Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стридите - от трапезата до коледната украса

Единствената в България ферма за стриди задоволява както небцето, така и окото

| обновено на 25.12.21 в 15:48

Стридите не са от най-популярната храна в България, но неминуемо събуждат любопитството на всеки, изкушен от интересните решения за вкусно хапване. И въпреки че ги свързваме предимно с лятото, морския бряг и бялото вино, те са храна, подходяща за всеки сезон. Дори според Петър Петров в страни като Франция и Белгия са неизменна част от коледната трапеза. Той е собственик на единствената в България ферма за стриди и заедно с Ирина Николаева се опитват да оползотворят всичко - от ядката до черупката.

Как ви хрумна идеята да се захванете с отглеждането на стриди в Бълагрия?

Петър Петров: Историята е много интересна. Един ден преди около 8 години си бяхме вкъщи и гледахме научнопопулярните канали по телевизията. Показваха една ферма за стриди в Щатите. И в един момент баща ми, който си седеше най-спокойно на дивана, невъзмутимо каза: "Щом тези хора отглеждат стриди, защо и ние да не опитаме?" Погледнах го изпитателно и се запитах, дали ако гледахме филм за производството на космически кораби, щеше да предложи и ние да пробваме.

В крайна сметка семейството решава да опита. Следва 3-годишен период на проучвания и обмен на опит с производители на стриди от различни точки на света, за да се стигне до откриването на фермата през 2017 г. край брега на с. Кранево.



Има ли различни видове стриди?

Има, да. Включително има и стрида, характерна за Българското Черноморие - нарича се edulis. За съжаление, обаче, тя е застрашена от изчезване - последните популации от нея са в района на Созопол.

Ние отглеждаме вида Crassostrea gigas - това е тихоокеанската стрида, която произхожда от Японско море. В момента в Европа 80-90% от стридите са от този вид, тъй като той има много добри вкусови качества, резистентен е към различни заболявания, сравнително лесно се гледа и достига голям размер.

Можем да сравним влиянието на околната среда върху вкусовите особености на стридите с тези на вината. Както всяка бутилка вино, направена от сорт грозде Совиньон блан, е с различни качества в България, Франция или Австралия, така и стридите, макар да са от един вид, имат различен вкус в зависимост от района на отглеждане. Нашите стриди имат две основни предимства: първото е, че солеността на Черно море е около 2,5 пъти по-ниска от тази на световния океан. Другият благоприятен фактор е, че ги отглеждаме в открито море и по този начин подводните течения непрекъснато им носят богат на хранителни вещества планктон, който е основната храна на стридите.


Какво е отношението в България към стридите като храна?

Има много отворени българи, но те са предимно такива, които са пътешествали по света или са живели в чужбина, сред тях има и много моряци. Но типичният българин трудно би склонил да яде стриди, особено като се има предвид, че се консумират основно сурови (с малки изключения, когато се обработват термично). Но аз препоръчвам да се консумират именно сурови, тъй като основната отличителна черта на стридата е нейният аромат на море и особено силният послевкус, който оставя. А най-подходящата напитка, въпреки различните експерименти с коктейли с водка или текила, безспорно е бялото вино.

А какви полезни вещества съдържат стридите?

Стридата е една от най-полезните морски храни. Освен, че се счита за силен афродизиак, тя е много богат източник на цинк, на селен, на витамини В6 и В12.



Но стридите не са само вкусна и полезна храна. Оказва се, че техните черупки могат да се превърнат в ефектни сувенири. По този начин Ирина Николаева затваря производствения цикъл на фермата и успява да оползотвори голяма част от отпадъчните черупки - и то чрез едно от любимите си занимания - рисуването.

Ирина Николаева: Идеята да започна да изработвам коледни сувенири дойде спонтанно и се основава на предишния ми опит да рисувам върху черупки от стриди. Така един ден се замислих защо да не превърна безполезните черупки в нещо като коледен подарък, картичка, с която всеки да може да зарадва близък човек. Виждала съм какви ли не картички, но изработени от черупка на стрида - никога.

Как се ражда една твоя картичка?

Първо, избирам най-подходящите черупки - трябва да са по-големи и без наранявания и напуквания. След това нанасям фон, който избирам от около десетина варианта, и върху него рисувам фигурите, които са на коледна тематика. Накрая доукрасявам с различни елементи и изписвам текст, който може да бъде и по желание на клиента. Последните две стъпки са оцветяването на периферията на черупката в контрастиращ цвят и покриването на всичко с лак, който предпазва и съхранява сувенира.

