Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българска кухня на световно ниво от италианци

2
Снимка: Висше училище по мениджмънт

Всяка кухня трябва да се развива. Разбира се традициите са в основата, но винаги трябва да се върви напред. Това е веруюто на световноизвестните шеф-готвачи Джанфранко и Анна Киарини, които са във Варна, за да разкрият тънкостите на кулинарията пред студентите от кулинарните програми на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт. Пред студентите двамата приготвиха сладолет от чушки. 

Джанфранко и Анна Киарини са готвили за емира на Кувейт и редица президентски и кралски семейства. Джанфранко и Анна Киарини са участвали в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. 

Джанфранко и Анна Киарини са от Италия. През 2015-та година посещават Банско и се влюбват в страната ни. Купуват старо училище в село Девино, област Търговище и го превръщат в семеен ресторант за десетима гости. Където използват традиционни български рецепти, но добавят и по нещо коренно различно, разказва Джанфранко Киарини.

„В нашия ресторант идват възрастни жени, с техните дъщери по различни поводи като например годишнини и ни казват, че са щастливи да видят съставки, които те са използвали в своето готвене, и то по толкова хубав и вкусен начин, за който не са си представяли.” 

Според семейство Киарини България е тръгнала по добър път на развитие. Тя се намира в период на ренесанс.

„България има нов премиер от Канада, развива се IT индустрията, жените заемат отговорни позиции. Страната се развива към добро, времето на мутрите остана назад.  Кухнята обаче на една страна е нейната визитна картичка. С нашата експертиза искаме българската кухня да се появи на световната карта и да се съревновава с , нидерландската, италианската, английската, испанската и френската, и България да се гордее с кухнята си и с ресторанти с 5 „Мишлен” звезди." 

„Няма прогрес без традиции, трябва база и трябва да се учиш от старите хора. Първият кулинарен учител на шеф Джанфранко е баба му. Във всяка национална кухня има място за домашни рецепти. И в същото време място за развитие. Модерната кухня е тази, която привлича вниманието. Не можеш да сравняваш изискан ресторант с улична будка за хранене. Но и двете имат място в националната кухня, въпреки че са толкова различни. Един посещава едното място, друг – другото, но и двете са важни за позиционирането на страната на кулинарната карта.

Според шеф Джанфранко Киарини храната в един ресторант си остава най-важна, но в нейната основа е продуктът, от който тя се приготвя. За това семейството се опитва в своя бутиков ресторант да покаже уникалността на българските продукти. Като превръща клиентите в приятели.

"Бяхме почетени като най добрия нов ресторант в България. В нощта на „Бакхус наградите”, трябваше да решим, дали да работим за десетте клиенти, колкото е капацитетът на ресторанта ни или да пътуваме до София за награждаването. Избрахме клиентите си и да работим за тях. Клиентите са приоритет. Не мога да съм пред камерите, а да няма кой да сготви на моите клиенти. Аз съм готвач и мястото ми е в кухнята,не на екрана.”

„С популярността на телевизионните кулинарни предавания, много хора просто гледат, а не знаят за историята на готвачите на екрана и какво им е коствало, за да са там. Мнозина са на екрана без да са постигнали нещо особено. Много млади готвачи искат да са мастър шефове още след първата си година в готварското училище.”

„Егото е винаги проблем. Навсякъде по света. Винаги е проблем, когато си мислиш, че разбираш повече от гостите си, от собствената си кулинарна традиция, от всеки друг. Ресторант без клиенти е като градина без цветя - безсмислен. За това е необходимо винаги да си добре настроен към гостите. В нашия ресторант следваме много ясна философия -  всеки знае, че идва като клиент, а си тръгва като наш приятел.”

Ресторантът на Джанфранко и Анна Киарини в село Девино, област Търговище е претендент за престижната звезда „Мишлен“.

Репортажът и в звук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Авариен ремонт на магистрален водопровод, без вода през целия ден остават хиляди варненци

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод Варна-Златни пясъци 2, днес без вода ще останат абонатите в част от местностите Бриз, Свети Никола, Сотира, Акчелар и Изгрев.  Водоподаването ще бъде спряно в 9 часа сутринта и се очаква да бъде възстановено до около 21 часа, съобщават от ВиК-Варна. 

публикувано на 16.10.25 в 08:04

Софийският апелативен съд гледа мярката за неотклонение на Благомир Коцев

Софийският апелативен съд ще заседава днес. Апелативните съдии Нина Кузманова, Андрей Ангелов и Красимира Костова са определени да решат окончателно дали кметът на Варна Благомир Коцев ще излезе от ареста. Това става ясно от публикуваните данни за разпределението на делото в Софийския апелативен съд (САС). Докладчик ще бъде съдия Кузманова, съобщи..

публикувано на 16.10.25 в 07:00
Дъждовна Варна

Вземете си чадър

Днес облачността ще е променлива, до обяд по-често значителна, с превалявания от дъжд, които следобед ще спират. Преди обяд на места ще има намалена видимост. Ще духа слаб, следобед по крайбрежието до умерен вятър от източна четвърт. Максимални температури предимно между 13° и 18°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура..

публикувано на 16.10.25 в 05:52

Млади медици излязоха на протест с искане за достойно заплащане и нормални условия за труд

Млади медици излязоха на протест Министерството на здравеопазването с искания за гарантирано достойно заплащане и нормални условия на труд. Протестиращите, облечени в черно, тръгнаха на "траурно" шествие, което премина по столичния булевард "Цар Освободител" и се насочи към Орлов мост, предаде БНР.  Младият медик д-р Павло Славов: България има..

публикувано на 15.10.25 в 19:40

Архитекти, строители и институции с идеи за развитие на градската среда в район "Одесос"

С фокус върху по-доброто партньорство между институции, архитекти и строители, във Варна се проведе дискусия, организирана от кмета на Район „Одесос“ – Янислава Шопова. В срещата участваха представители на местната власт, районният кмет арх. Венелин Марков, арх. Ирина Ефтимова – директор дирекция „Устройство на територията“, представители на Камарата на..

публикувано на 15.10.25 в 19:00

Политологът Яница Петкова: Борисов е изнервен, защото е притеснен. Ако има предсрочни избори, най-вероятно ще са догодина

В изявлението на Бойко Борисов видяхме агресивност и изнервеност, а обикновено подобен тип реакции, независимо дали са планирани или не, са от хора, които се чувстват притеснени. Това мнение изрази в предаването "Пост Фактум" политологът от социологическа агенция "Мяра" Яница Петкова. Според нея думите на Борисов ще бъдат предмет на разговор още дълго..

публикувано на 15.10.25 в 18:55

Депутатите от ГЕРБ организираха открити приемни във Варна

Народните представители от ГЕРБ проведоха открити приемни с граждани в петте района на Варна – „Аспарухово“, „Одесос“, „Приморски“, „Младост“ и „Владислав Варненчик“. Срещите се състояха с участието на ръководителите на районните структури, районни кметове и общински съветници, като част от ангажимента на партията за открит диалог и постоянна връзка с..

публикувано на 15.10.25 в 17:51