Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителна добавка или лекарство - зависи от дозата

През последните години хранителните добавки се превърнаха в част от ежедневието ни. Понякога ги приемаме заради липсата на един или друг витамин, минерал или елемент, а друг път просто като допълнение към храната и полезните вещества, които поемаме с нея. Въпреки че не са лекарства, хранителните добавки също се продават с етикет, върху който са изписани количеството на активните съставки, дневната доза и свързващите вещества.

"Хранителните добавки нямат претенциите да лекуват", коментира доц. Величка Андонова, д.ф., маг. фарм., зам.-декан на Фармацевтичния факултет на Медицински университет - Варна, и уточнява, че дори и така е необходима тяхната регистрация при определени изисквания. Критериите са свързани с конкретни биологично активни вещества, чието количество определя регистрирането на едни продукт като хранителна добавка или лекарствен продукт.

доц. Величка Андонова, МУ-Варна

Основните научни интереси на доцент Андонова са в областта на фармацевтичните нанотехнологии и разработването на оптимизирани лекарстводоставящи системи. Тя води лекционни курсове по "Технология на лекарствените форми и биофармация" за студенти от специалност „Фармация" на МУ – Варна и „Технология на лечебно-козметичните препарати". В предаването на Радио Варна "Златното сечение" доц. Андонова разказва за някои от университетските разработки в интервю на Валерия Василева.

- Ние разработихме две хранителни добавки с имуностимулиращо действие и със съдържание на билките шипка и маточина. Те са много богати на витамин С и съдържат още селен и магнезий. Комплексът е обогатен с други антиоксиданти. Втората добавка съдържа, освен екстракт от шипка, арония, зелен чай и цитоколин.

Какво представляват помощните вещества, описани в етикета?

- Това са веществата, които правят формата. Едно помощно вещество се въвежда в практиката дори по-сложно от едно лекарство. Нормално е те да бъдат безвредни и да не повлияват на терапевтичното действие. За това и подборът на помощните вещества е цяло направление във фармацевтичната наука.

Фармацевтичният факултет има опит и с лекарствената фитотерапия при употребата на наночастици, разказва още доц. Андонова и подчертава, че това са последните тенденции в развитието на козметичните препарати в този бранш.
- Един от добрите проекти беше свързан с включването на извлек от жълт кантарион в липидни наночастици. Целта е самият извлек да остане по-дълго време химически стабилен без промяна на състава на активните вещества, които се извличат в процеса на приготвянето му и впоследствие тези липидни частици да бъдат включени в иновативни лекарства за приложение върху кожата. Ние направихме такива експерименти и предстои публикуване на резултатите. Смятаме, че това ще бъде много добра форма за третиране на рани от различен произход. Друга линия на нашата работа беше свързана със синтез на сребърни наночастици, които да бъдат допълнително функционализирани с различни вещества от природен произход, които да бъдат включени в трансдермални пластири със заздравяващо и противовъзпалително действие при лечение на рани.

Фармацевичните факултети обаче нямат право сами да произвеждат. Ние сами можем само да разработим състава и да го тестваме на нашите апарати.

И да го патентовате, може би?

Да, ако подлежи на патентоване. Създадохме например една хранителна добавка с екстракт от кора от нар, който има силно затягащо действие. Продуктът съдържа само растителни екстракти и е подходящ и за диабетици. Всеки един може да го приема независимо от хранителния режим, който спазва.

Да се върнем към жълтия кантарион и сребърните наночастици. Каква е разликата между приготвянето на продукти на база билката или благородния метал у дома и в лабораторни условия?

Разликата е много голяма, защото когато фитопрепаратът е произведен от компания, то тя работи със сертифицирани екстракти и количеството от съдържащите се вещества е ясно дефинирано. Вие можете да видите върху опаковките на хранителните добавки информация, с която фирмата гарантира, че в тази доза се съдържа точно определено количество от дадено вещество. Масовият потребител едва ли има представа биологично активните съставки в една растителна суровина какви са. Молекулите на тези вещества имат различни свойства. Ако си направите извлек от жълт кантарион и извлек от зехтин, то със зехтинът ще извлечете една група биологично активни вещества. Но ако си направите запарка с вода ще извлечете други и това е заради разликата във физикохимичните характеристики на извлечителя. Зехтинът ще има различна разтворителна и извличаща способност от слънчогледовото масло например. За това ако съседката ви е направила мехлем със зехтин не означава, че вашият със слънчогледово масло ще има същите качества и свойства...

А по отношение на сребърните частици?

Те са активни срещу над 400 вида вируси и патогени, но може да доведат и до нежелани реакции. Дори и с това можем да предозираме. Ефектът е много неприятен.

Необратим ли е?

Просто се променя цветът на кожата... Има една максима и тя е, че дозата прави отровата. Нека не прекаляваме с нищо.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мери Бойс Бенд казва „Здравей!“

В началото на тази година  Мери Бойс Бенд отпразнува с концерт своя 29-ти рожден ден, а преди броени дни издадоха нов сингъл, с който казват "Здравей" на всеки, който обича тяхната музика. Това е първата нова продукция на бандата, която се появява 6 години след  последния им албум "Щастливи дни" . Новата песен, ще бъде включени в предстоящия албум..

обновено на 17.05.24 в 08:31

Явор Цанев: Фантастиката, освен да забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето

Фантастиката, освен че забавлява, понякога казва някои неща за бъдещето. Това подчерта в интервю за Радио Варна писателят и издател Явор Цанев. Той представи поредния брой на  списанието за фантастика и фентъзи "Дракус". Тринадесета година изданието събира четива от български и чуждестранни автори.  "В новия брой има и два хумористични разказа...

публикувано на 16.05.24 в 08:00
Заседание на работната група за лодкостоянките

Емил Милев: След среща между рибари и общински съветници ще има промени в наредбата за таксите на рибарските пристанища

Комисията по транспорт към Варненския общински съвет ще заседава от 14:30 часа. Предвидено е съветниците да обсъдят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които касаят таксите на рибарските пристанища „Варна“ и „Карантината“. С промените в наредбата се въвеждат нови такси, а някои от старите се повишават. Най-вероятно..

публикувано на 15.05.24 в 08:20

Експерт: Трябва да се наложат ограничения на младите шофьори

Пореден трагичен инцидент разтърси страната. В ранните часове на понеделник двама души загинаха в Пловдив след жестока катастрофа. Джипът, който е бил управляван от 21-годишен младеж, се е движил с много висока скорост преди да се забие в крайпътни дървета. От удара автомобилът се е разцепил на две. Докато не се въведат адекватни мерки, няма..

публикувано на 14.05.24 в 08:30

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българските рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 13.05.24 в 08:15

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05