Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стридите - от трапезата до коледната украса

Единствената в България ферма за стриди задоволява както небцето, така и окото

| обновено на 25.12.21 в 15:48

Стридите не са от най-популярната храна в България, но неминуемо събуждат любопитството на всеки, изкушен от интересните решения за вкусно хапване. И въпреки че ги свързваме предимно с лятото, морския бряг и бялото вино, те са храна, подходяща за всеки сезон. Дори според Петър Петров в страни като Франция и Белгия са неизменна част от коледната трапеза. Той е собственик на единствената в България ферма за стриди и заедно с Ирина Николаева се опитват да оползотворят всичко - от ядката до черупката.

Как ви хрумна идеята да се захванете с отглеждането на стриди в Бълагрия?

Петър Петров: Историята е много интересна. Един ден преди около 8 години си бяхме вкъщи и гледахме научнопопулярните канали по телевизията. Показваха една ферма за стриди в Щатите. И в един момент баща ми, който си седеше най-спокойно на дивана, невъзмутимо каза: "Щом тези хора отглеждат стриди, защо и ние да не опитаме?" Погледнах го изпитателно и се запитах, дали ако гледахме филм за производството на космически кораби, щеше да предложи и ние да пробваме.

В крайна сметка семейството решава да опита. Следва 3-годишен период на проучвания и обмен на опит с производители на стриди от различни точки на света, за да се стигне до откриването на фермата през 2017 г. край брега на с. Кранево.



Има ли различни видове стриди?

Има, да. Включително има и стрида, характерна за Българското Черноморие - нарича се edulis. За съжаление, обаче, тя е застрашена от изчезване - последните популации от нея са в района на Созопол.

Ние отглеждаме вида Crassostrea gigas - това е тихоокеанската стрида, която произхожда от Японско море. В момента в Европа 80-90% от стридите са от този вид, тъй като той има много добри вкусови качества, резистентен е към различни заболявания, сравнително лесно се гледа и достига голям размер.

Можем да сравним влиянието на околната среда върху вкусовите особености на стридите с тези на вината. Както всяка бутилка вино, направена от сорт грозде Совиньон блан, е с различни качества в България, Франция или Австралия, така и стридите, макар да са от един вид, имат различен вкус в зависимост от района на отглеждане. Нашите стриди имат две основни предимства: първото е, че солеността на Черно море е около 2,5 пъти по-ниска от тази на световния океан. Другият благоприятен фактор е, че ги отглеждаме в открито море и по този начин подводните течения непрекъснато им носят богат на хранителни вещества планктон, който е основната храна на стридите.


Какво е отношението в България към стридите като храна?

Има много отворени българи, но те са предимно такива, които са пътешествали по света или са живели в чужбина, сред тях има и много моряци. Но типичният българин трудно би склонил да яде стриди, особено като се има предвид, че се консумират основно сурови (с малки изключения, когато се обработват термично). Но аз препоръчвам да се консумират именно сурови, тъй като основната отличителна черта на стридата е нейният аромат на море и особено силният послевкус, който оставя. А най-подходящата напитка, въпреки различните експерименти с коктейли с водка или текила, безспорно е бялото вино.

А какви полезни вещества съдържат стридите?

Стридата е една от най-полезните морски храни. Освен, че се счита за силен афродизиак, тя е много богат източник на цинк, на селен, на витамини В6 и В12.



Но стридите не са само вкусна и полезна храна. Оказва се, че техните черупки могат да се превърнат в ефектни сувенири. По този начин Ирина Николаева затваря производствения цикъл на фермата и успява да оползотвори голяма част от отпадъчните черупки - и то чрез едно от любимите си занимания - рисуването.

Ирина Николаева: Идеята да започна да изработвам коледни сувенири дойде спонтанно и се основава на предишния ми опит да рисувам върху черупки от стриди. Така един ден се замислих защо да не превърна безполезните черупки в нещо като коледен подарък, картичка, с която всеки да може да зарадва близък човек. Виждала съм какви ли не картички, но изработени от черупка на стрида - никога.

Как се ражда една твоя картичка?

