Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможности за възстановяване на околната среда и биоразнообразието на Черно море и приморските територии

Дискусия в Радио Варна

| обновено на 19.04.22 в 09:45

Радио Варна организира среща – дискусия на тема "Изменение на климата – възможности за възстановяване на околната среда и биоразнообразието на Черно море и приморските територии“. Събитието е част от проекта на Българското Национално Радио НАШАТА ЕВРОПА, осъществяван съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

Дискусията ще бъде на 19 април 2022 г., започва в 11 ч. в Концертното студио на Радио Варна, и ще се излъчва на живо в профила на медията във Фейсбук. Входът за събитието е свободен. Можете да се включите в него и чрез приложението ZOOM -

https://us06web.zoom.us/j/88320627290?pwd=L3lqbmhDRnlWMTlSMDBZY0s1WDVtUT09

Първите събеседници, потвърдили участие в дискусията са /по азбучен ред/:

  • Георги Гавазов - предприемач в областта на риболова и преработката на риба
  • Проф. Георги Рачев - географ, климатолог и университетски преподавател, СУ "Св. Климент Охридски"
  • Илиян Илиев -  член на УС на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) – Варна
  • Доц. д-р Николай Вълчев - директор на Института по океанология "Проф. Фр. Нансен" към БАН
  • Тома Белев - зам.-министър на околната среда и водите

Целта на срещата – дискусия е да насърчи гражданите на Европейския съюз да участват активно с идеи, които да бъдат обсъдени в Конференцията за бъдещето на Европа. Конференцията е възможност да обменяме мнения, да предлагаме промени или да формулираме съвсем нови идеи за приоритетите на Европейския съюз. Без значение откъде е всеки от нас, какво работи, на каква възраст е, Конференцията за бъдещето на Европа е мястото да помислим какво бъдеще искаме за Европейския съюз.

Какво включва Конференцията?

  • Многоезична цифрова платформа — мястото, където гражданите споделят идеи и изпращат онлайн предложения. Те се събират, анализират, наблюдават и публикуват по време на цялата конференция;
  •  Децентрализирани прояви — прояви онлайн, на живо и смесени прояви, организирани от граждани и организации, както и от национални, регионални и местни органи в цяла Европа;
  •  Европейски граждански дискусионни групи — групите обсъждат различни теми и представят своите препоръки; в тях са представени граждани с различен географски произход, пол, възраст, социално-икономическо положение и/или ниво на образование;
  •  Пленарна сесия на конференцията — тя гарантира, че препоръките на националните и европейските граждански групи, групирани по теми, се обсъждат без предварително определен резултат. 

Идеите, които ще бъдат формулирани на срещата в Радио Варна, ще намерят своето място в Многоезичната цифрова платформа, така че да бъдат обсъдени, анализирани, проследени в хода на цялата конференция. След това те ще бъдат включени в дискусиите, провеждани в рамките на европейските граждански панели и на пленарните заседания. Окончателните резултати от конференцията ще бъдат представени в доклад до съвместното председателство.

Модератор на дискусията – Валери Великов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Министерският съвет вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лева, пише в правно-информационната система на Министерския съвет. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти...

публикувано на 17.05.24 в 12:01

Парламентът с извънредно заседание на 21 май

Във вторник - 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в НС, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли.

публикувано на 17.05.24 в 11:52

Извънредно заседание на ректорите днес, решават за планирания протест в понеделник

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14 часа днес, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г., съобщава БНР.  Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани..

публикувано на 17.05.24 в 11:15

Стабилизирана, но в тежко състояние, е пострадалата жена при инцидента край Аксаково (ВИДЕО)

58-годишната жена, която е в реанимацията на МБАЛ "Света Анна" във Варна, все още е на командно дишане, но вече е стабилизирана и към момента прогнозата за състоянието й е оптимистична. Това съобщи д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в болницата. Има тенденции за подобрение на състоянието й,..

публикувано на 17.05.24 в 10:18

От днес е в сила почти тотална забрана за реклама на хазартни игри в България

Днес влиза в сила новият закон за хазарта, който въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт. Законът бе обнародван на 14 май в "Държавен вестник". Хазартните игри не могат да се рекламират в медиите, близо до учебни заведения и върху сгради, като за нарушителите са предвидени глоби в размер до 30 хиляди лева. Изключение ще са единствено..

публикувано на 17.05.24 в 09:33

Автотехническа експертиза ще установи скоростта при катастрофата край Аксаково

Военно-окръжна прокуратура води разследване след тежката катастрофа с участието на кола на служебната власт, при която загина един човек, а други двама са ранени. Инцидентът стана на входа на Аксаково в участък, където има ограничение на скоростта. Тепърва ще се установява скоростта на автомобилите.  Починал е шофьорът на леката кола, сблъскала..

публикувано на 17.05.24 в 09:06

Пострадалата при инцидента край Аксаково остава в тежко състояние

58-годишната жена, която е настанена в реанимацията на болница "Св.Анна", все още е с опасност за живота.  Тя е в медикаментозна кома, но е стабилизирана, съобщиха от здравното заведение. Жената е претърпяла операция за отстраняване на далака, както и на левия й крак,тъй като е с тежка фрактура.  Стана ясно, че загиналият 63-годишен мъж е..

публикувано на 17.05.24 в 07:19