Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криптопазарът се раздвижи след повишаването на лихвените проценти в САЩ

Биткойн
Снимка: Ройтерс

В четвъртък централната банка на САЩ повиши основния си лихвен процент по федералните фондове с 0,25%, до целеви диапазон между 0,25% и 0,50%.

"Биткойнът успя да си възвърне нивото от 40 000 долара, след като председателят на Фед Пауъл сигнализира, че паричната политика ще стане рестриктивна за икономиката на САЩ, което изпрати долара рязко надолу", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор за Северна и Южна Америка в Oanda.

Цените на криптовалутите се повишиха в четвъртък след решението на Федералния резерв да започне да повишава лихвените проценти за първи път от 2018 г. насам.

Според CryptoTrading при последната проверка биткойн се повиши до 40 870 долара, докато етериум скочи с 3% до 2 800 долара, а доджкойн - с 2% до 0,117 долара.

Райън Детрик, главен пазарен стратег на LPL Financial, отбеляза, че "Фед не разклати много лодката".

"Да, те понижиха икономическите очаквания през 2022 г., като същевременно повишиха инфлацията, но голяма част от това вече беше включено в цените", каза той. "Като цяло те все още виждат силен растеж, което помага за подкрепа на възстановяването."

"Биткойн води масовото рали на пазара на криптовалути днес", заяви Александър Мамасидиков, съосновател на мобилната цифрова банка MinePlex. "Безпрецедентният ръст се раздвижва отчасти поради факта, че повишаването на лихвения процент с 25 базисни пункта от Федералния резерв на САЩ не е достатъчно пагубно, за да разтревожи криптоинвеститорите, поради което затвърждава подновения им дух за покупки."

Мамасидиков заяви, че по-широката криптоекосистема сега "има повече фундаментални новини, върху които да се спре, тъй като през годината се очакват до шест повишения на лихвените проценти".

"Преди момента, в който въздействието на повишаването на лихвените проценти ще започне да се усеща в по-широката икономика, инвеститорите, които се трупат върху зараждащия се клас активи, биха влезли със значителна отстъпка, което ще се превърне в печалба в дългосрочен план", каза той.

Той добави, че цената от 50 000 долара "остава значителна цел до средата и края на второто тримесечие на тази година".

Оптимизъм за Биткойн

Кийгън Франсис, специалист по биткойн и криптовалути, заяви "по отношение на краткосрочните ефекти върху биткойн виждам, че може да се развие и в двете посоки".

"Тоест, мога да видя цената да реагира благоприятно, защото това е признание, че инфлацията е висока, или да се понижи поради увеличения натиск върху паричните потоци на инвеститорите", каза той. "В дългосрочен план обаче перспективите са доста ясни. Биткойнът ще поскъпне, защото инфлацията е висока."

Франсис каза, че криптовалутата "в по-общ план е смесена, защото няма същия разказ за хеджиране на инфлацията, какъвто има при биткойна".

"Не мога да предложа коментар за това какво прави това увеличение на лихвите за криптовалутата, тъй като всеки може да предположи", каза той "Моята позиция като цяло обаче е, че това е много бичо за биткойн." Джон Киклийтър, главен стратег в DailyFX, заяви: "Има няколко типични роли, които се приписват на криптопазарите. като алтернатива на традиционния фиат или сигурно убежище."

"Много се съмнявам в набъбването на апетита за риск през тази седмица, а и има малко признаци, че геополитическите сътресения, от които страда светът, създават алтернативен тласък за криптопазара", каза той. "По този начин си струва да следим отблизо традиционните рискови активи в търсене на истински пробив след Фед на база на настроенията, за да преценим накъде възнамерява да се насочи Биткойн: над 42 500 или под 35 000."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи пенсии от днес

От днес пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава  доходите на близо 2 милиона българи.   Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. Допълнително увеличение, също в сила от днес, е предвидено за 675 хиляди възрастни,  които получават така..

публикувано на 01.07.24 в 07:24

Във Варна тръгват нощните автобуси

От 1 юли тръгват нощни автобуси по линии 7, 17, 20, 31 и 148 във Варна. Нощният транспорт ще работи до 1 септември.  Според разчети на „Градски транспорт“- ЕАД мярката ще струва малко над 151 хил. лева. Автобусите ще се движат със следното разписание: Допълнителни курсове от 1 юли 2024 г. в делничен ден: · Линия 7 от ЖП гара в 22:30, 23:30..

публикувано на 01.07.24 в 06:50

Къде няма да има ток на 1 юли

Поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия във Варна и областта на днешният 1 юли, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: - от 00:05 ч. до 06:00 ч. - във Варна в карето, заключено между бул. Сливница, ул. Дрин, бул. Владислав Варненчик и бул. Мария Луиза; - от 08:30 ч. до 17:00 ч. - в местностите..

публикувано на 01.07.24 в 05:56

Слънце и жега в понеделник

И днес ще е предимно слънчево. Сутринта на места ще има намалена видимост. Ще духа слаб, по Черноморието следобед до умерен югоизточен вятър. Максимални температури между 33° и 38°, Черноморието от 27° до 32°, за Варна около 31°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода от 24° до 26°.

публикувано на 01.07.24 в 05:46

Парно, ток и топла вода с по-ниска цена във Варна

Средното увеличение на цената на тока от утре за битовите потребители е с 1,77%, реши КЕВР. За клиентите на „Електрохолд“ цената нараства с 3,10%, на ЕВН - с 1,85%, а за клиентите на „Енерго Про“ тя намалява с 0,49% . Преди приемането на ценовото решение, на 13 юни се състоя обществено обсъждане , на което бяха поканени всички..

публикувано на 30.06.24 в 13:23
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил бе избран за български патриарх

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх  на провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанския митрополит Григорий - 66.  3 бюлетини са недействителни. Церемонията по интронизацията ще започне в 15 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски", а камбанен звън ще възвести избора на новия..

публикувано на 30.06.24 в 13:11

Врачанският митрополит Григорий получи най-много гласове до момента

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на балотаж според резултатите от гласуването до момента. Григорий е получил 64 от гласовете, а Даниил – 51. Най-малко са гласувалите за ловчанския митрополит Гавраил-19.  По-рано днес в Синодалната палата започна гласуването за избор на български патриарх от делегатите на..

публикувано на 30.06.24 в 11:13