Първо, избирам най-подходящите черупки - трябва да са по-големи и без наранявания и напуквания. След това нанасям фон, който избирам от около десетина варианта, и върху него рисувам фигурите, които са на коледна тематика. Накрая доукрасявам с различни елементи и изписвам текст, който може да бъде и по желание на клиента. Последните две стъпки са оцветяването на периферията на черупката в контрастиращ цвят и покриването на всичко с лак, който предпазва и съхранява сувенира.

Оказва се, че това е повече от коледна картичка.

Точно така! В крайна сметка това е един изключително устойчив продукт, като имаме предвид здравината на черупката, от една страна, и трайността на акрилните бои и лакове, които използвам, от друга. Комбинацията от двете превръща продукта в сувенир, който може да бъде част от коледната украса на един дом за много години напред.



Мислиш ли да изработваш подобни сувенири извън контекста на Коледа?

Да, разбира се. След като видях, че се приемат толкова добре от хората, реших, че ще ги правя и по други подходящи поводи - като Свети Валентин или Осми март, например, със съответните мотиви, свързани с темата на празника.

Творчеството на Ирина може да бъде видяно в нейната фейсбук страница.

Целия разговор на Петър Петров и Ирина Николаева с Добо Мързов в предаването Улица "Събота" чуйте в прикачените звукови файлове. Честита Коледа!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Приютът за безстопанствени кучета се включва с част от своите четириноги обитатели в изложението „Порода любов“

Общинският приют за безстопанствени кучета в с. Каменар ще се включи в пилотното издание на фестивалното изложение „Порода любов“, което ще се проведе на 26 юли на входа на Морската градина във Варна (площад „Антон Новак“) от 10:00 до 22:00 часа. Изложението има за цел да обедини природозащитни организации, които полагат грижи за четириногите,..

публикувано на 26.07.25 в 13:30

Диетолог съветва в какъв ред трябва да ядете храните, за да отслабнете и да сте здрави

Редът , в който консумирате храни , може да повлияе на здравето ви, според някои експерти по хранене. Концепцията, известна като "последователност на хранене“ , включва първо консумация на богати на фибри, несъдържащи нишесте зеленчуци , последвано от протеини и накрая мазнини, преди да изядете въглехидратите в чинията ви. Този подреден начин..

публикувано на 26.07.25 в 09:35

Mental - варненските музиканти, според които да си щастлив значи да си свободен

Mental е варненска група, съставена от петима души, които се стараят да правят музика, която не влиза в етикети и в същото време не е прекалено крайна. Музикантите свирят метъл, но взимат и от други жанрове, и споделят с категоричност пред екипа ни : "Можем да свирим всичко".  Бандата е сформирана през зимата на 2023 г., а оттогава свирят главно..

публикувано на 25.07.25 в 17:00

С благодарност и чест: Радио Варна приема скулптура на Йордан Каранов за 90-годишнината си

По повод 90-годишнината от създаването си екипът на Радио Варна ще приеме в понеделник ценно дарение – бронзова скулптура на Йордан Каранов (1892 – 1975), музиковед, общественик и началник на радиостанцията в периода 1944 – 1950 г. Паметникът е дарение от художничката Калия Йорданова и нейния съпруг – скулпторът проф. Пламен Братанов. Произведението..

публикувано на 25.07.25 в 15:25

25 юли - Лятна света Анна

На 25 юли Православната църква възпоменава Успение на св. Анна. Света Анна, майката на Пресвета Богородица, произхожда от свещеническия род на Левиевото коляно. Със съпруга ѝ Йоаким живеели в гр. Назарет, в Галилея, и до дълбока старост били бездетни. Търпели заради бездетството си много огорчения и обиди, но понасяли всичко смирено, уповавайки се на..

публикувано на 25.07.25 в 07:49

Блясък, магия и приключения – мюзикълът „Аладин“ покорява сцената на Летния театър във Варна

Във все по-богатата програма на Варненския фестивал ‘‘Опера в летния театър‘‘ едно заглавие изпъква пред останалите. Мюзикълът ,,Аладин‘‘ е най-новата продукция на ТМПЦ – Варна и заедно с мюзикълите ‘‘Дух‘‘ и ‘‘Парижката света богородица‘‘ е лауреат на програмата на фестивала. С премиерата си на 18 юни мюзикълът покори сърцата на..

публикувано на 24.07.25 в 15:50