Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават да намаляват настанените в болница с коронавируса

Снимка: БГНЕС

1920 са новите случаи на коронавирус у нас за изминалия ден при направени 16 525 теста, съобщи единният информационен портал. Положителните са 11,62 на сто от тестовете.

249 са новозаразените във Варненско, а двуседмичната заболеваемост в областта вече е 877 на 100 хиляди население. В Добричка област новите случаи са 68, а в Бургаска - 173. По заетост на интензивните легла единствено регион 3, в който влизат влизат Варна, Добрич, Шумен, Разград, Силистра и Търговище, остава във втория етап. Всички останали региони вече са в първия етап.

Към вчерашна дата в болница са настанени 2744 души, а новоприетите са 254, като в интензивни отделения са 365 пациенти. Излекувани през изминалия ден са 3776 души, а са починали 31.

Поставените ваксини са 2691, от които 178 във Варна и 46 в Добрич.

Считано от днес посетителите на обекти с обществено значение не трябва да представят „зелен сертификат“. Досега той можеше да се изисква по преценка на собственици и управители на обекти, както и от организаторите на мероприятия. Това е втората стъпка в плана за деескалация на противоепидемичните мерки, с оглед положителната тенденция за намаляване заболеваемостта в страната. Изискването за „зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение.

Планът предвижда след 20-ти март изискването за „зелен сертификат“ да отпадне и за работещите в обектите с обществено значение, при запазване на благоприятната тенденция в развитието на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19 в страната.

От днес отпада и ограничението за брой деца в група при провеждане на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Икономическият министър поиска оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум"

Оставките на ръководството на "Ел Би Булгарикум" поиска след среща със служители на дружеството, които предприеха протестни действия от вчера,  министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов.  Министър Николов е разпоредил на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, да предприемат необходимите действия..

публикувано на 29.05.24 в 13:02

Откриват новата автогара на 1-ви юни

Сградата на новата автогара ще бъде официално открита тази събота, на 1-ви юни от 10 часа. Но, първите курсове на автобуси по редовни линии ще започнат още в петък. Територията й е 8 хил.кв.м., от тях застроената площ е 1 700 кв.м. Останалата площ са паркоместа за автобуси и микробуси, както и такива за автомобили на граждани. Това каза Веселин..

публикувано на 29.05.24 в 11:35

Ремонтът на ветрохода "Калиакра" ще приключи до 15 дни

Класовият ремонт на учебния ветроход „Калиакра“ започна в началото на седмицата в „Терем – Флотски арсенал“. Ремонтните дейности трябва да приключат до 15 дни. Тази година ще бъде отбелязана 40-годишнината от построяването на баркентината. По този повод се провежда благотворителна кампания за осигуряване на средства за поддръжката и обновяването на..

обновено на 29.05.24 в 10:39

ВиК-Варна с нови багери и самосвали за 2 млн. лева

Близо 2 млн. лева без ДДС са инвестициите в нова техника за нуждите на „Водоснабдяване и канализация – Варна“ ООД. В подвижния състав на дружеството вече има пет чисто нови багер-товарачи, мини багер , удобен за работа в ограничени пространства и четири самосвала с тристранно разтоварване, съобщават от ВиК. Нова строителна техника за нуждите на..

публикувано на 29.05.24 в 10:32
Влакове се сблъскаха на Централна жп - гара

Нощният влак от София за Варна закъснява с почти три часа (ОБНОВЕНА)

Вчерашният инцидент на Централната жп-гара в София стана причина за промени в разписанията на влаковете, които продължават и тази сутрин.  Справка в сайта на БДЖ показва, че нощният влак от София ще пристигне във Варна със закъснение от почти три часа. В този час влаковата композиция се движи по направлението Шумен - Варна...

обновено на 29.05.24 в 09:51
Цар Фердинанд І

Връщат тленните останки на цар Фердинанд от град Кобург в София

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България на 29 май. Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна". Първият цар от Третото българско царство лежи непогребан от 1948 г. в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург. Там цар..

публикувано на 29.05.24 в 09:01

Черно море e ключово за НАТО. Къде е България?

Само преди дни, в понеделник – 27 май, Парламентарната асамблея на НАТО прие декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. Декларацията беше приета на пленарното заседание на Асамблеята в София. До момента това беше едно от твърдите условия, с които страни от НАТО..

публикувано на 29.05.24 в 08:14