Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страстната седмица: Велики понеделник

Снимка: архив

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос.

Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител Иисус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с неговото Възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар тази седмица завършва с Великден.

На старобългарски "страст" е "страдание". По тази причина дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до смъртта му са наречени "страстна седмица". Приближавайки се към кулминацията на тази седмица, всеки от дните от понеделник до събота е наречен Велик.

На Велики понеделник Иисус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Иисус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня - символ на човешката душа, която не познава молитвата, покаянието и не носи духовни плодове.

На Велики вторник Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави пророчества за съдбата на град Йерусалим.

На Великата сряда Христос е посетен от покаяла се грешница, която в притеснението си счупва съда с драгоценното миро. Провежда се Тайната вечеря на Божия син с Апостолите, по време на която Той им казва, че един от тях ще Го предаде. Юда излиза и Го предава, а през нощта срещу четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето Му.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания, е началото на следния ден (след залез) Той е разпнат. Разпети петък е Денят на великите страдания на Иисус. Христос приел смирено съдбата си да бъде унижаван, обруган, бичуван, бит с плесници, накичен с венец от тръни на главата, нарамен и принуден да носи при изкачването към лобното си място тежкия кръст, на който ще бъде разпънат; разпънат е на Голгота между двама разбойници и издъхва в мъки. Станало слънчево затъмнение и земетресение.

Великата събота е Ден на оплакването и погребението на Иисус Христос от майка му Света Богородица и жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража (вечерта в петъчния ден - тогава църквата отслужва Опело Христово).

На следващия ден е светлото Христово възкресение. Отново службата започва през нощта. Неделният ден е започнал от залез слънце на съботния ден. След полунощницата в църква свещеникът изнася светлината и призовава вярващите да дойдат и вземат светлина от незалязващата светлина, понеже Христос е възкръснал.

В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по особен начин. Първите три (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер — прави се за здраве. На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа, боядисват се великденските яйца. На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с различни мотиви. Ходи се на църква и се минава под масата три пъти за здраве. На Велика събота обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Филм за делото на монахиня Валентина в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“ във Варна

Всеки последен четвертък от месеца в Духовно–просветния център  „Св. Архангел Михаил“ предлага безплатни прожекции. Този четвъртък, 27 юни, от 18 часа, ще може да гледате филма  за  монахиня Валентина Друмева . Подробностите от разговора на репортера ни Ваня Славова с отец Георги Стоименов-председател на църковното настоятелство на храма "Св...

публикувано на 26.06.24 в 09:55

Възпитаник на Морско училище създаде първата по рода си социална мрежа за морските кадри

Първата по рода си социална мрежа за морските кадри в Европа е създадена от Светослав Георгиев, който е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна и има собствен IT бизнес.  Той обяви създаването на платформата Seaglem в Деня на моряка и обясни, че идеята е да се обединят всички професионалисти в морската индустрия.  Това е..

публикувано на 25.06.24 в 15:20

Организират воден празник за деца в неравностойно положение във Варна

Воден празник за деца в неравностойно положение под наслов „Мечтите могат да бъдат реализирани“ ще се проведе на 28 юни, от 10:00 часа, на Офицерския плаж (Втора буна). Събитието Jet Ski therapy се организира със съдействието на Община Варна.  Инициативатае специално организирана за деца с увреждания и проблеми с моториката на тялото. Те ще имат..

публикувано на 25.06.24 в 14:21

Безплатен фитнес за ученици от 25 до 28 юни във Варна

Дирекция „Спорт“ при Община Варна и Студентският спортен клуб към Икономическия университет във Варна осигуряват свободен достъп за ученици до фитнес залата на университета. Безплатните посещения могат да бъдат както индивидуални, така и групови, за цял клас, съобщават от общинския пресцентър.  Целта е да се стимулира двигателната активност на..

публикувано на 25.06.24 в 11:15

Храмов празник на църквата "Св. Прокопий Варненски"

На 25 юни Българската православна църква почита паметта на Свети преподобномъченик Прокопий Варненски.  Своя празник отбелязва днес едноименният храм в морската столица. Кметът на Варна Благомир Коцев и областният управител проф. Андрияна Андреева  присъстват на тържествената архиерейска света литургия, отслужвана от Варненския и Великопреславски..

публикувано на 25.06.24 в 09:25

Чай вместо бира в летните жеги: Кои са най-подходящите храни и напитки през лятото?

Лято е. Горещините започнаха, а с това консумацията на всякакви разхладителни напитки се увеличава драстично. Както алкохолни, така и безалкохолни напитки. Един от символите на лятото е бирата, която най-често комбинираме с цаца в някое кокетно плажно капанче.  Дали обаче бирата наистина ни помага да се разхладим в горещините? Според..

публикувано на 25.06.24 в 09:00

С демонстрации по спасяване на хора зад борда отбелязват Деня на моряка във Варна

С демонстрация по спасяване на хора зад борда доброволческата организация „Булсар - к.д.п. Никифор Герчев“ ще отбележи Международния ден на моряка във Варна днес, 25 юни. Инициативата се организира за втора поредна година.  В акцията ще се включат водолази, които ще "спасяват" хора в нужда във водата, за да им бъде оказана първа медицинска помощ...

публикувано на 25.06.24 в 08:25