Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пижо и Пенда от село Куманово

| обновено на 01.03.22 в 09:20

Жители на аксаковското село Куманово са изработили фигурите на Пижо и Пенда в човешки размери и са ги разположили в центъра на населеното място.  Те са седнали един до друг на пейка пред кметството. 

През целия март ще посрещат и изпращат жители и гости на селото. Това е поредното начинание на местния Инициативен комитет, който действа постоянно. Идеята им е дошла, след като кумановци са реагирали много положително на коледната украса. Символите на март са изработени с подръчни материали, обяснява Мира Ангелова:

"Самият модел се получава, като облепиш човек, взимаш някого за модел, облепяш го целия в тиксо, след това трябва да го разрежеш и да го съблече като дреха. Оттам се зашива отново, но преди да го зашиеш, трябва да се напълни с нещо и ние решихме с подръчни материали. Ползвахме налични списания и така се получава фигурата, която има човешки облик."

Нестандартните Пижо и Пенда са облечени със стандартните цветове на празника – бяло и червено. Дрехите им – кой каквото подходящо има вкъщи. Мария Николова от Инициативния комитет:

"Гледахме да е традиционната българска носия, но да са в бяло и червено, тоест хората да ги виждат като Пижо и Пенда, а не толкова като народни хора."  

Двете фигури са изработени само за седмица, а в направата им активно са се включили жители на Куманово.


В две поредни съботи през февруари в селото са организирали и работилници за мартеници. В тях активно са участвали деца, а по–възрастни дами от Куманово са ги запознали със стари начини, предавани през поколенията за пресукване на традиционните бели и червени конци. Децата са направили над 160 мартеници, казва Пламена Маврова, също член на Инициативния комитет:

"По тяхна преценка, решиха, че искат да ги продаваме и ги пуснахме в двата магазина, за да се съберат парички за нещо ново в селото, предназначено за тях.  Било то мрежа за волейбол, баскетболен кош или нещо, свързано с футбола. Гледаме паричките, които се събират от тези работилнички за децата, да ги влагаме реално за тях."

Чуйте целия репортаж, в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Две училища в Каварна изпращат своите зрелостници

51 зрелостници завършват Средното училище "Стефан Караджа" в Каварна днес.  Двете паралелки от ХІІ "а" и ХІІ "б" клас с профили  математика и езиково обучение ще се разделят и със своите класни ръководители Петя Георгиева и Ирина Атанасова. Церемонията започва от 10 часа в двора на учебното заведение. Час по-късно за последен път в двора на училище..

публикувано на 13.05.24 в 08:51

Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия. Това е о тбор Zentix, който спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Второто издание на фестивала се проведе на 20 април в Бургаския свободен университет, а негови организатори са Център за творческо обучение и Община Бургас.  След класирането..

обновено на 13.05.24 в 08:13
Ивайло Стойчев и Оскар.

Ивайло и Оскар по пътя към Олимпиадата в Париж

Петима български полицаи с кучета ще са част от многонационалният екип, който ще се грижи за сигурността във френската столица Париж по време на Олимпийските игри. Единият екип е от София и по два екипа са от дирекциите на полицията в Пловдив и във Варна. Общо в охраната и безопасността на олимпийските обекти ще се включат полицейски..

публикувано на 13.05.24 в 08:05

Дъждовен понеделник

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми. Ще духа до умерен северен вятър. Максимални температури между 13° и 18°, за Варна около 15°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 15°-16°. Изгрев на..

публикувано на 13.05.24 в 05:45

Швейцария е победител на "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата, предаде БНР. За Швейцария настоящото..

публикувано на 12.05.24 в 15:07

Днес е Томина неделя

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото..

публикувано на 12.05.24 в 08:10

„Подай ръка – спаси лапа“ от приюта в Каменар ще се проведе във Варна

Кампанията „Подай ръка – спаси лапа“ ще се проведе на 12 май от 10:00 до 16:00 часа на полянката под Пантеона в Морската градина. Събитието се провежда за трети път, като тази година мотото е „Осинови порода „любов“. Организатор е Ротаракт клуб – Варна и техни партньорски организации, със съдействието на Община Варна. Целта на кампанията е да насърчи..

публикувано на 12.05.24 в 06:20