уши. Но винаги достигат до ценителите. Тяхната музика не е за масовия слушател. Трудно се възприема от първо слушане, но влезеш ли в нея, няма откопчване. Всеки нов албум е ново стъпало в музикалното изследване. Пътешествие, което винаги води към..

публикувано на 18.09.25 в 08:00
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова: Пътешествието в българското кино е пътуване не по магистралата, а по странични пътища

Пътешествието в българското кино е пътуване, не по магистралата, а по странични пътища - редуващи се малки градчета и селца, които ти отнемат дъха с красота и неповторимост, но понякога и пусти, изоставени от хората места. Българското кино е феномен, който е много притегателен за мен.  Тaка описа възприятието си за киното у нас председателят на журито на..

публикувано на 17.09.25 в 07:55

Fabio Lione (ANGRA, ATHENA XIX, екс-RHAPSODY OF FIRE): Магията в музиката изчезна с появата на социалните медии

Интервю с Fabio Lione (ANGRA, ATHENA XIX, екс-RHAPSODY OF FIRE) Русе отново ще бъде домакин на „Green Rock Fest“. 17-тото издание на форума ще бъде между 20 до 22 септември. Концертната част ще бъде на площад „Свобода“ на 20 и 21 септември. Началото е от 18 часа, входът, както винаги, е свободен, като на сцената ще излязат както утвърдени..

публикувано на 17.09.25 в 07:30

Милко Божков: В опита си да открива новото, човекът забравя човечността

Връзката на Милко Божков с Рей Бредбъри е емоционална и датира още от годините на късното му ученичество и ранно студентство. Тогава той се влюбва в "Марсиански хроники", без дори да подозира, че през 2025-а ще подреди изложба с реални марсиански пейзажи, инспирирани от снимки, направени от марсоходите. "О бичам да правя пейзажи и то безлюдни..

публикувано на 16.09.25 в 08:00

Chris Bay (FREEDOM CALL): Всяка страст в крайна сметка води по някакъв начин до щастие

Интервю с Chris Bay (FREEDOM CALL) През миналата година немската банда FREEDOM CALL издаде „Silver Romance“. Албум, в т.нар. стил хепи метъл, в който групата се чувства изключително добре близо 30 години. И въпреки положителната енергия, която струи от музиката на FREEDOM CALL, момчетата са здраво стъпили на земята и нищо човешко не им е..

публикувано на 16.09.25 в 07:30