В навечерието сме на Коледните и новогодишните празници. Коледа се празнува в много части на света. И макар празникът в същността си да е един и същ, в страните, в които се отбелзвя Рождество, има традиции, които са специфични само при тях.
Калоян Колев е шеф инструктор. Обиколил е света, но любимата му кухня е норвежката. Според него коледните трапези, ако говорим за страните в Европа, не се различават кой знае колко. На Коледа се консумират червени меса с различни гарнитури. Сходството е голямо. При нас има капама – различни видове месо с кисело зеле, австрийците и поляците имат подобни ястия, че дори и скандинавските държави. Най-много е работил в Норвегия, където също правят свинско със зеле. Според наблюденията му ферментацията на различни продукти намира все по-голямо място в кулинарните рецепти.
Ерик Пшесуха е от Полша. От пет години живее в България. Учи кулинарни изкуства във Висшето училище по мениджмънт. И преди е работил в България, но е решил да остане, защото е по-топло от Полша. Смята след като завърши да живее във Варна. Заради решението му да не се връща в родината си, приятелите му и близките му го смятат за малко луд, шегува се Ерик Пшесуха. Категоричен е обаче, че е взел най-доброто решение за себе си. Има и неща, които не му харасват, но те са по-малко от тези, които са го провокирали да остане да живее в България. И т.к. наближават Коледните и новогодишните празници с Ерик Пшесуха поговорихме за традициите в Полша.
Ана Вербитски е от Украйна. Учи във Варна кулинарно изкуство. Оказва се, че кулинарията винаги е била основна част от живота й. Баба й е била главен готвач и тя е израснала в кухнята. Избрала е България, защото харесва страната. И преди е идвала тук. Според нея хората са добри, имаме чудесно море и тук се чувства много добре. Същото смята и Хосе Луис, който е от Ел Салвадор и е дошъл тук освен да учи и да се потопи в съвсем различна култура от неговата.
Когато пристига в България, Ана Вербитски открива баничката – онази, с яйце и сирене.
„Не мога да разбера защо ми харесва толкова много. Но е много вкусна. Мога да ям баничка по два пъти на ден. Наистина много ми харесва. С яйца, сирене и понякога със спанак.”
В Ел Салвадор спазват две основни традиции по време на празниците, споделя Хосе Луис.
„Първата е, че задължително всички се събираме около масата. Цялото семейство. Всички използваме фойерверки. И второто е музиката. По време на коледните празници звучи традиционни песни – кумбия. Звучат като салса и бачата.
Мария Лейтао е от Лисабон, Португалия. Избрала е България, за да завърши висше образование. Според нея тук програмите са ориентирани към практиката, докато в родината й се набляга повече на теорията. Което в кулинарията е недостатък. Там практиката е съсредоточена през почивните дни, а тук – всеки следобед. Станислав Кубарев от своя страна е шеф инструктор в Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна. Той е отбелязвал Коледа тук и е на мнение, че разликите с Русия не са големи, но ги има.
Коледата в Португалия е разделена на две, уточнява Мария Лейтао. На 24 и на 25 декември, като отбелязването й в двата дни е по различен начин.
„На 24 се събираме в семейството и организираме голямо парти. Всички сме около масата. Приготвянето и готвенето започват от 8 сутринта. Играем на различни игри, пеем песни, гледаме филми заедно. На 25 декември подреждаме дърва и запалваме голям огън. На него приготвяме празничната вечеря.”
Станислав Кубарев, който е преподавател във Висшето училище по мениджмънт, е от Русия. Той ще празнува Коледа два пъти – единият според българския календар, вторият – според русийския.
