Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: Твърдението, че държавата подпомага достатъчно туризма, не е вярно

| обновено на 09.04.22 в 15:12
Николина Ангелкова
Снимка: БГНЕС

Туристическият сектор има нужда от подкрепа тук и сега. Твърдението на финансовия министър Асен Василев, че туристическия бранш е достатъчно добре финансиран, не отговаря на действителността, каза в обзорното предаване „Позиция” депутатът от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова. Тя заяви, че предложенията, които са направили като опозиция, са били отхвърлени именно с тезата на управляващите, че туризмът у нас е подкрепен от държавата:

"Предложих да продължи мярката 60/40 за сектор туризъм и след 30-ти юни. Също така да продължат средствата за оборотен капитал и да се подпомогне сектора по отношение високите цени на електроенергията, защото тази част от разходите е с 50 на сто повече в сравнение с миналата година. Инфлацията е двойна, което води до двойно увеличение на продуктите. Отделно предложихме ДДС-то на хранителните продукти. Всички тези предложения бяха отхвърлени от управляващите."

По думите на Ангелкова е било отхвърлено и предложението 9-те процента ДДС да остане и за следващата година. Двайсет и пет милиона лева заложени в бюджета за мярката „35 евро на седалка” ще стигнат за около хиляда и няколко чартърни полета, каза бившият министър на туризма, като допълни, че през 2019-та чартърните полети на летищата Варна и Бургас са били 11 хиляди.

Депутатът от ГЕРБ заяви, че все още няма анализ на правителството кои държавни бази са годни да се ползват, кои ще бъдат предоставени за тази цел. При обратната връзка с хотелиерския бизнес става ясно, че бройката на украинските бежанци по родните хотели е внушителна цифра и опасенията за това, че всички могат да бъдат настанени на нови, обитаеми места, остава високо.

"Държавата трябва да започне да изпълнява обещанието за изплащане на 40–те лева помощ на хотелиерите за настаняването на украински граждани, подали заявление за бежански статут. Хотелиерите не са получили нищо към момента. Обещанието е тези средства да започнат да се изплащат от средата на този месец. От област Бургас информацията от бранша е, че нито един собственик на хотел не е получил обезщетение по тази мярка”

По повод обявената подкрепа за кмета на Варна Иван Портних от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Николина Ангелкова заяви, че правителството през последните седмици демонстрира единствено репресии, немощ и некомпетентност. Според нея министър-председателят Кирил Петков нарушава Конституцията. Тя заяви, че  управляващите с репресии решават проблемите си, като пренасочват вниманието към представители на опозицията.

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл)

Малко по късно, стана ясно, че ще има парламентарно питане към правителството, което в понеделник от ПГ на ГЕРБ ще внесат по повод настаняването на бежанците от Украйна след края на май, когато започва летния сезон - съобщи във Варна бившият министър на туризма и заместник-председател на парламентарната комисия  по туризъм Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия бранш. Питането е във връзка със заявеното от хотелиери, че след края на май, те трябва да освободят базите си за туристите. Ангелкова обясни, че 40-50 хиляди души с малки деца трябва да бъдат местени напред- назад. "Това е безумно и ще създаде напрежение. А ако не желаят да бъдат преместени насила, как ще бъдат преместени? Правителството трябва спешно да каже какво се случва и какво прави" - призова тя.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Nick Oliveri (MONDO GENERATOR): Феновете правят един концерт специален

Интервю с Nick Oliveri, Mike Pygmie и Jono Garret (MONDO GENERATOR) По покана на „Rawk'n'Roll” през 2020 година, MONDO GENERATOR се появиха и на българската сцена. На 12 май бандата се завръща в България отново по покана на „Rawk'n'Roll”, в съучастие с „Трикордс рекордс”. MONDO GENERATOR ще представят в софийския клуб „Mixtape 5” не само новия си..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

"Отражение" на Георги Миленов и Наталия Абаева

Арт Галерия  Le Papillon   представя с дебют в град Варна скулптурите на Георги Миленов и живописните платна на Наталия Абаева.  Дали всеки, вдъхновен от другия, го отразява в екзистенциалните си търсения в материя, форма и цвят или творчеството им е  Отражение  на въпросите, които ги вълнуват, фигурите, които обобщават конкретна идея, всеки..

публикувано на 11.05.24 в 10:05

Личните истории на „Бившите хора“ на концлагерна България

Систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС след 9 септември 1944 г. оживява с гласовете на оцелелите в книгата на историка доц. д. н. Мартин Иванов –  „Бившите хора“ на концлагерна България.  Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани от комунистическите власти, е подробно..

обновено на 10.05.24 в 16:37

Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE): Винаги бъдете себе си

Интервю с Joe Lynn Turner (екс-RAINBOW, екс-DEEP PURPLE) Joe Lynn Turner винаги е бил любимец на българские рок фенове. Самият вокалист е пял с кого ли не и с кого ли да. Бил е част от RAINBOW, DEEP PURPLE, групата на Yngwie Malmsteen, FANDANGO, BRAZEN ABBOT на Николо Коцев, SUNSTORM, Michael Schenker. И през цялото това време не престава да..

публикувано на 10.05.24 в 07:30

Радко Мурзов: Изкуството е вечно търсене

Изложбата "Кристализация II" откри в Арт салона на Радио Варна известният художник Радко Мурзов. Експозицията представя 51 творби, изпълнени в уникална технология, откритие на Мурзов.  "Техниката е такава, че работя с акрилни бои и сол. Солта допълнително повторно кристализира и се получават красиви кристали. Отблизо погледнато в картината те блестят",..

публикувано на 09.05.24 в 08:05

Политолог: Не чуваме ясна дефиниция какви са проблемите на гражданите

"Кампанията за изборите започна още през март и компроматите валят един по един". Това коментира за Радио Варна политологът Атанас Радев. По думите му това не е нищо ново за родната политическа картинка и посочи, че кандидатите за депутати не разчитат на позитивизъм и визия: „Кампанията е в разгара си и когато вече започне официално ще..

публикувано на 08.05.24 в 08:15
Наталия Чешмеджиева

Наталия Чешмеджиева: Радиото се променя както света около нас

На 7 май отбелязваме професионалния празник на радиото и телевизията. Това е една от причините екипът на Радио Варна да организира днес Ден на отворените врати. Посетителите ще могат да влязат в ефирните студиа, откъдето се излъчва програмата, както и да се разходят из „светая светих“ на музикалните редактори – фонотеката. Накратко - всеки ще..

публикувано на 07.05.24 в 08:20