Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Различен поглед към стъклото

От 15-ти до 22-ри април в галерията на „Морско казино“ варненската майсторка на художествено стъкло Диана Раданова е поканила за съвместната изява керамичката Цветана Векова, тъкачките Галя Николова и Милена Кючукова, майсторите на кожени уникати Диян Фотев и Миглена Георгиева-Фотева, дърворезбарят Тодор Танев и акварелистката Елица Карабашлиева.

Решихме, че сега е време да отделим внимание на пролетта и най-слънчевите празници, казва Диана Раданова. Тук могат да се видят някои компилации на артстъкло с текстил, дърво и кожа, но и всеки от авторите ще представи личното си творчество и ще предложи на вниманието на почитателите си изделия, свързани с пролетните празници Цветница и Великден.


Творчески екип:

Диана Раданова е родена и работи във Варна. Завършила е Немската гимназия и Икономически университет - Варна. От много години се занимава с ръчно изработени бижута и сувенири, използвайки разнообразни техники и материали.
От 2012 г. се отдава изцяло на любовта си към стъклото.
Първоначално работи по метода на стопеното стъкло (fused glass), при който отделни съвместими по състав парчета стъкло се свързват трайно в обща композиция в пещ. Високата температура оформя нежни овални форми и преливни разцветки, за да се получат лъчезарни накити, съдове и интериорна декорация от стъкло.
В последните две години, търсейки нови и разнообразни решения за своите дизайнерски бижута, авторката се усъвършенства и в техниката lampwork, където стъклото се разтапя под действието на насочен пламък и създава невероятни преливания на тонове в миниатюрен размер.

Цветана Векова е родена във Варна. Завършва Художествената академия, специалност „Декоративно-монументални изкуства“, член е на СБХ.
В периода 1981-2013 изпълнява различни по мащаб 10 стенописни произведения в учебни и обществени сгради в София и Варна, 2 декоративни рисувани текстилни пана и 7 броя рисувани исторически карти за интериора на РИМ Варна.
Автор е на 3 интериорни исторически макета и един екстериорен с площ 20 кв.м в град Бяла през 2012 г.
Реализира множество проектти за пространствено оформление на музеи и частни галерии.
В периода 1995-2020 – 14 самостоятелни изложби във Варна.
От 1982 до 2020 г. участва във всички регионални изложби на СБХ група Варна, в множество групови изложби в Полша, Грузия и Швейцария и в повече от 10 колективни изложби в София и Варна.
Работи активно в областта на керамичната пластика – монументална, сувенирна и бижута. Участвала е в 7 пленера за живопис и керамика.
От 20 години е галерист в галерия ЮКА. Организирала е над 200 експозиции – персонални, колективни, базари и презентации.
Миглена и Диян Фотеви са наследници на 45 годишни семейни традиции в обработката на кожа. Те са второ поколение майстори на български художествени занаяти. Филигранната декорация и орнаментика е фолклорната нишка, която свързва традициите със съвременното, модерното. Творчеството на фамилия Фотеви е представяно на международни фестивали на художествени занаяти във Франкфурт, Хамбург, Улм, Регенсбург, Флоренция, Сала, в галерии и арт-центрове. Многократни са участията на фамилията в международни форуми в европейската столица на културата Виена. Техни уникати са участвали в изложби у нас и в чужбина - Индия, Япония, Мексико. Удостоени са с дипломи и награди.

Дзев Студио - Галя и Милена са родени във Варна и са завършили Техническия университет – Варна. Приятелки са още от студентските скамейки. Дълги години са работили в компютърния бранш, но преди почти 11 години съвсем случайно се запалват по един от най-старите занаяти на човечеството – тъкачеството. Започват в гараж с един нов стан,  направен по прототип на стар. Намерат прекрасни учители и  с много хъс започват да творят. Сега имат ателие – магазин в центъра на гр. Варна и виждат, че радват много хора с техните ръчно тъкани черги, килими, пана, палта, чанти и  бижута, съчетани с естествена кожа, плат и плетиво. Сега и те имат много ученици от различни възрасти.