„От една вяра сме, но в Русия използваме друг календар. Там Рождество се отбелязва на 7 януари, което е две седмици по-късно, отколкото в България. Разликите обаче не са големи, празнуваме, украсяваме градовете. Елхи има навсякъде. Но заради Съветския съюз повече се отбелязва Нова година. Този ден е по-ярък при нас. На Рождество хората носят в църквата кулич – сладък хляб. Там свещениците го освещават. След това се отнася вкъщи, където се разделя между семейството. Русия е голяма държава, разположена на два континента, и във всеки регион, навсякъде има малки разлики в отбелязването на Коледа.”
Хю Уго е канадец. Живял е в много страни по света. България обаче му харесва. Избрал е да се установи във Варна. В момента работи като шеф инструктор и обучава млади кулинари. Спрял е да брои колко години е работил като готвач. Но според сметките му са някъде около 25-26. Последните десет години преподава. Хю Уго е живял в 19 страни. 10 години например е бил в Мексико.
„Всички държави са различни. Най-добре ми беше в Мексико. Там на Коледа цялото семейство се събира заедно. Много разпространена е треската. Също така слагат на масата свински крака, които наподобяват вашата пача. Интересното е, че различните култури имат припокриващи се традиции. Различното в Мексико е, че посреднощ, когато часовникът отброява 12 часа, при всеки удар, трябва да изяждаш по едно гроздово зърно и да си пожелаваш по едно желание. След това се излиза на улицата и се отправят пожелания към всички. Доста е забавно.”
Според Хю Уго България е недооценена страна. България е една от любимите му дестинации не само заради храната, а и заради гостоприемството ни.
Благомир Коцев стана заложник на политически процеси от центъра, но те намират благоприятна почва за реванш сред тези, които загубиха изборите през 2023 година. Това каза в предаването "Позиция" на Радио Варна изпълняващият функциите кмет на Варна Павел Попов. По думите му, тези хора започнаха един политически заговор, който доведе до сегашната..
Изкуство без зрител, не ме интересува такова изкуство. Най-голямата награда за мен е, когато зрителите си тръгнат от залата усмихнати и замислени. Това каза режисьорът Ивайло Христов след представянето на новия му филм "Любоф", който откри тазгодишното издание на Фестивала на българския игрален филм "Златната роза". Основната идея на лентата е да..
Интервю с Tommy Talamanca (SADIST) Има банди, които прекопават музиката без да се набиват на очи и уши. Но винаги достигат до ценителите. Тяхната музика не е за масовия слушател. Трудно се възприема от първо слушане, но влезеш ли в нея, няма откопчване. Всеки нов албум е ново стъпало в музикалното изследване. Пътешествие, което винаги води към..
Пътешествието в българското кино е пътуване, не по магистралата, а по странични пътища - редуващи се малки градчета и селца, които ти отнемат дъха с красота и неповторимост, но понякога и пусти, изоставени от хората места. Българското кино е феномен, който е много притегателен за мен. Тaка описа възприятието си за киното у нас председателят на журито на..
Интервю с Fabio Lione (ANGRA, ATHENA XIX, екс-RHAPSODY OF FIRE) Русе отново ще бъде домакин на „Green Rock Fest“. 17-тото издание на форума ще бъде между 20 до 22 септември. Концертната част ще бъде на площад „Свобода“ на 20 и 21 септември. Началото е от 18 часа, входът, както винаги, е свободен, като на сцената ще излязат както утвърдени..
Връзката на Милко Божков с Рей Бредбъри е емоционална и датира още от годините на късното му ученичество и ранно студентство. Тогава той се влюбва в "Марсиански хроники", без дори да подозира, че през 2025-а ще подреди изложба с реални марсиански пейзажи, инспирирани от снимки, направени от марсоходите. "О бичам да правя пейзажи и то безлюдни..
Интервю с Chris Bay (FREEDOM CALL) През миналата година немската банда FREEDOM CALL издаде „Silver Romance“. Албум, в т.нар. стил хепи метъл, в който групата се чувства изключително добре близо 30 години. И въпреки положителната енергия, която струи от музиката на FREEDOM CALL, момчетата са здраво стъпили на земята и нищо човешко не им е..