Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио Варна с две номинации за наградата "Сирак Скитник"

| обновено на 25.01.22 в 10:38
4
Снимка: Ани Петрова

На 25 януари отбелязваме Деня на Българското национално радио. На тази дата през 1935 година цар Борис ІІІ издава указ, с който радиоразпръскването у нас става държавна собственост. Ежегодно на този ден се връчват наградите „Сирак Скитник“ за изключителни постижения в радиожурналистиката и радиопроизводството през изтеклата година и за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Най-високият приз носи името на първия директор на БНР – писателят, критикът, художникът, общественикът Сирак Скитник /Панайот Христов/. Всеки от екипите на регионалните и национални програми на БНР издига своите номинации в три категории - „Индивидуална награда за радиожурналистика“, „Награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект“ и в категория „Голямата награда „Сирак Скитник”.

Екипът на Радио Варна предлага индивидуалната награда за радиожурналистика на БНР „Сирак Скитник” за 2021 г. да бъде присъдена на екипа Мая Щърбанова - кореспондент на БНР в Добрич, и фоторепортера на Радио Варна Румен Сарандев.

Мая Щърбанова е кореспондент на Българското Национално Радио в Добрич, с когато от три години ежедневно работи и екипът на Радио Варна. Румен Сарандев е фоторепортерът и видеоператор на Радио Варна.

Екипната номинация на Мая Щърбанова и Румен Сарандев е за отразяването на 36-дневната сага със забилия се в скалите край Яйлата кораб „Вера Су“. Освен за радиоефира и сайта на националните програми, журналистите работиха и за регионалната - на Радио Варна, с допълнителни материали, важни и интересни тематични разработки и визуализации за аудиторията на Източна България.










Силата на Мая като репортер освен в новините, ярко прояви във включванията си на живо в програмата на Радио Варна – в публицистичното предаване „Позиция“, тематичното „Море и бряг“, в информационните блокове. Слушателите знаеха всичко, което се случва в мига, уловени бяха фактите, коментарите на експертите – институционални и НЕинституционални, емоцията на събитието. 

С кратката и ясна фраза, с точните въпроси, с прецизността в изказа на Мая Щърбанова, в комбинация със streaming включванията на Румен Сарнадев и фотогалериите в социалните профили на Радио Варна и в сайта на регионалната медия, и националните програми /всички предоставени и на дигиталната редакция на БНР/, слушателите, читателите и зрителите на БНР бяха „на живо“ на високите скали над авариралия кораб.

Мая Щърбанова и Румен Сарандев не само работиха, но и живяха на ветровития бряг край Каварна.

За предизвикателствата да бъдеш репортер 24 часа в денонощието разказват Мая Щърбанова и Румен Сарандев:


Предложението на екипа на Радио Варна е наградата “Сирак Скитник” в категория „Награда за радиопредаване, радиопроект, мултимедиен проект, музикален радиопроект“ за 2021 г. да бъде присъдена на предаването на Радио Варна “НА СЕЛО“.

„На село" е едночасово информационно предаване на БНР – Радио Варна, което разказва за живота в малките населени места на Варненска, Бургаска и Добричка област през 21 век. То се излъчва всяка събота от 09:00 до 10:00 часа на честотите на радиостанцията, може да се проследи и онлайн на адрес bnr.bg/varna или в нарочна рубрика в сайта на медията.

Въпреки противоепидемичните ограничения и свързаните с тях трудности при пътуванията извън града, през 2021 г. предаването НА СЕЛО на Радио Варна възстанови своето излъчване. Екипът му, който включва всички репортери и редактори на Радио Варна се срещна с живеещите в още близо 50-т села на Варненска и Добричка област.

В предаването репортерите на Радио Варна срещат аудиторията с хората, които не са избрали големия град за свое място; среща слушателите с новите „чуждоземни селяни“, избрали българското Черноморие и Добруджа за свой дом и с онези, които са се завърнали отново на село. Обект на репортерски интерес в това предаване са дисбалансите в обществото – да живееш в град или в село; да проследиш как националните политики НЕ се отразяват на живота в малките населени места; да разкажеш историите и проблемите на малцината, които успяват да „правят“ бизнес на село и да осигуряват заетост. В 60-те минути на предаването има запазено време още за регионална етнография, лични истории, местен бизнес, анкетни коментари по актуалните национални или международни теми, изпълнения на автентичен фолклор, туристически маршрути и представяне на забележителности.

Предаването „На село“ има огромна популярност сред аудиторията на БНР – Радио Варна. Често читателите на сайта и профилите на медията в социалните мрежи влизат помежду си в диалог кое село заслужава повече да бъде „разказано“. Изградена е връзка с радиослушателите, които сами предлагат следващи дестинации, събеседници и местни проблеми за решаване – от липсата на вода и пресъхнали кладенци до молби за протекция да се намери лекар или да се спасят бедстващи животни.

За почти четирите си ефирни години /излъчва се от 2018г./ репортерите на Радио Варна са били в над 120 населени места в Източна България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За 110-ата си годишнина хор "Черноморски звуци" в Балчик посреща над 20 състава от България, Сърбия и Ангола

Целият творчески сезон на смесения хор „Черноморски звуци“ при НЧ „Паисий Хилендарски 1870“ е посветен на 110-годишнината на състава, която се навършва през 2024-а. Кулминацията е 12-ото издание на международния хоров конкурс, носещ същото име , от 12 до 16 юни, с който се поставя начало на фестивалното лято в Балчик. 23 са вече съставите, които ще..

публикувано на 16.05.24 в 15:41

Без такса за матура за повишаване на оценката тази година

Първият държавен зрелостен изпит по български език и литература ще се проведе утре, петък, 17 май. На матурата ще се явят над  50 хиляди зрелостници.  3 813 са дванадесетокласниците, които ще се явят на матурата по БЕЛ във Варна, 9 от тях са с специални образователни потребности. Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право..

публикувано на 16.05.24 в 10:56

Във Варна изследват безплатно за ХИВ/СПИН

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе днес, а неин организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и доброволци..

публикувано на 16.05.24 в 10:35

Зима ли е? В Добрич започнаха деня с градус над нулата

1 градус температура на въздуха беше измерена тази сутрин в 6.00 часа в Добрич, съобщиха за Радио Варна синоптиците от НИМХ-Филиал Варна. Студено беше в цяла Източна България и край морето с температура на въздуха от 7 градуса в Шабла до 12 в Силистра, на носовете Калиакра и Емине и в Бургас, като във Варна беше измерена температура на въздуха..

публикувано на 16.05.24 в 09:15

58 изпълнители от шест държави ще се включат в Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" в Добрич

XXXIII-то издание на Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" – Добрич'2024 започва от днес в добруджанския град. То ще продължи до 18-ти май, когато ще се проведе церемонията по награждаването и гала концертът. Специален гост на конкурса тази година е Дара Екимова, а председател на журито е Хайгашод Агасян. В тазгодишното издание на Европейския..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39