Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2022 - Европейска година на младежта

| обновено на 30.12.21 в 09:48

Европейският парламент одобри 2022 година да бъде определена за Европейска година на младежта. Инициативата, обявена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през септември, се реализира под ръководството на българския еврокомисар Мария Габриел. По време на пленарния дебат в Страсбург тя заяви:

"С Европейската година на младежта даваме ясно послание. Ще предоставим повече възможности за младите в сферите, които ги интересуват най-много – образование, климатични промени и здраве. За да бъде Годината на младежта успешна, тя трябва да бъде година на конкретни действия с ангажиране на всички. Искаме тя да достигне до всеки град, всяко село и да привлече вниманието върху потребностите на младите."

Европейската година на младежта има три основни измерения - да превърне предизвикателствата на екологичния и цифровия преход във възможности. Второто измерение е свързано с приобщаването на всички младежи да придобият знания и умения, да бъдат активни и ангажирани граждани. Необходима е подкрепа за инициативите на всички равнища – европейско, национално, регионално и местно, както и тяхното популяризиране. Националният младежки форум в България обединява 46 организации и над 100 хиляди души от страната. Мирослав Цеков е председател на организацията. Според него това е възможност у нас да се погледне по-сериозно на младежката политика:

"В последните години младежката политика беше твърде често неглижирана и в абсолютно всеки момент, в който се опитаме да повдигнем темата, насрещния отговор винаги е „има много по-важни неща в момента“. Има енергетика, има социални политики, цените на тока, в момента знаем, се качват, но това, за което трябва да си дадем сметка е, че всъщност това са политики, които засягат в момента около 980 хиляди млади човека в България. Време е, според нас, младежките политики да бъдат поставени на масата и проблемите на младите хора да бъдат адресирани адекватно."

Това мнение споделя и варненецът Васил Ставрев. Той е на 25 години и има опит в младежката сфера. В момента е член на Управителния съвет на Организацията на българските скаути. Според него проблемите в сектора у нас са много дълбоки и това е причината младежката политика да остава винаги встрани от вниманието на управляващите:

"Ти започваш да развиваш някой младеж, като го подхванеш от 12, 13 или 15-годишна възраст, и се надяваш той да остане в този сектор до 30-годишна възраст, което е краят на младежката възраст в ЕС. И ти го развиваш и очакваш от него, той да допринесе после с нещо за твоята организация и за сектора като цяло. Но тези хора много често напускат държавата и съответно целият процес започва наново."

Изпълнителният директор на сдружението „Варна – Европейска младежка столица“ Сергей Петров, вижда няколко неща по отношение на младежката политика, които трябва да станат реалност в най-скоро време у нас:

"Първо е ревизия на закона за младежта, защото всеки, който го е виждал, знае, че това е документ, който първо е приет през 2012 година, много е кратък, нуждае се от доста корекции. Друго, което живо интересува младежкия сектор, това е, че в България от години няма закон за доброволчеството."

Европейската година на младежта започва през януари по време на френското председателство на Съвета на ЕС.  Добрата новина е, че от 14 на 28 млрд. евро се увеличават средствата по програма "Еразъм" на Европейския съюз. За първи път през следващата година се дава възможност от нея да се възползват не само студенти. Започва и нова програма, наречена ALMA, в подкрепа на трансграничната професионална мобилност на младите хора в неравностойно положение. 

Чуйте целия репортаж от рубриката "Рестартирай Европа" в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

И новата седмица започва с високи температури

През нощта ще е ясно със слаб вятър от изток и североизток. Минимални температури между 15° и 20°, за Варна около 19°. През деня ще е слънчево. Ще духа слаб, следобед до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури между 31° и 36°, по Черноморието от 24° до 29°, за Варна около 27°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на..

публикувано на 23.06.24 в 18:30
Варна

Камарата на геодезистите в България организира дискусия за ОУП на Варна

„Общият устройствен   план на община Варна – промяна и надграждане“,  дискусия с граждани и специалисти ще се проведе на 2 юли 2024 г. от 9.15 часа в Пленарната зала на община Варна. Организатор на проявата е Камарата на геодезистите в България, за която има създадено и събитие в социалните мрежи. Общият устройствен план /ОУП/ е гаранция за..

публикувано на 23.06.24 в 16:55

Държавата да облекчи бюрократичните процедури за социалните предприятия, предложиха на дискусия във Варна

Социалните иновации обсъждаха участниците в Академията в рамките на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми, който се провежда във Варна. Илия Раев - председател на Областната организация на БЧК, предложи участниците в Академията, както и в дискусията да създадат и подпишат петиция до Народното събрание, свързана с промени в..

публикувано на 23.06.24 в 16:20

РЗИ-Добрич установи замърсяване на морето след аварията на ПСОВ „Албена“

Наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ в морето при пункт Кранево – централен и пред снек-бар Казабланка, са отчели инспекторите от РЗИ-Добрич, съобщиха от инспекцията.  Препоръката е да се ограничи къпането в района на аварията, поради наличие на установено локално краткотрайно замърсяване на водата. Взетите проби от пункт..

обновено на 23.06.24 в 16:12

Офицерският плаж със задоволително качество на водата

Отлично качество на крайбрежните морски води, с изключение на зона за къпане „Офицерски плаж“, са показали резултатите от пробонабирането на морски води от РЗИ-Варна взети на 17 .06.2024 г., съобщават от инспекцията. Изследвана е водата на плажовете „Аспарухово“, Южен плаж, Централен плаж и Офицерски плаж. Последният се характеризира с качество..

публикувано на 23.06.24 в 15:52

МРРБ предлага въвеждането на еднодневна винетка

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлага да се въведе еднодневна винетка, която може да се използва най-вече от транзитно преминаващите през страната, които в момента плащат за седмична винетка. Предстои да бъде проведено обществено обсъждане и след него да се говори за цена на еднодневната винетка. Пет са..

публикувано на 23.06.24 в 14:35
Костадин Костадинов

Костадинов: Правителство може да бъде съставено от всички партии, но без ГЕРБ-СДС и ДПС

Правителство може да бъде съставено от всички партии в 50-ото Народно събрание, но без ГЕРБ-СДС и ДПС, с мандат на "Възраждане", защото това са 125 гласа. Това заяви пред БНР Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане". " Да, ние имаме различия , но, слава богу, те са на идейна, в повечето случаи външнополитическа основа, което..

публикувано на 23.06.24 в 13:53