Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Близки и приятели се сбогуваха с певеца и съосновател на група "Акага" Красимир Куртев

Близки и приятели се сбогуваха с певеца и съосновател на група "Акага" Красимир Куртев. Близо 30 години той беше част от една от най-популярните български групи, чиято музика е комбинация между фънк, рок, денс, соул и реге. Сред дошлите да го изпратят бяха Иво Казасов от "Акага", Драгомир Ганчев от "Атлас", Етиен Леви и Камен Алипиев: "Красето беше..

публикувано на 11.01.25 в 15:38

Катастрофа затруднява движението по пътя за Виница

Катастрофа затруднява движението и в двете посоки по пътя за Виница. Сблъскали са се два леки автомобила. Пострадали няма, съобщиха от ОД на МВР във Варна. Движението не е спряно, допълниха още от ведомството. Чака се пътна помощ, за да бъдат преместени катастрофиралите автомобили.

публикувано на 11.01.25 в 14:48

Авария оставя без вода част от жк. Изгрев във Варна

Част от абонатите на ВиК-Варна остават без вода заради авария на магистрален водопровод. От водното дружество съобщават, че живеещите от улица "Невен" до улица " Букет" над булевард "Христо Смирненски" в жк. "Изгрев" ще без вода до около 17 часа.

публикувано на 11.01.25 в 14:41

Заради зачестили инциденти: Полицаи и горски стражари проверяват ловджиите

В последните почивни дни, в които е позволен груповият лов на дива свиня, полицаи и горски стражари правят засилени проверки. Причината е високият брой инциденти през ловния сезон, през който са загинали четирима ловци. Днес и утре са последните два дни, в които е разрешен груповият лов на дива свиня в България. Според председателя на Съюза на ловците..

публикувано на 11.01.25 в 14:33

Мотоклуб „Вокил“ с благотворителна кръводарителска акция

Над 30 членове на мотоклуб „Вокил“ и техни съмишленици участваха в акция по кръводаряване в Районния център по трансфузионна хематология във Варна. Мотоциклетистите я организират за осма поредна година. От Кръвния център благодариха, тъй като винаги имат нужда от нови кръводарители. Особено дефицитни са "А" и "В" положителни групи, както и тези с..

публикувано на 11.01.25 в 13:36

Билборд падна на крайбрежната алея във Варна, обезопасен е

Рекламен билборд падна на крайбрежната алея във Варна в района на четвърта буна. Основата му е корозирала. Няма пострадали. Представителят на концесионера на варненските плажове Андрей Василев каза за Радио Варна, че веднага е задействал аварийна група, която е обезопасила съоръжението. Премахнат е електрически кабел, за да се избегнат евентуални..

публикувано на 11.01.25 в 10:45

Няма сигнали за бедстващи хора или населени места без ток

Към настоящия момент оперативната обстановка е нормална за сезона. Това заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) гл. комисар Александър Джартов...

публикувано на 11.01.25 в 09:46