Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на Доника Кирова търси женското начало в образи, символи и текстове

"Поне две страни" е мотото на изложбата на варненската художничка в Зона Нира Арт във Варна. Вернисажът е на 7 март 2022 от 16:00 до 18:00 на ул. “Св. Климент” 23 Б.
Експозицията провокира с различни представи за женското начало в образи, символи и текстове. Утвърдената художничка Доника Кирова, популярна с концептуалното отношение към своите проекти и с проницателните си текстове, които често са част от тях, сега се представя с колекцията “Поне две страни”.

В нея са включени произведения живопис, акварел и текстове от различни периоди, обединени от изследването на многообразието на женствеността. Ще видим работи селективна живопис върху текстил, голям брой акварели и принтове, както и текстове на художничката.

“Идеята за изложбата е свързана с женствеността - споделя Доника Кирова, в нея показвам различните лица на жената - а те са и светли, и тъмни, и добри, и лоши. Не изневерявам на моите теми, работя пак с проекциите на Ероса, с взаимоотношенията между хората, които се изразяват чрез любов, а любовта, както знаем, има много проявления. Представям жената чрез любовта, защото тя има сложна натура, мисля, че е по-сложна от мъжа. Жената е надарена или обременена с много по-широк диапазон на емоции, тя е загадъчна, много променлива и трудна за разбиране. Във всяко от произведенията в тази изложба може да се открие някое от многобройните й лица.

Защо нарекох този проект “Поне две страни”? - защото личността на всяка жена има много страни, осъществява себе си в много посоки, но поне две от тези страни съм избрала. Жената е като водата. Тя може да бъде чист планински ручей или бурен водовъртеж. Ако трябва да се вгледам в моите собствени две страни, ще призная, че мога да бъда и много блага, но мога и да се боря с всички сили и средства, когато имам причина за това. Към несправедливостта съм много сурова, имам болезнено чувство за справедливост, което ми прави лоши шеги понякога. Но това съм аз. Интересното е, че произведенията в тази изложба не са правени в един период, но ги обединява първо, темата, второ, техниката, макар че съм включила най-различни жанрове - и по-кавалетни работи, и по-едри формати, платна, рисунки с акварел и др. Има и неща, които са създадени доста назад в годините, но никога не са показвани пред публика. Връзката между всички тях са текстовете, които привнасят едно допълнително усещане - те са като код за разбиране на моя образен свят. Писането и рисуването при мен се случват паралелно, но без да обвързвам точно една живописна творба с конкретен текст. По някакъв символен начин слово и образ си кореспондират".

Изложбата ще бъде експонирана на ул. “Св. Климент” 23 Б във Варна до 30 март 2022 година.
Работно време: понеделник-петък 15:00 - 18:00 часа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Опера в Летния театър стартира във Варна

15-тото издание на фестивала "Опера в Летния театър" се открива тази вечер в 21:00ч. в емблематичния за морската столица Летен театър. В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе на публиката..

публикувано на 15.06.24 в 13:11

Първият фестивал на Балчик "Процес - Пространство" за 35-и път обединява творци от различни държави

На 14 и 15 юни международният фестивал за съвременно изкуство „Процес – Пространство“ отбелязва 35-ия си рожден ден с поредното си издание в Балчик.   Арт програмата ще премине под мотото „3+5=∞/Допустимо бъдеще“, куратор е Христина Бобокова, а артистичен директор - Рада Якова. Фокусът на това издание е изкуството от Балканите, неговите проблеми,..

публикувано на 14.06.24 в 18:09

Максим Ялнъзов: Музиката е огромна част от живота ми

След успеха на първата си авторска песен “Все по-далеч”, с която спечели второ място в категорията "Най-добър изгряващ музикант (дебют)" за 2023 година на наградите на класацията БНР Топ 20, Максим Ялнъзов представя втората си авторска песен “Без тебе няма любов”. Тя е посветена на музиката, която заема специално място в живота на младия изпълнител...

публикувано на 14.06.24 в 15:47

Изложба “Кръговратът на квадрата” в Градската художествена галерия

Изложбата “Кръговратът на квадрата” на русенските художници Таня и Георги Пасеви откриха в Градската художествена галерия във Варна. Съвместната изложба на артистите, които съчетават семейния живот и изкуството, може да бъде видяна от варненска публика до 30 юни. Таня и Георги Пасеви са утвърдени художници, сценографи и дизайнери, с множество..

публикувано на 14.06.24 в 14:54

Дриймърс, Виена с албум и турне в България

Дриймърс, Виена са създадени през ноември 2021 към сдружение за култура „Лилавият лебед” от оперния певец Апостол Миленков и дългогодишния джаз-пианист, композитор и аранжор Любен Павлов. Към тях се присъединяват виртуозните музиканти Томас Шьон (сакс и кларинет) и Гералд Грюн (тромпет).  Групата започва историята си с успешни концерти, а през 2023..

публикувано на 14.06.24 в 13:35

Съвременни артисти от цял свят ще търсят възможности за ново сценично пространство във Варна

Артисти от цял свят пристигат във Варна, за да подкрепят идеята за създаване на ново сценично пространство за танц и други съвременни изпълнителски изкуства в града. На 16 и 17 юни творци от 15 държави ще обсъждат възможностите в морската столица да се създадат по-добри условия за развитие и обмен на местните творци и за представяне на съвременни..

публикувано на 14.06.24 в 12:02

Детски хор "Добри Христов" представя програмата си за Световния фестивал за мир във Виена

С участие в 13-тото издание на Световния фестивал за мир в австрийската столица Виена ще приключи 71-вият сезон на Варненския Детски хор "Добри Христов". Варненският детски хор и смелостта да отидеш на конкурс Хоровото пеене бори стреса и депресията Талантите на хор "Добри Христов" - без фанфари и грим Фестивалът е в средата на юли, а..

публикувано на 14.06.24 в 11:05