Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2022 - Европейска година на младежта

| обновено на 30.12.21 в 09:48

Европейският парламент одобри 2022 година да бъде определена за Европейска година на младежта. Инициативата, обявена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през септември, се реализира под ръководството на българския еврокомисар Мария Габриел. По време на пленарния дебат в Страсбург тя заяви:

"С Европейската година на младежта даваме ясно послание. Ще предоставим повече възможности за младите в сферите, които ги интересуват най-много – образование, климатични промени и здраве. За да бъде Годината на младежта успешна, тя трябва да бъде година на конкретни действия с ангажиране на всички. Искаме тя да достигне до всеки град, всяко село и да привлече вниманието върху потребностите на младите."

Европейската година на младежта има три основни измерения - да превърне предизвикателствата на екологичния и цифровия преход във възможности. Второто измерение е свързано с приобщаването на всички младежи да придобият знания и умения, да бъдат активни и ангажирани граждани. Необходима е подкрепа за инициативите на всички равнища – европейско, национално, регионално и местно, както и тяхното популяризиране. Националният младежки форум в България обединява 46 организации и над 100 хиляди души от страната. Мирослав Цеков е председател на организацията. Според него това е възможност у нас да се погледне по-сериозно на младежката политика:

"В последните години младежката политика беше твърде често неглижирана и в абсолютно всеки момент, в който се опитаме да повдигнем темата, насрещния отговор винаги е „има много по-важни неща в момента“. Има енергетика, има социални политики, цените на тока, в момента знаем, се качват, но това, за което трябва да си дадем сметка е, че всъщност това са политики, които засягат в момента около 980 хиляди млади човека в България. Време е, според нас, младежките политики да бъдат поставени на масата и проблемите на младите хора да бъдат адресирани адекватно."

Това мнение споделя и варненецът Васил Ставрев. Той е на 25 години и има опит в младежката сфера. В момента е член на Управителния съвет на Организацията на българските скаути. Според него проблемите в сектора у нас са много дълбоки и това е причината младежката политика да остава винаги встрани от вниманието на управляващите:

"Ти започваш да развиваш някой младеж, като го подхванеш от 12, 13 или 15-годишна възраст, и се надяваш той да остане в този сектор до 30-годишна възраст, което е краят на младежката възраст в ЕС. И ти го развиваш и очакваш от него, той да допринесе после с нещо за твоята организация и за сектора като цяло. Но тези хора много често напускат държавата и съответно целият процес започва наново."

Изпълнителният директор на сдружението „Варна – Европейска младежка столица“ Сергей Петров, вижда няколко неща по отношение на младежката политика, които трябва да станат реалност в най-скоро време у нас:

"Първо е ревизия на закона за младежта, защото всеки, който го е виждал, знае, че това е документ, който първо е приет през 2012 година, много е кратък, нуждае се от доста корекции. Друго, което живо интересува младежкия сектор, това е, че в България от години няма закон за доброволчеството."

Европейската година на младежта започва през януари по време на френското председателство на Съвета на ЕС.  Добрата новина е, че от 14 на 28 млрд. евро се увеличават средствата по програма "Еразъм" на Европейския съюз. За първи път през следващата година се дава възможност от нея да се възползват не само студенти. Започва и нова програма, наречена ALMA, в подкрепа на трансграничната професионална мобилност на младите хора в неравностойно положение. 

Чуйте целия репортаж от рубриката "Рестартирай Европа" в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненската състезателка Краснобаева спечели Гран При на Бърно

Титла за варненската състезателка по художествена гимнастика Елвира Краснобаева на Гран При Бърно. С индивидуалния многобой при жените стартира Гран При Бърно 2024. В Чехия, България е представена от националната състезателка Елвира Краснобаева. Силен многобой за възпитаничката на Светлана Юриевна и с общ актив от 135.800 (34.500 на обръч, 35.200 на..

публикувано на 15.06.24 в 21:15

Мъж намушка няколко души на футболно парти в Германия

Мъж нападна няколко души с хладно оръжие по време на частно парти за европейското първенство по футбол в малък град в северната част на Германия и рани сериозно трима от тях, предаде ДПА. Инцидентът е станал във Волмирщет, провинция Саксония-Анхалт. Прокуратурата в близкия по-голям град Магдебург съобщи, че нападателят първо намушкал с нож друг мъж на..

публикувано на 15.06.24 в 16:58

"Поход за семейството" във Варна

Десетки варненци и гости на града взеха участие в инициативата „Поход за семейството“, организиран от едноименната национална асоциация и в други градове на страната.  На сцена „Раковината“ имаше изпълнения на гайдари и певци.   Димитрина Иванова, заместник-председател на асоциацията „Поход за семейството" и представител на..

публикувано на 15.06.24 в 16:56
Камала Харис

500 млн. долара помощ за Украйна от САЩ

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обяви американска помощ за Украйна на стойност над милиард и 500 милиона долара. Подкрепата бе анонсирана по време на двудневната конференция за мир в Украйна, която се провежда в Швейцария. Според обявеното от нея - почти 400 милиона долара от помощта са за подпомагане на бежанци, за хранителна помощ, здравни..

публикувано на 15.06.24 в 16:50
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов е новият преседател на ПГ на БСП

Националният съвет на БСП избра Борислав Гуцанов за председател на ПГ на БСП, съобщи БНТ. Временно изпълняващ длъжността ще бъде Атанас Зафиров.  За зам.-председател на НС предложиха Драгомир Стойнев. Друго решение, което взеха от партията е Калоян Методиев да напусне НС, реши единодушно Националният съвет на БСП. Ако откаже, няма да бъде част от ПГ.

публикувано на 15.06.24 в 15:21

Противоминната военноморска група в Черно море ще започне работа през юли

Противоминната военноморска група в Черно море, която бе създадена от Турция, България и Румъния, ще започне дейността си от следващия месец, съобщи турският министър на отбраната Яшар Гюлер след министерската среща на НАТО, която се състоя в Брюксел на 13 и 14 юни, предаде Анадолската агенция. Той каза също, че на срещата в Брюксел турската страна е..

публикувано на 15.06.24 в 14:59
	Панорама от кантон Ури - по пътя за Алтдорф край езерото Люцерн

Световни лидери се събират на конференцията в Швейцария, посветена на мира в Украйна

Световни лидери започнаха да се събират днес на мирната конференция в Швейцария, посветена на мира в Украйна, предаде Ройтерс. В конференцията ще участват десетки съюзници на Украйна. Китай избра да не участва, а Русия не беше допусната до събитието, след като го окачестви като загуба на време и каза, че няма интерес да участва в него. Отсъствието на..

публикувано на 15.06.24 в 14:57