Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма отказано финансиране към сектор "Туризъм" към момента

Снимка: личен архив

Няма отказано финансиране към сектор "Туризъм" към момента. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в отговор на въпрос на Николина Ангелкова от ГЕРБ - СДС за финансови мерки за подпомагане на физическите и юридическите лица, заети в сектор "Туризъм", предаде БГНЕС.

Василев обясни, че Николина Ангелкова е отправила около 200 питания към Министерство на туризма. "Както знаете по мярката 60/40 има 410 млн. до края на юни, в допълнение в Министерство на туризма лв. са предвидени 20 млн. по бюджетна програма развитие на националната тирустиечска програма и международно сътрудничество. 18 млн. за национална туристическа реклама, 25 млн. лв. за субсидии за туроператори, които използват възудшните превозвачи по 35 евро. В помощ около 10 млн., която е свързана с допълнителни антиковид мерки. Никой не неглижира сектора. Секторът е изключително добре финансиран по разнообразие от различни програми, които Министерство на тирузма разработва. Няма отказано финансиране към сектора към момента", заяви още Асен Василев.

По думите му тази година най-вероятно ситуацията ще бъде усложнена поради войната. "Тя ще бъде усложнена, до известна степен, че руски и украински граждани няма да дойдат", каза Василев. Той отчете обаче, те така или иначе са били малка част от посещенията.

От своя страна Николина Ангелкова коментира, че отговорът на вицепремиера не отговаря на нейните очаквания. "Чета много добре какво ми отговаря министъра на туризма, затова изрично съм задала въпрос към вас. Моят въпрос е свързан с това какво се предвижда за сектора след 30 юни", каза още Ангелкова. Според нея думи много, дела няма.

Вицепремиерът Асен Василев каза, че бюджетът е гласуван в Народното събрание и е ясно кой колко средства получава и това е волята на народните представители. "Моята препоръка е мярката 60/ 40 да приключи на 30 юни и да не бъде активирана, освен ако няма нова ковид вълна", каза още Асен Василев. Според него тази мярка си е свършила работата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министерство на земеделието

МЗХ ще продължи да подкрепя развитието на сектор „Животновъдство“

Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя сектор „Животновъдство“ с всички налични национални и европейски инструменти, като един от основните сектори в земеделието, за да го запазим и развиваме. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов при откриването на 12-ия Национален събор на овцевъдите..

публикувано на 24.05.24 в 16:05

23 градуса във Варна в събота

През нощта ще бъде предимно ясно, вятърът във вътрешността ще е слаб, по крайбрежието умерен от север.  През деня ще се развива купеста облачност, възможни са отделни краткотрайни превалявания, следобед вятърът от североизток ще се усилва.  Преобладаващи минимални температури между 11° и 16°, максимални от 21° до 26°. За Варна минимална..

публикувано на 24.05.24 в 15:10

24 май във Варна (снимки)

Празничната програма започна в 10 часа на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, където бе издигнато българското знаме. Отличниците!  Богата бе фолклорната композиция с участието на над 700 деца от училища, читалища и фолклорни ансамбли. За първи път бе изпълнен „Танц на буквите“, а в небето по традиция литнаха цветни балони с..

обновено на 24.05.24 в 14:58

РИОСВ проверява водите в страната през юни

Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров заяви във Варна,че в началото на юни той и експертите от Регионалните инспекции на околната среда и водите ще извършват проверки в цялата държава, както и по  българското Черноморие. Проверките ще са  относно наличието на незаконни сметища, както и състоянието на водите за къпане...

публикувано на 24.05.24 в 14:50

Удостоверяването на машините за вота се очаква да приключи утре

Министърът на електронното управление Валентин Мундров ще даде брифинг утре, 25 май 2024 г., от 10:30 ч. в сградата на министерството.  Темата е приключването на процеса по удостоверяване на съответствието на доставения тип технически устройства за машинно гласуване. В 11:00 ч. утре е планирана да започне процедурата, която се извършва от..

публикувано на 24.05.24 в 14:08

Голямата награда за културата в Балчик бе присъдена на възродената театрална трупа

Десетки награди за ученици и просветители днес сред стотици празнуващи балчиклии на 24 май Във връзка с Празника на град Балчик и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност годишната награда за принос в културния живот на града се връчва на любителския театър при НЧ   „Паисий..

публикувано на 24.05.24 в 13:53

24 май е празникът на град Балчик

На 24 май празнува град Балчик . Тържествата ще започнат с празнична литургия в храмовете в града. Програмата ще продължи с издигане на националния флаг на площад „21-и септември“ и тържествена сесия на Общински съвет – Балчик, каза Сава Тихолов, началник отдел „Култура, протокол и връзки с обществеността“ в Общината. Празнично шествие на..

публикувано на 24.05.24 в 13:50