Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравен инструктор: Традициите на поста ни помагат в битката с пролетната умора

Според Ники Суков постите са чудесна възможност да вдъхнем нов живот на организма си и

Снимка: Ники Суков

Пролетта е сезонът, в който природата започва да се пробужда от дългия зимен сън, растенията разцъфват, а времето се затопля. Така дългоочакваното повишение на температурите и слънчевите лъчи зареждат хората с оптимизъм, вдъхновение и повече добро настроение. Но те вървят ръка за ръка и с физическото изтощение на организма в този период, по-известно като пролетната умора. 

Психолози дават различни съвети за това как да се справим с това състояние на умора. Сред тях са повече сън, разходки сред природата и не на последно място да забравим хранителните навици от зимния период, в който традиционно приемаме повече тежка храна. 

Постите и пролетната умора 

Според здравния инструктор Ники Суков един от начините да се преборим с пролетната умора чрез храненето е да се обърнем към старите български традиции, в това число и постите. 

"Постите насочват изключително много вниманието ни към живата, истинската и прясна храна като плодовете и зеленчуците. Не бива да приемаме поста като ограничение, а като възможност да изчистим организма си и той да започне да дава сигнали за живот и възобновяване към цялото тяло", каза Суков. 

Повече витамини и магнезий 

"Традиционните пролетни храни като пресните плодове и зеленчуци, салатките, зеленият чесън и зеленият лук - те съдържат микронутриенти като витамин C или магнезий, които стигат до всички точки на тялото и намаляват ефекта на умората. Те дават възможност на тялото ни да работи по-добре, да сме по-енергични и да чувстваме ситост от по-малко храна", обясни здравният инструктор. 

Повече вода 

"В този период е хубаво да повишим леко приема на вода. По този начин можем да си решим проблемите със задържането на токсините, защото именно водата помага за тяхното изхвърляне. Освен това, водата помага и да преодолеем по-лесно болките и дискомфорта в тялото, които се появяват при неговото възстановяване. Това е така, защото водата е основният градивен елемент и на мускулите, и на костите. 

Здравният инструктор Ники Суков посъветва хората да спят повече и по-често да използват хубавото време за спорт и движение. 

Бобена майонеза

Ники Суков, който обича да изпробва нови и здравословни рецепти, сподели своето най-ново откритие - а именно бобената майонеза. Според него в сезона в който хапваме повече салатки тя е едно прекрасно допълнение към тях под формата на дресинг.

Необходими продукти: 

Боб (предварително изкиснат и сварен) 

1 лъжичка дижонска горчица 

ядки кашу (предварително изкиснати) 

сол и оцет на вкус 

Всички тези продукти се пасират до получаване на гладка и пухкава смес, която можем да сложим в буркан и да съхраняваме в хладилник поне една седмица. 

Подробностите в звуковия файл: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20