Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Българите, които вкараха AI, автономни машини и GPS заснимане в земеделието на няколко държави

Снимка: архив

Какво си представяте, когато чуете израза "прецизно земеделие"?

Не, не е точно замерване, макар и да има доста общо. Прецизното земеделие е все по-голяма и обхватна част от днешното модерно земеделие и много, ама наистина много далеч от представата на не малка част от българите, че земеделието у нас, като изключим големите арендатори и собственици на земи, е нещо малко по-напред от разказа на Елин Пелин за Белчо и Сивушка.

Накратко, прецизно земеделие е онова, в което към чистата земеделска работа, която повечето са чували, че "никога на свършва", се прибавят и неща като сателитни наблюдения и навигация, автономни метеостанции, безпилотни летателни апарати - а.к.а. дронове, роботи, математически модели за прогнозиране на валежи, климатични промени и пр.

Противно на очакванията, този набор от възможности - било то целият или частично, от който могат да се възползват земеделските производители става и все по-достъпен, казва Калоян Куманов от НИК, международна група от компании с над 20 години опит в прецизното земеделие.

Историята на компанията започва от Шумен, а в началото ѝ са двама братя, в началото по-големият Иво Куманов, а няколко години по-късно и брат му Калоян. С течение на времето създават платформа за обработка на сателитни снимки, появяват се дигитални почвени анализи, данни от локални сензори, метеостанции, автономни машини, изкуствен интелект. Навлизат с различни проекти с други страни, което им дава база за анализи за равнището на дигитализация в земеделието в различни страни. Останалото, както казват, е история.

Целия разговор с Калоян Куманов може да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спирка "Прибой" или как с доброволен труд и желание обикновеното става необикновено

Една обикновена автобусна спирка в местността Прибой се трансформира в уютен кът, благодарение на хората, на които се налага да ползват автобус в района. Спирката стана хит в социалните мрежи, а споделянето на снимки, на които е изобразена тя, я направи истински инфлуенсър, шегуват се местните. Но кой стои зад идеята за промяната ѝ и как се поддържа..

публикувано на 12.11.25 в 15:00

До 370 000 души стигнаха видео посланията в Tik Tok на младежи от Варна към връстниците им срещу зависимостите

До 370 000 души стигнаха видеа в платформите Tik Tok и Instagram срещу зависимостите, създадени от младежи за връстниците им. Видеата са насочени към борбата с пристрастяването към дрогата и насърчаването на здравословния начин на живот. Това каза Сирма Георгиева, психолог, експерт от Асоциацията на специалистите по зависимости. Тя посочи, че..

публикувано на 12.11.25 в 11:54

Радио Варна в таксито: Масово пешеходците във Варна не спазват правилата

По закон пешеходецът е цар на пътя, но във Варна те масово пренебрегват правилата. Това каза таксиметровият шофьор Петър Милушев в седмичния си коментар по Радио Варна в рубриката "Такси" на предаването "Новият ден".  Той се пошегува, че в понеделник точно на него му се е случило да попада само на такива неразумни пешеходци. Успял е да улови..

публикувано на 12.11.25 в 08:30
Николай Цаневски

Учител от Варна кара колата си с олио над 15 години

Ако сте с кола в трафика във Варна и внезапно усетите миризма на пържени картофи, то най-вероятно се движите след може би единствения човек във Варна, който кара колата си с олио. Той е учител по философия, но инженерството му е в кръвта – и по бащина и по майчина линия. Казва се Николай Цаневски и кара баничарка на 25 години.  Николай..

публикувано на 12.11.25 в 08:15

В Дом "Гергана" отпразнуваха 100-годишен юбилей на Гена Енчева

С празнична торта и почерпка отбелязаха 100-годишния юбилей на Гена Енчева в общинския Дом за стари хора „Гергана“. Заместник-кметът с ресор социални дейности Снежана Апостолова лично поздрави рожденичката и ѝ пожела здраве и радост. Щастливи сме да виждаме позитивни, ярки и силни примери като вас, изтъкна Апостолова. Тя връчи и поздравителен адрес от..

обновено на 11.11.25 в 17:10

Италианската кухня е на път да стане обект на световното културно наследство

ЮНЕСКО даде първото си положително техническо становище за италианската кухня като обект на световното културно наследство, съобщава БНР. Окончателно решение ще бъде взето от Междуправителствения комитет на организацията, който ще се срещне в Ню Делхи, Индия, от 8 до 13 декември. Агенция АНСА предаде, че одобрението признава идентичността, социалната и..

публикувано на 11.11.25 в 17:10

Библиотеката на читалище "Васил Левски 1945“ отвори врати с напълно обновен облик

След месеци на усилена работа, библиотеката на Народно читалище “Васил Левски 1945“-Варна посреща своите читатели с изцяло обновено пространство, съчетаващо уют, съвременен дизайн и дигитални технологии. След основен ремонт, продължил повече от година, библиотеката вече предлага модерна и комфортна среда за четене, учене и културни срещи...

публикувано на 11.11.25 в 14:25