Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настаняват бежанци от Украйна в легловата база на курортните комплекси край Варна

Водят се разговори за възможността общински лечебни заведения във Варна да осигуряват безплатна медицинска помощ на бежанци. Това съобщи на извънредната сесия на общинския съвет председателят на местния парламент Тодор Балабанов. Ще бъде осигурено и помещение на украинския център.

От групата на "Демократична България" прочетоха декларация осъждаща военните действия. Групата на „Възраждане“ и общински съветници също изказаха своята позиция по въпроса. Общинският съветник Ивайло Митковски зададе два въпроса на местната администрация от трибуната:

"Има ли на територията на Община Варна сгради, които могат да бъдат преустроени и в тях да бъдат настанени бежанци, ако се наложи? Какви възможности има общината за временно настаняване на бежанци от военния конфликт?"

Председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, заяви  че се работи активно с другите държавни институции относно подготовката за прием на бежанци на територията на региона:

"В момента може би се прави оглед от страна на НПО-та, да им бъде предоставено помещение в Спортна зала с осигурени телефони, интернет и всичко необходимо по отношение на координацията."

Освен него, ще бъдат предоставени и допълнителни 6 или 7 помещения в сградата за складиране на стоки от първа необходимост за бежанци от Украйна, съобщиха от пресцентъра на общината.

Балабанов изрази надежда, че съвместно с държавните институции ще може да бъде предоставена леглова база в курортните комплекси. „Там има редица държавни почивни бази, които са готови, оборудвани и биха могли да бъдат ползвани в случай на нужда“, допълни председателят на местния парламент.

Сред другите теми беше и ремонтът на училище „Димчо Дебелянов”. Според общинския съветник Николай Капитанов, няма гаранции, че сградата е безопасна за децата:

"Ние нямаме убедеността, че самата сграда е безопасна за ползване. Бих се радвал много да има независима експертиза, която да покаже дали това е така или не."

Общинските съветници решиха да отпуснат близо 3 млн. лева за първите електробуси във Варна. 60 екологични автобуса - 40 солови и 20 съчленени, и зарядните устройства за тях ще бъдат купени за общинския превозвач във Варна. Стана ясно, че в момента се провежда конкурс за ново ръководство на градския транспорт.

Съветниците решиха и да подадат проектно предложение за продължаване на дейността на Областния информационен център през следващите две години. За дейността ще бъдат необходими 340 хиляди лева. Друго решение на съветниците е да се удължи до края на годината ремонта на варненския зоопарк.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветроходът "Калиакра" празнува 40-годишнина в събота, в неделя посреща посетители

На 29 юни се навършват 40 години от издигането на българския флаг на ветрохода "Калиакра". По случай годишнината в събота баркентината ще посрещне на борда си първия екипаж, начело с капитан Тома Томов, и официални лица, а в неделя посетители ще могат да разгледат учебния кораб. Това каза капитан Денчо Добрев, директор на Българския морски..

обновено на 26.06.24 в 12:31

ИТН при президента: Експертен кабинет при политическа криза е единственият възможен вариант

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Най-разумният практичен и верен ход е, ако дадете третия мандат на "Има такъв народ", да се пристъпи към разработване на програма.  Това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев. Йорданов припомни и за..

публикувано на 26.06.24 в 11:30
Снимката е илюстративна

Резултатите от НВО за 10 клас: По-ниски оценки по математика, по високи по БЕЛ

49,4 точки е средният резултат по български език и литература, показват резултатите от Националното външно оценяване (НВО) на учениците от 10 клас. Миналата година успехът по БЕЛ беше 49,44 точки. По математика оценките са по-ниски – средно 33,1 точки срещу 34,5 през 2023 г. Изводът от този резултат е, че явно не се обръща достатъчно внимание на..

публикувано на 26.06.24 в 11:09
Курорта Албена, панорама

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена

До месец се очаква да бъде възстановена работата на Районното управление в Албена, което беше преструктурирано в участък през 2022 г. със заповед на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. На 30 май тази година беше възстановена дейността и на РУ в Шабла. След поетия ангажимент на служебния вътрешен министър Калин Стоянов за..

публикувано на 26.06.24 в 10:32
Стоян Михалев

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат

Стоян Михалев от ПП-ДБ се закле като депутат. Той влиза на мястото на отказалия се от мандата си Христо Иванов,  съобщава БНР. С 212 гласа "за" и само един "въздържал се" (от ПП-ДБ) народните представители гласуваха оставката на Филиз Хюсменова от ДПС.  От Движението съобщиха и за промяна в ръководството си - за зам.-председател на групата е избран..

публикувано на 26.06.24 в 09:58

НС прие оставката на Филиз Хюсменова като депутат от ПГ на ДПС

Депутатите приеха оставката на Филиз Хюсменова като депутат от групата на ДПС, предаде  БГНЕС. Тя подаде оставка заради резултатите на партията от националните и европейски избори във Варна. За зам.-председател на групата на ДПС бе избран депутатът от Кърджали Байрям Байрям.

публикувано на 26.06.24 в 09:38

Увеличение на семестриалните такси да става с одобрението на студентите

Да бъде вземано становището и одобрението на студентските съвети при увеличаване на семестриалните такси във висшите учебни заведения. До това споразумение стигнаха представители на Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на среща в министерството. Това каза за Радио..

публикувано на 26.06.24 в 09:07