Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови гледки от село Средно село

15
Кметство - Средно село

Средно село е както забележително населено място, така и едва ли ще Ви направи впечатление, когато минавате буквално през него. Отстои на един хвърлей от община Ветрино и на още толкова от съседното село Момчилово. За това и се казва Средно село. Но за историята му след малко. Там живеят много малко хора. Има дни, в които можете да не срещнете никого по улиците му. Горната и Долната махала са някак си две отделни части. През горната минава главниягт път, в долната – май никой не се отбива. Ние обаче, с Румен Сарандев и Румен Радев, посетихме селото и се срещнахме с някои от жителите му. Помогна ни и кметският наместник Красимир Бочев, който ни разведе из населеното място.

В Средно село по списък са регистрирани 40 души. Когато се отбиете от главния път, наистина попадате в царството на птиците. Тук човешката реч липсва. Само пойни птички, които се надпреварват по гласовитост.

Кметският наместник Красимир Бочев ни посреща пред сградата на кметството. Кани ни в кабинета му. Стаята, в която е ходил на училище. В съседство е салонът, в който навремето е имало дори кино.
Красимир Бочев - кметски наместник на Средно село
И историята на село Средно село е като филм, ама краят му не е много щастлив. Според най-голямата онлайн енциклопедия преди около 200 години бежанци от Тракия полагат основите на населеното място в община Ветрино. Старото име на Средно село е Орта кьой. Според кмета историята на Средно село може да бъде проследена още по-назад в миналото.

"Първото селото ни се е казвало Бабук. Не е било на това място. А в една местност, която се казва Бабук."

Тази местност Бабук, се намира много близо до Старо село и според кмета Красимир Бочев, от която й страна да я погледнете, тя има една и съща форма. 

Точно до кметството има чешма – построена е през 1936 година. На нея има надпис "Трудът е богаство". А самата чешма е една от забележителностите на Средно село, разказва кметският наместник Красимир Бочев.

"Водата е изворна. Изворът е близо до язовира. Навремето хората от селото са я прокопали. Една от задачите ми е да я възстановя напълно."
Чешмата в Средно село
Другата задача, която си е поставил кметът на Старо село е да възстанови църквата.

Преминавайки по главния път през Старо село, едва ли ще видите много от него, защото основната част от населеното място остава в ниското. Но няма как да не Ви направи впечатление силуетът на църква. Голяма църква, не някой малък православен храм. За съжаление от нея са останали само стените.

Църквата Света Петка е вдигната през 30-те години на миналия век с доброволни дарения. За времето си е била сред най-големите в района. На едният от входовете й има паметна плоча на героите от селото, паднали във войните.
Църквата в Средно село
Църквата се нуждае от голям ремонт, категоричен е кметският наместник Красимир Бочев. Вече имат благословията на Варненският и великопреславски митрополит Йоан.

До село Средно село, община Ветрино може да се стигне по магистрала Хемус и от Неофит Рилски, да се отбиете, и до населенето място. Другят път е през Калиманци. А по него е удоволствие да се пътува. И точно преди Средно село ще ви направи впечатление – от ляво – поддържана овощна градина, от дясно – голям стопански двор. Срещнахме се и с арендатора Людмил Николов. Хванахме го, докато работниците в стопанството товареха торовете. В началото на пролетната кампания, той ни отдели няколко минути. 

"Обработваме 15 000 декара. Сеем царевица, пшеница, слънчоглед, рапица. Положението е малко сложно в нашия сектор - цените, горивата, торовете, всичко е нагоре."
Людмил Николов, арендатор - Средно село
Земята на Средно село е плодородна. Под селото тече река, навсякъде има кладенци. Има още едно стопанство. Оранжерии, Пчелини, но няма хора… Къщите се рушат, дворовете пустеят. Чакайте, картината не е чак толкова драматична. В един от дворовете видяхме Баба Иванка Романова, която е на 85 години, която се опитва да премести една дървена маса. От сутринта е с мотиката в двора. 

"С кого да говоря, то няма хора на село. Само кмета. Ний живеем така. Самички, ама ни е добре. Цял живот съм живяла в Средно село."

Срещнахме и Севдалина Дякова. Тя е родена тук и след 40 години във Варна, се връща в Средно село. 
Севдалина Дякова - Средно село
"Много по-добре е тук, въпреки че има много физическа работа. Но чистият въздух и спокойствието не може да се замени с нищо."

Средно село хем изглежда пусто, хем – има присъствие. Едно от постоянните е на англичаните Тим Скот и Барбара. Вече 9 години живеят в Средно село. Купуват къщата през 2005 година.

"Това, което ни харесва, е, че тук има много пространство, тук се чувстваме свободни. По-евтино е, което прави живота ни по-лесен. Не сме тук заради това, а заради начина ни живот и неща като грънчарството например, което ми е хоби. Да живееш на село не е проблем, имаме всякакви удобства." 
Тим Скот и Барбара - Средно село
Пресичаме главния път, който разделя Средно село на Горна и Долна махала, минаваме отново през селото, покрай една орехова градина и стигаме до колата. Когато пристигнахме, я оставихме пред кметството. Кметският наместник ни информира, че скоро в община Ветрино ще има референдум за поставянето на вятърни генератори. 

Иначе - повече за Средно село и неговите жители можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Chart

#763 ТОП 20 (17.05-31.05.2024)

публикувано на 17.05.24 в 19:34
автор: Клементина Манчева

ГРАВИТАЦИЯ НУЛА на 17 май със Светлана Вълкова

Над 30 локации се включват в Нощта на музеите и галериите във Варна На стартова позиция в очакване на Фестивала за съвременно изкуство БУНА Две нови изложби във Варна: „Синята планета“ – живопис на Станислав Станчев и „Потърси ме...“ – акварел на Клементина Манчева и Иван Додов Бившият депутат Анелия Атанасова представя романите си..

публикувано на 17.05.24 в 13:00
Изглед към морето в Балчик

НОВИЯТ ДЕН на 17 май с Мариела Димитрова

Днес е държавният зрелостен изпит по български език и литература за деанайсетокласниците. В 8.10 часа ще ви срещнем с четирима абитуриенти, които още преди официалното си дипломиране са приети за студенти. А в 8.40 часа ще разкажем за варненско семейство, което предоставя колата си за бала на абитуриент. Фолклорен събор в село Оброчище за 11-и..

публикувано на 17.05.24 в 06:28

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25