Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев за дебютния си роман "Неделният продавач на книги"

| обновено на 21.03.22 в 11:34
Снимка: sundaybookseller.com

Дебютният роман на Даниел Вълчев, бивш вицепремиер, юрист и преподавател,  „Неделният продавач на книги“, вече радва читателите.

Мистериозната история на разказвача, който издирва своя изчезнал брат. Роман, който обединява литература, наука, философия и се опитва да потърси отговори на някои от вечните въпроси на живота.

Чуйте интервюто на Даниела Стойнова с Даниел Вълчев:


Голяма крачка напред, господин Вълчев. Знам че все още не употребявате понятието писател за себе си, но все пак това е роман, а както е казал Стендал: „Романът е едно огледало, с което вървиш по пътя и то отразява и калта в локвите и небесата, така че не можем да обвиняваме този, който го носи, в каквато и да е безнравственост“. Тази книга лично мен, признавам си, освен че я прочетох леко, като топонимия е близка на всеки варненец. Когато варненци я прочетат, ще си представят определени места. Освен това - това е топонимия на духа. За мен беше една машина на времето.

Знам, че много дълго отглеждахте този роман в себе си. Сигурно са били необходими много проучвания?

Аз гледам огледалото да го държа така, че калта много да не се отразява. Иска ми се все пак, както се пееше в една песен на Кирил Маричков „въпреки че сме създадени от кал, да не се ровичкаме само в калта".  В някаква степен, аз винаги съм вярвал, че човек сам избира в каква реалност да живее и в този смисъл може да я направи по-хубава. А що се отнася до това дали хората от Варна биха разпознали себе си -  безспорно да, тъй като действието се развива във Варна. Това все пак е моят град, това е градът, в който аз съм израсъл и по някакъв начин няма как да не се отразят някакви мои спомени, преживявания. Но тази книга не е за това. Тази история можеше да се случи навсякъде. Просто на мен Варна ми е по-близка от всеки друг град. Радвам се наистина, че повечето хора, които ми споделят, че са прочели книгата, казват, че тя се чете на един дъх. Аз така исках да се чете. На мен ми се струва, че доброто изкуство, добрата литература (без да се лаская, че аз принадлежа към тези области кой знае колко), доброто изкуство е това, което някак неусетно те кара да почувстваш нещо, да ти внуши нещо, а не с някаква голяма мъка.

Аз си спомням едно време като бях ученик, във Варненския театър имаше едно такова поколение режисьори, едни все измъчени постановки -  даваха Ромео и Жулиета на тъмна сцена (…)

Е, това е от времето на соца, когато тези преживявания бяха други.

Искахме да се покажем по-модерни, но по един измъчен начин. На мен ми се иска, винаги ми се е искало и такива книги и харесвам-  хем да се забавляваш, докато четеш, да ти е интересно, докато четеш и хем накрая да ти остави нещо, както казваше поетът Борис Христов „драскотина в паметта ти“. Ако това съм успял да постигна, значи книгата е успешна. Пък що се отнася до това, че има много различни науки - има малко математика, физика, аз наистина се готвих. Да речем - Теоремата на за непълнота на Гьодел или „Котката на Шрьодингер“ или пък принципа на Хайзенберг, не са ми толкова близки,  но пък аз винаги съм се интересувал за тази връзка между физическия свят и философията.  Така намерих една книга на относително млад учен -  Росен Люцканов, посветена на Гьодел и признавам, не я прочетох много леко. Човек трябва да се подготви.

За мен беше интересно нещо, което вече и учените споделят. Както се казва - линейната ни представа за времето – затваряме го в рамките на календара, някак си вече това съвсем е остаряло и наистина ни се струва, че живеем в паралелни реалности. Тези принципи, които ги има в книгата, тази магия - сякаш едновременно се случва и минало и настояще и бъдеще. Може би в крайна сметка в психологическия смисъл е точно така.

Хората, които не са чели книгата не бива да останат с впечатление, че това е от онези книги, които нито знаеш къде си, нито какво става, има купища нахвърлени думи с някаква претенция. Всъщност аз съм се опитал да разкажа една относително семпла история. В смисъл, тя се развива в нашия сват, в ежедневието, всеки може да си представи героя. Това е една история, която е занимателна, търси се нещо, което е крайно неясно и така се наслагват нещата. Мечта ми беше да напиша нещо, което се чете много леко, но след това оставя много силен послевкус (…)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Богословът Иван Йовчев: Патриарх Даниил ще бъде консенсусна фигура

Патриарх Даниил е избран за глава на Българската православна църква. Той е досегашен Видински митрополит. Изборът е факт след изключително оспорвано гласуване в два тура. Новоизбраният патриарх Даниил е диалогична личност, със сигурност той ще бъде една консенсусна фигура. Погрешно се артикулира в общественото пространство, че е краен в решенията си...

публикувано на 02.07.24 в 08:30

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) По традиция на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната посрещаме единствения и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг също, както традицията повелява - има концерт.  Тази година първото юлско слънце дойде с  ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25