Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавна опера Варна с премиера на "Веселата вдовица"

С „Веселата вдовица“ от Франц Лехар Държавна опера Варна открива оперната 2022 година, в която отбелязва и 75-годишен юбилей. Актьорът и режисьор Александър Мутафчийски прави своя прочит върху постановката на холандеца Марк Кроне от 2012 г.  Действието във „Веселата вдовица“ се развива в Париж. Барон Зета, посланикът на Понтеведро във френската столица, се опитва всячески да ожени своя секретар граф Данило за богатата вдовица Хана Главари, защото по този начин наследените от нея милиони ще си останат в Понтеведро и княжеството няма да бъде разорено. Понтеведро е плод на художествена измислица, но зад това име стои Монтенегро - Черна гора, която по време на написването на оперетата, е била затънала в скандални дългове.

Любопитно е, че точно преди 40 години ученикът Александър Мутафчийски за пръв път се докосва до света на оперетата именно чрез „Веселата вдовица“ в тогавашната постановка на Варненската опера: „Бях изключително впечатлен, за първи път виждах такова изкуство. Бях очарован от костюмите, от актьорите на сцената, от тяхното пеене..." Премиерата на неговата постановка се случва и в годината, в която Александър Мутафчийски има своя юбилей - кръглите 50 години.
Представянето е тази вечер от 19 часа.

"ВЕСЕЛАТА ВДОВИЦА"

Оперета от Франц Лехар

Постановка Марк Кроне

Режисьор Александър Мутафчийски

Диригент Стефан Бояджиев

Сценография Карел Спанхак

Хореография Андред Де Джонг

Костюми Маррит Ван Дер Бургт

Диригент на хора Цветан Крумов

В ролите:

БАРОН ЗЕТА - Людмил Петров

ВАЛАНСИЕН - Мария Павлова

ГРАФ ДАНИЛО - Иво Йорданов

ХАНА ГЛАВАРИ - Ирина Жекова

КАМИЙ ДЬО РОСИЙОН - Борис Луков

ВИКОНТ КАСКАДА - Велин Михайлов

СЕНТ БРИЙОШ - Владислав Владимиров

БОГДАНОВИЧ - Лев Караван

СИЛВИАНЕ - Красимира Митева

КРОМОВ - Николай Димитров

ОЛГА - Розалия Желязкова

ПРАСКОВЯ - Елеонора Христова

ПРИЧИЧ - Димитър Илиев

НЙЕГУШ - Пламен Георгиев

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев

Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова, Елиана Кръстева

Корепетитори: Веселина Маринова, Жанета Бенун, Димитър Фурнаджиев, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велислава Гечева гостува с "Тихи напасвания" във Варна

Есента влиза във варненската Галерия A&G Art Meeting с „тихите напасвания“ на Велислава Гечева. Впечатлени от нейната дълбока непринудена откровеност, Анна Халамян и Герхард Хорнман я канят за първата ѝ самостоятелна изява в морския град. Изложбата се открива на 25 септември от 18:30 на ул. „Любен Каравелов“ 8. Експозицията е създадена специално за..

публикувано на 24.09.24 в 13:58
Фестивал

МФФ "Море от ритми" постави началото на международен културен обмен между Балчик и Кралство Мароко

За участие в 14-ото издание на международния фолклорен фестивал „Море от ритми“, който се провежда всяка година по това време в Балчик, организиран от сдружение „За Балчик“ с подкрепата на Общината и спонсори, тук са повече от 1200 изпълнители от 17 области на страната, както и от чужбина – Украйна, Босна и Херцеговина, и с участието на..

публикувано на 21.09.24 в 15:06

Премиера на "Златка - златното момиче" в Кукления театър в Добрич днес

Новият сезон на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич започва с премиера на спектакъла по българската народна приказка „Златка - златното момиче“. Постановката вече е получила първото си одобрение от най-малката публика в предпремиерните си изигравания и успява да прикове вниманието на децата, независимо че продължава малко по-дълго от..

публикувано на 20.09.24 в 10:15
Проф. Ангел Ангелов в  създадената от него патоморфологична лаборатория в Медицински център

Представят книгата "Крайморска Добруджа - Балчик, Каварна, Шабла" и в Шабла днес

След представянето в Балчик по-рано този месец, днес, 20 септември, от 17,30 часа в читалището на гр. Шабла ще бъде представена книгата на проф. Ангел Ангелов „Крайморска Добруджа – Балчик, Каварна, Шабла – недоразказаното минало“ – книга I. Представянето ще направи проф. Ивелин Иванов от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. Проф...

публикувано на 20.09.24 в 09:47

46-и пехотен Добрички полк представя България на възстановка в Словакия

46-и пехотен Добрички полк ще представи българската военно-историческа реконструкция на международна възстановка в Словакия. На 21 септември в Калинов ще бъде пресъздадено първото сражение за освобождението на Чехословакия от нацистка окупация през Втората световна война. 46-и пехотен Добрички полк е единственият български военно-исторически клуб,..

публикувано на 19.09.24 в 14:26

"Не затваряй очи" на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна

Българският игрален филм „Не затваряй очи“ е един от акцентите на филмовия фестивал "Златна роза" във Варна през тази година. Филмът е създаден през 2024 по едноименния роман на Мартин Ралчевски, който е и негов сценарист. „Не затваряй очи“ се представя като начало на българското православно кино и като „Филм за силата на вярата, любовта и..

публикувано на 19.09.24 в 14:24

"Дедал" приема деца за новата учебна година

Приемът за предстоящите учебни занятия в школа "Дедал" ще е на  28 септември, събота от 9 до 13 часа  в художественото ателие на школата, намиращо се на бул. "Съборни" 24, ет. 7 Обучението ще се провежда по програмата на екипа за 2024-2025 година  с мотото "Фарът на Дедал свети". Реализирането й се финансира с лични средства и средства от дарения, а за..

публикувано на 19.09.24 в 07:03