Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Мусаката застрашава климата?

Снимка: pixabay.com

Възможно ли е инициативите за борба с глобалното затопляне да се отразят върху вкусовете на традиционните европейски рецепти?

След публикуването на анализите, които показаха, че вероятно ще се наложи да се простим с балончетата в бирата заради решението за ограничаване на въглеродните квоти и съответно - дефицитът на въглероден диоксид, ново изследване показа и че част от обичайно приготвяните ястия на Стария континент не са полезни за климата.

Новините са лоши най-вече за мусаката, която оглавява списъка с най-въглеродно интензивни кулинарни специалитети в Европа, пише webcafe.bg.

Балканската рецепта е поставена на челно място основно заради използването на голямо количество месо при приготвянето ѝ. Каймата като основна съставка на мусаката изисква ангажиране на селското стопанство за отглеждане на крави, чието месо ще се вложи в блюдото, което, от своя страна, вдига нивата на замърсяване в околната среда.

На отглеждането на едър рогат добитък се дължат 15% от парниковите газове в атмосферата, казват данните на ООН за вредата от земеделието и селското стопанство.

Самото приготвяне на мусаката също не е сред най-щадящите ни действия в полза на планетата. Проучване на Good Food за BBC показва, че вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнява на 47 минути шофиране с автомобил.

Измежду вариантите на ястието на Балканите като "най-опасна за климата" е посочена българската рецепта за мусака, понеже изисква най-много месо и се приготвя най-дълго. Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид, което е голямо число, като се има предвид колко големи са тавите с мусака у нас.

За разлика от българската, гръцката вегетарианска мусака не е толкова напред в класацията за вредни за природата ястия. Гръцката мусака отделя само 2450 грама въглероден диоксид при приготвянето си.

На второ място по критерия за въглероден отпечатък след мусаката е поставено фламандското говеждо задушено, виновно за 11 202 грама въглероден диоксид за порция, а на трето е германският гулаш, който за приготвянето на една порция отделя 8055 грама въглероден диоксид.

Цифрите идва да покажат, че при борбата с глобалното затопляне и целта за намаляване на въглеродните емисии всички ще трябва да правим жертви. Включително и с начина, по който се храним.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Варна

Празникът на Варна и хората

Варна е много хубав град, но напоследък има много проблеми. Обичаме своя град и ще се борим за него, казаха някои варненци, запитани затова как го виждат днес. Няма инфраструктура, пренаселен и презастроен е и друго често срещано мнение. Чуйте повече в анкетата на Даниела Стойнова:

публикувано на 15.08.25 в 15:19

Варна - морската столица, наричана българската Ница преди 100 години

Варна  в наричана "морската столица" на България още от 1921 година, припомни Марианна Александрова, преподавател в Колежа по туризъм, в празничното изнесено студио на Радио Варна и предаването "Новият ден".  Тогава започва по-стихийното развитие на туризма, появяват се първите статистически бюра в туризма, каза още тя. Доста чуждестранни инвестиции са..

публикувано на 15.08.25 в 10:14

Студенти от ТУ-Варна създадоха приложение, показващо качеството на морската вода (ВИДЕО)

Студенти от Технически университет – Варна  създадоха екологичното приложение "I SEE SEA".  Приложението "I SEE SEA" е разработено в направление Citizen Sciencе, което цели да насочи вниманието на местните общности към екологичните проблеми и да спомогне за тяхното разрешаване. Платформата предоставя възможност на потребителите да сигнализират за..

публикувано на 15.08.25 в 09:40

Слънчево и топло на 15 август във Варна

И днес ще е предимно слънчево, с временни заоблачавания главно в южната половина от района. Ще продължи да духа умерен, временно силен североизточен вятър, във вътрешността слаб до умерен от изток-североизток. Максимални температури от 30° до 35°, по Черноморието между 27° и 30°, за Варна около 29°. Вълнение на морето 3-4 бала. Температура на..

публикувано на 15.08.25 в 08:02

Пясъчна скулптура на Света Богородица издигнаха на плажа в "Аспарухово"

На плажа в Аспарухово гостуват трима международни творци на пясъчни скулптури. Реми Хогард (Нидерландия), Пол Хогард (Англия) и Калиxto Молина (Мексико). Те изработиха фигура на Света Богородица за Деня на Варна. Проектът е подкрепен от концесионера на плажа и е обявен като подарък към жителите на града. В празничния ден ще се проведат и безплатни..

публикувано на 14.08.25 в 16:38

Премиера на “Приключенията на малката рибка Бльок” под вода в Държавен куклен театър - Варна

Държавният куклен театър - Варна кани на едно необикновено пътешествие под водата. Премиерата на „Приключенията на малката рибка Бльок“ ще се игpае в 800-литров аквариум - за първи път в историята на кукления театър. „Морето е най-естественото място, където децата могат да пpеживеят нещо различно. Това е спектакъл едновременно образователен,..

публикувано на 14.08.25 в 15:07

Нова детска песен с джаз звучене създадоха във Варна

Нова детска песен създадоха музикантите Мирослав Морски от група "Джанго Зе" и Марин Попов, преподавател по музика във френския лицей във Варна. Песента е озаглавена "Планетата на децата" с текст на френски език, написан от децата, които я изпълняват - ученици от учебното заведение. Двамата се познават от повече от 10 години. Захващайки се с идеята Попов..

публикувано на 14.08.25 в 14:04