Оказва се, че това е повече от коледна картичка.

Точно така! В крайна сметка това е един изключително устойчив продукт, като имаме предвид здравината на черупката, от една страна, и трайността на акрилните бои и лакове, които използвам, от друга. Комбинацията от двете превръща продукта в сувенир, който може да бъде част от коледната украса на един дом за много години напред.



Мислиш ли да изработваш подобни сувенири извън контекста на Коледа?

Да, разбира се. След като видях, че се приемат толкова добре от хората, реших, че ще ги правя и по други подходящи поводи - като Свети Валентин или Осми март, например, със съответните мотиви, свързани с темата на празника.

Творчеството на Ирина може да бъде видяно в нейната фейсбук страница.

Целия разговор на Петър Петров и Ирина Николаева с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачените звукови файлове. Честита Коледа!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненският фестивал на крафт бирата с трето издание

Октомври е месецът на бирените фестивали - като започнем от мюнхенския флагман Октоберфест и стигнем до родните градски събития, посветени на пенливия еликсир, които с всяка изминала година стават все повече. На 9 октомври около фонтаните до Община Варна ще се открие третото издание на варненския фестивал на крафт бирата, който ще продължи 11..

публикувано на 05.10.25 в 17:56

Празник на баклавата събра жители и гости в село Дръндар

С песни, танци и празнична програма село Дръндар отбеляза своя традиционен Празник на баклавата, който тази година привлече десетки гости и участници от региона. Добро настроение и фолклорна атмосфера внесоха танцовите състави ДС „Елбетица“ и ТК „Елбетица“ от село Левски, ТК „Искра“ от село Николаевка, както и местният ТК „Нова светлина“ от с. Дръндар с..

публикувано на 05.10.25 в 16:05

Витамин С показва неочакван ефект срещу рака

Изследователи от Технологичния институт на американския щат Джорджия са открили, че високи дози витамин C могат да забавят растежа на раковите клетки, като същевременно оставят здравите клетки относително невредими. Работата им е публикувана в списанието Cancers. Жизнеспособността на клетките обикновено се тества с помощта на MTT/MTC анализи,..

публикувано на 04.10.25 в 13:53

Вълноломът и морето в дъждовна и ветровита Варна (снимки и видео)

Дори и в най-лошото време не липсват ентусиасти на вълнолома или край буните във Варна. Дежурният полицай от общинска полиция на КПП-то, изградено до Втора буна, сподели, че е върнал няколко души, изявили желание да се приближат максимално до водата.  Сред тях - поляци и дори неколцина сърфисти, решили да се пробват да преследват..

обновено на 03.10.25 в 13:22

Варненецът Кристиан Стамов, влязъл в топ 5 на световен конкурс за модели: Човек трябва да вярва в себе си

Кристиан Стамов от Варна влезе в топ 5 на Световния конкурс Top Models of Universe 2025, който се проведе в Истанбул. Той представи България на модната сцена, където освен с чар и харизма, впечатли журито с отношението и поведението си.  Крис е 12. клас и изучава френски и английски език в Четвърта езикова гимназия. С мода се занимава от това лято, но..

публикувано на 03.10.25 в 13:20
Снимката е илюстративна

Празник на баклавата с песни и танци организират в село Дръндар

„Празник на баклавата с песни и танци на мегдана“ ще се проведе на 5 октомври в село Дръндар, община Суворово. Събитието ще е в центъра на селото от 10 часа. Организатор е Народно читалище „Нова светлина 1928 г.“, което за четвърта поредна година ще проведе и традиционния „Конкурс за най-вкусна и хрупкава баклава“. Участниците ще..

публикувано на 03.10.25 в 09:50

Как да настроим мобилните си телефони, за да получаваме сигналите от BG-Alert?

Ако след тестването на системата BG-Alert на 1 октомври не сме получили съобщението за ранно предупреждение и оповестяване, трябва да настроим телефоните си. Насоките как да бъде направено това са публикувани в сайта  www.bg-alert.bg - Информация.   BG-ALERT е допълнение към съществуващата Национална система за ранно предупреждение и оповестяване...

публикувано на 03.10.25 в 08:16