Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Фестивалът „Master of Art“: Нека изкуството бъде с теб!

Между 7 и 28 април във Варна ще се проведе седмото издание на Филмовия фестивал „Master of Art“. Целта му е да представя най-добрите документални филми в областта на музиката, танца и театъра, изобразителните изкуства, архитектурата, дизайна и литературата, както и рекламни артпродукции, създадени по света през последните години. В знак на съпричастност с украинския народ тази година ще бъде представена специална програма с украински филми – „Фокус Украйна“.

Прожекциите са във Фестивалния и конгресен център. Пълната програма на фестивала можете да намерите на: https://masterofartfilmfestival.com/bg

Откриването е на 7 април от 19 часа с американския филм "Кърт Вонегът – неподвластен на времето".

Символичното натрупване на числото 7 не е случайно. Седем са основните цветове на дъгата и музикалните тонове. Седмицата се свързва с основните видове изкуства и с киното, наричано още „Седмото изкуство“. За седми пореден път „Master of Art“ ще отдаде почит на изкуствата, видени през окото на седмото изкуство. Седем града ще бъдат домакини на Седмото издание на фестивала през 2022 г. Заслугата да завършим този житейски цикъл от седем години, е на нашата публика, на нашите партньори и на кинотворците от цял свят, които с езика на кино документалистиката ни правят съпричастни с изключителните истории от света на изкуството – казва артистичният директор на събитието Найо Тицин.

Епидемиите отминават. Тираните си отиват. Войните свършват. Изкуството остава! Нека изкуството бъде с теб!

Подробности за фестивала чуйте от разговора на Светлана Вълкова с Найо Тицин:


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морски притчи" - изложба на Светлин Ненов

"Мастило синьо морето е разляло до хоризонта - граница лъжовна примамва нежно, приласкава, а душата ми на пясъка остава." Цитатът е част от стихотворението „Душата ми на пясъка остава“. Истинско любовно обяснение към морето на художника Светлин Ненов, който откри самостоятелна изложба във варненската галерия „Ларго”. И разказва с четка и бои..

публикувано на 20.03.23 в 08:55

Валери Йорданов: Нередностите в Народния театър са огледало на всичко, което се случва в държавата

Протестно шествие организира в четвъртък новосъздаденото "Движение за култура", в което влизат поддръжници на уволнения от Народния театър режисьор Александър Морфов . Освен за оставката на директора на театъра  Васил Василев, те настояват за нормативна база, адекватна спрямо творческите институции. „Движение за култура“ внесе..

публикувано на 18.03.23 в 09:00

Steve Vai: Ограниченията са единствено в главите ни

Интервю със Steve Vai Steve Vai е известен със своя експериментаторски дух, по отношение не само на музиката, но и на техниката и инструментите, които използва. Така неговият гений ражда изумителната китара „Hydra”, която ще видим и на 25 април в София. Тогава китарният гений отново ще демонстрира изумителните си способности. Концертът..

публикувано на 17.03.23 в 08:15

Ралица Герасимова за историята на българската космонавтика и съпътствaщата я политическа пропаганда

Сигурно мнозина от вас трудно могат да си представят как е възможно думите космос, политика и изкуство да бъдат част от едно изречение. Oказва се обаче, че могат. И това е благодарение на изложбата "Космодрум" която се открива в Градската художествена галерия във Варна от 18.00 часа днес.  Чрез ексклузивни материали, видео/фото кадри и документи,..

публикувано на 16.03.23 в 09:09

Иван Грошев: Морският туризъм е двигателят на туризма

Съвместна реклама на държавата с големи туроператори е най-ефективната, а ние разчитаме на просия. Това каза Иван Грошев, председател на Асоциацията на инкаминг агенциите. Той е туроператор и работи с най-известните фирми от Германия. Представете си един голям туроператор - една организация с милиарден бизнес, дали специално може да отдели място в..

обновено на 15.03.23 в 12:36
Жечка Кираджиева

Флашмоб, пътуваща библиотека и вълшебни куфарчета по повод 140 години библиотека във Варна

Поредица от празнични прояви организира Детския и средношколски отдел към Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Поводът - 140 години от основаването на библиотеката, които се навършват на 21 март. В началото на март започна инициативата „Вълшебно куфарче“, чието съдържание включва нови детски книги, интерактивни и настолни..

публикувано на 14.03.23 в 07:55

Плакатите на Людмил Чехларов

„Плакатът“ е най-новата изложба, която беше открита в Градската художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна. Тя показва творчеството на един от може би най-известните плакатисти в България – това на Людмил Чехларов. Плакатите, които са подредени в залите на галерията, са част от дарение, което самият художник прави на Художествената галерия в Добрич...

публикувано на 13.03.23 в 08:00