Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестото масово броене на врабчетата наближава

За шеста поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще проведе кампанията „Ние броим врабчетата“. Датата е 30 април, събота. Всички, които искат да се включат, могат да го направят бързо и лесно, като се регистрират на сайта на кампанията vrabcheta.bg.

Броенето на врабчетата ни помага да установим числеността на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас. Досегашните резултати акцентират върху значението на зелените площи, както в дворовете на къщи, така и в междублоковите пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж демонстрира способността на пернатите ни съседи да бъдат индикатор за средата около нас.

През последните години резултатите от „Мониторинга на широкоразпространените видове птици“, извършван от стотици доброволци в цялата страна, показват, че популацията на домашното врабче в България се стабилизира, но дългосрочната тенденция е все още намаляваща. Полското врабче, от друга страна, продължава да се увеличава. За да разберем трайните тенденции, регионалните различия и причините за тях обаче, са ни нужни още много данни и години изследвания.

Да бъдете врабчеброец изисква регистрация на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ и възможност да отделите 10 минути в интервалa между 9:00 и 12:00 ч. на 30 април (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg. Много важен момент от преброяването е въвеждането и на нулеви резултати, т.е. ако на избраната локация за периода на броене от 10 минути не бъдат наблюдавани врабчета, на vrabcheta.bg да бъде въведена цифрата „0“ за съответния вид.

Всички ресурси са достъпни на vrabcheta.bg, където ще научите всичко за трите вида врабчета, обект на преброяването – домашното, полското и испанското, и как лесно да ги разпознавате.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява, благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си.

Миналогодишното преброяване привлече рекорден брой участници – 767 души от цялата страна, които преброиха общо 11 681 врабчета.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археолози представят във Варна изследвания за бронзовата и желязната епоха в Югоизточна Европа

Регионалният исторически музей във Варна е домакин на четвъртата международна конференция "Нещата от живота" , организирана от инициативата "Перспективи на Балканската археология"/Perspectives on Balkan Archaeology (PeBa). „Перспективи за Балканската археология“ e мрежа от изследователи с фокус върху бронзовата и желязната епоха в Югоизточна..

публикувано на 25.09.24 в 11:21

Проучване: Всяко трето дете в света е късогледо

Според глобален анализ зрението на децата постоянно се влошава, като всяко трето дете вече е късогледо или не може да вижда ясно нещата надалеч, съобщава БГНЕС. Изследователите твърдят, че заключването за Covid е имало отрицателно въздействие върху зрението, тъй като децата са прекарвали повече време..

публикувано на 25.09.24 в 06:42

Божидар Богданов с премиера на стихосбирката "Изгреви, залези..." във Варна

Божидар Богданов представя на 27 септември, петък, от 18.30 часа своята стихосбирка "Изгреви, залези...". Мястото е галерия "Арт Маркони"на ул. "Охрид" 22.  „Поезията не се нуждае от поводи, нито от шумни фойерверки, но има нужда от празници. Нейната стара и в същото време детински усмихната къща чака всички, които вярват в другото и различното. В..

публикувано на 24.09.24 в 17:05

Близо 2 хиляди посетиха "Провадия-Солницата" в Деня на отворените врати

Около 1 800 души са посетили в Деня на отворените врати, организиран на 22 септември в праисторическия център "Провадия-Солницата".  "За нас беше чест и удоволствие да имаме възможността да Ви представим най-новите си открития и да ви разкажем историята на най-стария солодобивен и градски център в Европа.  Благодарим ви, че избрахте да споделите..

публикувано на 24.09.24 в 10:08

Лесна работа: Само за родители

Има едно много приятно изследване, което оценява въздействието на удовлетвореността от живота и позитивното влияние на тази удовлетвореност върху доходите в по-късен етап от развитието на човека. Интересно е, че изследването използва метода на братята и сестрите. Каква е отправната точка? Най-вероятно се заблуждаваме, когато мислим, че..

публикувано на 23.09.24 в 15:30

Феновете на вечното варненско дерби (снимки и видео)

"Спартак" са домакини на срещата от 20:00 часа, а главен съдия е Георги Кабаков. Двата тима са един до друг в таблицата с равен брой точки - 15, съответно четвърто място за "Черно море" и пето за "Спартак".  В последната среща отборите завършиха 0:0. В района на срещата и на стадиона днес има и засилено полицейско присъствие. Агитки от..

публикувано на 22.09.24 в 19:39

Супермоделите от 90-те години остават носталгичен символ на женствеността и красотата

По време на Седмицата на модата в Милано суперомдели от 90-те години , сред които звездата Ева Херцигова, стъпиха на подиума на ревю на модната къща "Роберто Кавали"  и предизвикаха очаквана сензация.  Появата им бе не само почит към големия новатор в облеклото, променил концепцията за съвременната динамика на аутфита, но и полъх от една..

публикувано на 22.09.24 в 14:49