Елица Карабашлиева е родена и работи във Варна. Преди 11 години среща акварела и той става нейна изразна техника, нейна любов и съдба. През тези 11 години участва в международни акварелни триеналета, самостоятелни и сборни изложби, акварелни пленери у нас и в чужбина. Харесва реалистичния акварел  с емоционална нотка. Любими модели за рисуване са й градските пейзажи и архитектура, природни пейзажи, стари предмети, носещи спомен и чувство, цветя, птици, буболечки. Щастлива е да работи това, което обича. Картините й са откупени от много нейни фенове по света.

Тодор Тенев е запален музикант, свободна артистична душа. Започнал е да се занимава с дърворезба преди около 16 години, ненадейно и за всеобща изненада на всички, които го познават. В началото - самоук, но от 5 години вече е признат майстор-занаятчия по дърворезба и художествена обработка на дърво. Вече има свои ученици, които попиват знания и тънкостите на занаята от него.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба за Втората световна война представят в Балчик

Регионалният исторически музей в Добрич и Регионалният клуб „46-и пехотен Добрички полк” гостуват в Балчик с изложбата „Участието на България” във Втората световна война (двете страни на медала). Инициативата за новата гостуваща експозиция е на Историческия музей в Балчик, по чиято покана музейните специалисти от Отдел „Нова история” в РИМ-Добрич..

публикувано на 09.05.24 в 16:12

От гилдията настояват за намеса на държавата за възстановяването на първия в света Международен балетен конкурс - Варна

Балетният конкурс във Варна да бъде възстановен. Да се предоговорят ангажиментите на държавата, в лицето на Министерството на културата и на Община Варна, с участие на легитимно избрани представители в управлението на Фондация „Международен балетен конкурс - Варна“. В отворено писмо   до институции и медиите лауреати на Международния балетен конкурс -..

публикувано на 09.05.24 в 14:33

Варна се прощава с Венцеслав Антонов

От 11 часа днес, 8 май, в Катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна ще бъде поклонението пред Венцеслав Антонов.  Художникът, посветил десетилетия от своя живот на графичното изкуство,  ни напусна на 2 май.  Венцеслав Антонов беше директор на Галерията за графично изкуство във Варна и на Международното биенале на графиката във Варна...

публикувано на 08.05.24 в 09:26

Радио Варна награди с професионален звукозапис участници в конкурса "Музикални бисери"

Приключи деветото издание на конкурса „Музикални бисери“, организиран от НЧ „Елин Пелин – 1977“ и СУ за ХНИ „К. Преславски“, гр. Варна, с медийнoто партньорство на Радио Варна. В него взеха участие ученици от трети до десети клас в два раздела – Музикални инструменти (пиано, акордеон и класическа китара) и Поп, рок и джаз пеене, които..

публикувано на 08.05.24 в 00:14

Ученик от НУИ "Добри Христов" във Варна с най-висок резултат от конкурс по пиано в Италия

Жельо Тодоров, ученик от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна, стана носител на първата награда от Международен конкурс по пиано в Италия. Единайсетокласникът  завоюва най-високия резултат както в своята категория , така и за целия конкурс - 99 от 100 точки.  Жельо Тодоров е част от класа по пиано на Боян Бъчваров...

публикувано на 07.05.24 в 18:15

"Малък фестивал на куклите 2" предстои във Варна

Едни от най-добрите куклени спектакли от София, Пловдив и Бургас гостуват на варненските деца по време на второто издание на Малък фестивал на куклите. Детският празник ще се проведе от 11 до 13 май в Народно читалище "Отец Паисий" и във Фестивален и конгресен център. Малчуганите и техните родители ще могат да се насладят на пет театрални спектакъла в..

публикувано на 07.05.24 в 13:15

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

обновено на 07.05.24 в 11:13