Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етажната собственост - споделена отговорност

5
Снимка: Георги Нейков, БНР

Етажната собственост често се превръща в причина за междусъседски спорове и вражди. Докато собствениците могат да се разполагат както желаят със своите жилища, то нещата стоят по малко по-различен начин с общите части от етажната собственост.

Най-големите проблеми, касаещи етажната собственост са свързани с постигането на мнозинство за поемането на разходи по поддръжката и ремонтирането на общите части в сградите. Това разказа в интервю за Радио Варна Стоян Ставру – адвокат от Софийска адвокатска колегия, доктор по гражданско и семейно право в Софийски университет "Свети Климент Охридски", който бе лектор на семинар, провеждащ се този уикенд във Варна. 

По-ефективно се решават конфликтите между съсобственици с външно управление, според Стоян Ставру. Професионалните частни домоуправители боравят със законодателството, познават проблематиката на етажната собственост и се явяват като трето независимо лице, което често балансира и оказва съдействие в решаването на споровете.

Според изследователя в БАН търсенето на права, касаещи етажната собственост в съдебна зала в повечето случаи е бавно, скъпо и сложно. Той съветва хората да се опитат да решават проблемите си дипломатично и извън съда.

Целия разговор със Стоян Ставру, чуйте в прикачения звуков файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започна ремонтът на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак

Започна ремонтът на пътя между селата Захари Стояново и Дуранкулак, община Шабла, който стана повод за поредица от протести на местните жители. Петкилометровата отсечка е най-краткият път до плажовете на морската община от областния център Добрич и не е бил ремонтиран от години. Две фирми с четири групи работят по полагането на изцяло нова асфалтова..

публикувано на 28.05.24 в 11:19
Снимката е илюстративна.

Разбиха наркооранжерия в местност край Варна

Варненец на 40 години е задържан след бързи оперативни действия на Криминална полиция при ОДМВР Варна. Служителите на реда са влезли вчера, около 12 часа в обитаван имот от задържания - в местността Манастирски рид. Там полицаите са установили изградени оранжерии за отглеждане растения от рода на конопа.  В две от стаите е била изградена вентилационна..

публикувано на 28.05.24 в 10:34

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна

Близо 2 часа закъснява бързият влак от София за Варна, съобщиха за Радио Варна от Министерството на транспорта. Причината е свързана с ремонта, който се извършва на Централна гара София. Снощи е правен ремонт  на компютърната централизация на жп-стрелките, имало е проблем, който е бил отстранен и той е причината за закъснението, обясниха от..

публикувано на 28.05.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Катастрофа затруднява движението по Аспаруховия мост

Катастрофа между два леки автомобила е станала на Аспаруховия мост във Варна в платното към града. Образувала се е колона от чакащи коли, която започва от кръговото кръстовище до районното кметство и стига до средата на Аспаруховия мост. Няма пострадали хора.

публикувано на 28.05.24 в 07:46

Търговци искат прозрачност при балансиране на енергийната система

Търговци на електроенергия призовават Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ да отмени Методиката за определяне на цените на балансиращата енергия. Според тях нормативният документ води до екстремни и спекулативни цени за балансиране на излишъка и недостига на електроенергия в системата.  От асоциация "Свободен енергиен пазар"..

публикувано на 28.05.24 в 07:45

Заради ремонт на ул."Атанас Москов" временно ще бъде променено движението на автомобили в района

Заради извършване на строително-монтажни дейности, свързани с реконструкцията на ул. "Атанас Москов" в участъка от път I-2 до ул. „Кольо Фичето“, временно ще бъде променено движението в района. На 28 май от 9:00 часа ще бъде затворено Източното платно на булеварда. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в Западното платно, докато трае..

публикувано на 28.05.24 в 07:05

Облачно, на места ще превали

Облачността ще е променлива, по-често значителна. На места ще превали, възможни са и гръмотевици. Ще духа слаб северен вятър, който следобед по Черноморието ще се обърне от югоизток. Максимални температури между 17° и 22°, за Варна около 19°. Вълнение на морето 2-3 бала, температура на морската вода между 17° и 20°. Изгрев на Слънцето за..

публикувано на 28.05.24 в 05:55