Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ-Варна има ограничени количества детски ваксини

Снимка: newscientist.com


Във фризерите на РЗИ-Варна, както и в складовете в София, има резервни количества ваксини от задължителния имунизационен календар за децата. Това каза за Радио Варна д-р Димитър Христов от здравната инспекция в морската столица по повод изготвения имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна.

От ваксините от задължителния имунизационен календар единствено ваксината срещу морбили, паротит и рубеола ( MMRvaxPro ) може да бъде купена от аптечната мрежа. Доставките на биопродуктите се извършва след предварителна заявка. За 2022 година заявката  е изпратена през август миналата година, което означава, че резервните количества в РЗИ-Варна са ограничени. Очакват се доставки и допълнителни насоки от Министерство на здравеопазването за повишената нужда от биопродукти.

Разликата в имунизационните календари между България и Украйна е единствено по отношение на ваксината срещу пневмококи (Streptococcus pneumonia ), уточни д-р Христов. Тази ваксина е част от календара само в България.  Предстои приравняване на плановете, като ще се поставят само две дози от ваксината в интервал от два месеца за тези деца, които имат всички ваксини от задължителния имунизационен календар на Украйна. Ваксината срещу полиомиелит се прилага сходно като брой приеми и възраст, но с разликата, че в Украйна е налична орална и инактивирана полиомиелитна ваксина, а в България от 2010 година се прилага само инактивирана форма.

Ако децата нямат имунизационен паспорт, те ще се смятат за неваксинирани и имунизацията им ще започне отначало.

Поставянето на ваксини на децата на украинските бежанци ще може да се извършва в имунизационния кабинет към РЗИ-Варна.

Все още няма решение как ще се процедира с желаещите да си поставят ваксина срещу Ковид-19, каза д-р Димитър Христов.

Чуйте повече в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ предупреждава за ефективни протестни действия в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“, предаде БНР. В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и Българската стопанска камара са заявили..

публикувано на 10.05.24 в 15:58
Снимката е илюстративна

Маршрутни промени във Варна в неделя за линии 9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409

На 12 май, неделя, ще бъдат въведени маршрутни промени за линии  9, 14, 17 А, 20, 31А, 39, 109 и 409, съобщиха от "Градски транспорт"-Варна.  1. Линия 9 ще се обслужва до 08:10 от ЖП гара; 2. Линия 109 ще се обслужва до 08:40 часа вкл. от ЖП гара; 3. Линия 409 ще се обслужва до 08:00 часа вкл. от Аксаково до к. к. "Златни пясъци" Променени..

публикувано на 10.05.24 в 15:02
Снимката е илюстративна.

През октомври ВиК разкопават ключово кръстовище заради смяна на голям водопровод

През октомври започва работа по два големи обекта на ВиК.  Става дума за входа на Варна от АМ „Хемус“ (кръстовището на „Двете кули“ ) и главния път към курортните комплекси – участък от бул. „Княз Борис I“.  Началото на дейностите там се отлага с няколко месеца заради активния туристически сезон, след което темповете трябва да бъдат засилени...

публикувано на 10.05.24 в 14:52

На 18 май откриват туристическия сезон във Варна

С безплатен концерт и пешеходен тур на 18 май, неделя, ще бъде открит туристическият сезон във Варна.  Община Варна традиционно дава старт на летния туристически сезон. През тази година програмата включва концерт с лазерно шоу и специални ефекти, както и безплатен пешеходен тур. Откриването на сезона ще бъде на 18 май, като денят не е избран..

публикувано на 10.05.24 в 14:06

От МВР издават удостоверения за гласуване при липса на лична карта

Удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност ще издават от МВР, за да могат притежателите им да упражнят правото си на глас. Звената „Български документи за самоличност“ при Областната дирекция на МВР Варна ще съдействат на хората, които..

публикувано на 10.05.24 в 11:42

Корабът "Руен" вече е във Варна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Корабът "Руен" на Параходство "Български морски флот" вече е във Варна и е на ремонт. Това съобщи капитан Александър Калчев - изпълнителен директор на параходството.  Припомняме, че корабът беше отвлечен от сомалийски пирати на 14 декември миналата година и в средата на март 2024-а , с помощта на индийския военен флот, беше освободен, а седемте..

публикувано на 10.05.24 в 11:35

Данъчни, митничари и полиция влизат в складовете на "Лукойл"

От днес в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД започнаха контролни действия. В проверките участват съвместни екипи от служители на Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" – МВР, Главна дирекция "Национална полиция“ – МВР и Държавна агенция "Държавен..

публикувано на 10.05.24 в 10:51