Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В приказния свят на Невски и Наталия

| обновено на 05.01.22 в 13:46

Срещаме ви с творческия тандем Невен Иванов /Невски/ и Наталия Солнечная. Двамата създават стилизирани фотосесии в стил фентъзи като сами измислят приказните сюжети, стайлинга и декорите. Те са по-различни от другите фотографи и през последните пет години техни снимки влизат в различни престижни селекции. Тяхното чудо обаче започва от момента, в който се срещат на варненския плаж. Невен и Наталия гостуваха в рубриката "ОбективНо" на предаването "Гравитация нула" по Радио Варна. С тях разговарят Светлана Вълкова и Любомир Бенковски - Бенджи.

Тяхното чудо започва с тяхната среща.

Май така стана.

Можем да започнем разговора с тази среща от преди пет години.

Наталия: Малко повече от пет.

Невен: Срещнахме се през февруари на плажа. И колко време след това се оженихме?

Наталия: Направо чудо. След месец. След две седмици той ми направи предложение и след месец се оженихме. Казах си: "Ако не ми хареса, винаги мога да се прибера". След месец имахме истинска сватба, на която имаше повече хора, отколкото фотографи.

Имаше ли кой да снима?

Наталия: Имаше. Снимаха почти всички.

Невен: Намерихме кой да се жертва.

Аз искам да попитам нещо Невен, който е работил и в Радио Варна като звукорежисьор и клипмейкър. Ти имаш музикално образование. Как стигна до фотографията?

Винаги съм се занимавал с изкуство. Музика, малко видео, радио и така естествено преляха нещата. Излязоха първите цифрови фотоапарати и започнах да снимам, да снимам и....

Наталия: И снима отдалече мен как храня лебедите. Аз бях на разходка за един зимен стрийт с обектив 70-200. Всеки, който се занимава с фотография знае какво значи това.

Невен: Видях лебедите, видях Наташа и така започна всичко.


Наташа, ти как започна с фотографията?

Наталия: При мен всичко започна от театъра. Аз започнах на пет години да се занимавам с пиано и имах много участия. Така се замислих и от осемгодишна започнах да се занимавам професионално с театър. На 15 години вече имах собствена театрална трупа и започнах да правя реквизит, да подготвям постановки. Имах възможност да покажа своите представления в телевизията и снимах. И тогава някои от фотографите ми казаха, че бих могла да имам интересни проекти и с тях. Честно казано, като пробваш веднъж това, ти не можеш да си представиш живота по друг начин.

За това фотографите сме щастливи хора, защото си работим хобито.

Невен: Наташа подготвя стори бордовете към всеки един проект.

Как възниква всяка една идея?

Наталия: Представете си как в 4 сутринта събуждам Невен и му казвам: „Имам идея”.

Невен: Аз съм човекът, който обикновено стопира Наташа, защото всеки един проект има цифрово изражение.

В снимките има много фотошоп, но основното винаги се стараем да е истинско. Ако ни трябват крила, тиари, корони, оръжия, Наташа сяда и ги прави. Всичко се прави на ръка. Фотошопът по-скоро създава атмосфера. С него само модифицирам локацията, за да пресъздам атмосфера. Например отиваме на крепостта Овеч и снимаме. Там е входът за Валхава. Разходете се и го вижте. Само трябват няколко вълшебни думи.


Наталия: Аз обичам да има серия. В началото все казвах на Невен, че всяка снимка трябва да има някакъв смисъл. Не може да има просто хубаво момиче на снимката. Фотографията не трябва да изглежда смешна. Трябва да има история и снимката да показва на публиката нещо. Арт фешън фотографията, която сме снимали, също трябва да има смисъл.

Невен: Понякога завиваме и в посока по-твърда фантастика. Побити камъни се превърнаха в Марс. Облякохме Наташа в нужния сет, купихме аквариум за рибки и опитахме да вкараме главата й, но не стана. Оформихме сребриста яка. И така превзехме Марс.

Имаме клиенти, които харесват такива фотосесии. Те обикновено искат да се видят в нова роля.

Ти казваш, че този размах ти е от Украйна, защото там мащабите са други.

Наталия: Аз се влюбих тук в спокойствието. В Украйна е малка лудница и все бягаме. Но понякога искаш да избягаш от това. Там има много голяма конкуренция. Там вече 8 години хората много обичат подобни фотосесии. А това означава да се превъплътиш в нереална мечта, в някой друг. В Украйна можеш да вземаш под наем дрехи, тиари. Има хора, които шият дрехи за фотографи. Така те им помагат да се реализират  интересни фотосесии. И това наистина струва големи пари.

Невен: В България се работи с по-малки бюджети. А аз съм лицензиран дрон пилот, но виждам как там хората правят снимки с дрон на фигури от цветя, защото имат достъп до тях. От голямо количество цветя правят фигури като море, лодки, къщи и снимат с дрон. При нас 2000 гербера колко ще струват? Много.

Наталия: Такива проекти струват пари. Тук трябва подготовка с грим, прическа, дрехи, локация, хубаво или лошо време. Моделът трябва да го преживее и изиграе. Фентъзи фотографията не прощава ширпотребата. Ако моделът не го изиграе, ще бъде смешно. 

Колко време ви отнема един проект от идеята до крайния продукт?

В момента например работим по един специфичен проект и отива месец само за един кадър. Това не е сесия за клиент, а личен проект, който развиваме с талантливата варненска художничка Мария Казакова.

Кои са най-смелите ви мечти?

Аз искам да снимам в стил Ренесанс. И аз искам все повече хора да се включват като дърводелец, който да ти направи нещо, мечове, кинжал, по-мащабни, батални сцени.

В момента се копират картини от епохата на Ренесанса. Всички, които се занимават с арт фотография, правят това.


Целия разговор с Невен Иванов /Невски/ и Наталия Солнечная може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05