Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: В хода на войната истината е сред първите жертви

Снимка: БГНЕС

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов: Не само новините остаряват много бързо - в хода на войната истината е сред първите жертви

Даниела Стойнова разговаря с Ангел Найденов. Бихте могли да чуете интервюто в прикачения звуков файл:


Г-н Найденов, събитията в Украйна се развиват мълниеносно, всички новини остаряват още в движение, ситуацията става все по-драматична, как ,според вас, ще се развие тя?

- Не само новините остаряват много бързо, лошото е ,че в хода на войната, истината е сред първите жертви. Наистина човек трябва да подбира много внимателно източниците си на информация,  въз основа, на които гради своите анализи и позиции. Вижте, Западът трябваше да избира между следните варианти:

- политическо и икономическо решение, след началото на войната на Русия срещу Украйна

- военно решение.

Тази опция като възможност за решение,т ази дилема, пред която беше изправен западният свят, започна още с т.нар.признаване на сепаратистките области като независими републики. Западът изключи военното решение, следователно оставаше единствено опцията за политическо и икономическо решение.

- НАТО обаче не може да вземе друго решение, тъй като Украйна не е член на Алианса?

- Да, вярно е, не само че Украйна не е член, затова не би могло да се задействат текстове от северноатлантическия договор, но и западните лидери си дават сметка, че подобна опция за участие с военни части срещу руски части на територията на Украйна, би ни изправило на ръба на ядрената катастрофа. Всеки разумен човек изключва подобен вариант. Затова, още в самото начало и президентът на САЩ, и Столтенберг заявиха ясно,че няма да има  и няма да допуснат сблъсък на части на НАТО с руски части на територията на Украйна... 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Теодор Славев

Теодор Славев: Социалните неравенства у нас водят до отчуждение от политиката

Социалните и икономически неравенства водят до отчуждение от политиката. Колкото повече човек се чувства икономически или социално маргинализиран, колкото повече несправедливост среща от обществените системи - здравеопазване, образование и др, толкова повече отказва да участва. Така коментира резултатите от изборите и ниската избирателна активност..

публикувано на 14.06.24 в 08:15
Атанас Радев

Политологът Атанас Радев: Изходът от политическата ситуация е сформирането на широка коалиция

Изходът от политическата ситуация след предсрочните парламентарни избори у нас е широката коалиция. Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев.  "Изходът от тази ситуация е внасянето на баланс и търсенето на широка коалиция с  ясни приоритети, с ясен мандат и хоризонт, за да се внесе стабилност", допълни той.  Радев коментира мнението на..

публикувано на 13.06.24 в 08:10

Славена Родинова - един от малкото земеделци в класацията "30 под 30" на "Форбс" в Европа

27-годишната Славена Родинова от варненското село Страшимирово стана част от селекцията на "Форбс" за Европа "30 под 30". Тя управлява семейна ферма за люти чушки. Семейният бизнес включва и производството на люти продукти: сосове, люти сладка, пюрета, разядки и туршии. Целите ѝ са да покорява световните пазари.  Всяка година "Форбс"  отличава..

публикувано на 12.06.24 в 09:10

Има ли токсини в мидите?

Няма опасност от повишаване на токсините в българската част на Черно море вследствие на водораслите. Това съобщи за Радио Варна проф. Атанас Палазов, директор на Института по океанология към БАН. Според него решението на румънските власти за забрана на улова на миди и рапани изпреварва реалността: „Не е необходимо да се взема такова..

публикувано на 11.06.24 в 08:35
Явор Дачков

Явор Дачков за изборите: Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от злоба един към друг

Нагласите за изборите 2 в 1  -  за Народно събрание и Европейски парламент, които са поредни и с предизвестен край, са очаквани, и политици и избиратели са изморени. Така журналистът Явор Дачков коментира резултатите от вота и си обяснява вялата кампания с липса на идеи и политики.  Видяхме леко уморен битов скандал на хора, които 40 години живеят от..

публикувано на 10.06.24 в 17:26

Политологът Станислав Бачев: Ниската активност показва, че народът е отвратен, не иска да вижда тези политици, камо ли да гласува за тях

Ниската избирателна активност и големият процент на гласувалите с опцията "Не подкрепям никого" на изборите 2 в 1 показват, че народът е отвратен. Той не иска да вижда тези политици. Не иска да ги чува, камо ли да отиде и да гласува за тях. Това коментира за Радио Варна политологът д-р Станислав Бачев. По думите му ниската избирателна активност прави..

публикувано на 10.06.24 в 16:30
Яница Петкова

Яница Петкова, "Галъп": Това е най-ниската избирателна активност на избори за НС

На изборите 2 в 1 в неделя е отчетена може би най-ниската избирателна активност, която сме имали на избори за Народно събрание в страната. Това коментира за "Новият ден" по Радио Варна социологът от "Галъп Интернешънъл Болкан" Яница Петкова. По думите ѝ е необходимо подновяване на диалога между партии и общество.  Според специалиста подредбата на..

публикувано на 10.06.24 в 09:35