Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опазването на Черно море - споделена отговорност между хора, институции и бизнес

| обновено на 21.04.22 в 13:22

Опазването и възстановяването на биоразнообразието на Черно море да бъде споделена отговорност на всички страни, които пряко граничат с Черно море и тези, които контактуват с него чрез речните води. Да бъде изградено тясно взаимодействие между различни институции, научни организации и бизнеса, които могат да дискутират проблемите, свързани с изменението на климата и последиците от това, и да обединят усилия в борбата си с климатичните промени с помощта на единна платформа.

Повишаване на екологичното възпитание и образование в ранна училищна възраст и привличане на интереса на по-големите ученици към науката и научните професии.

Повишаване на осведомеността и подобряване на грамотността на обществото за антропогенното въздействие върху околната среда.

Около тези идеи се обединиха участниците в дискусията на тема "Изменение на климата – възможности за възстановяване на околната среда и биоразнообразието на Черно море и приморските територии“, организирана от Радио Варна. Събитието е част от проекта на Българското Национално Радио НАШАТА ЕВРОПА, осъществяван съвместно с Бюрото на Европейския парламент в България.

„Не толкова глобалното затопляне и покачването на средната температура на морската вода на Черно море са вредните фактори, които влияят на организмите,  колкото замърсяването. Не трябва да забравяме, че четири големи реки се вливат в него. Всяка година пестициди и нитрати попадат в Черно море“, посочи проф. Георги Рачев - географ, климатолог и университетски преподавател, СУ "Св. Климент Охридски".

Опазването на биологичното разнообразие и на климатичната система не могат да бъдат обект на една държава или групи държави, регионалното решение ни води до комплексно генерално решение. Този проблем трябва да е обект на общите усилия не само на черноморските държави, но и на всички други държави, които контактуват с Черно море чрез река Дунав, например“, изрази убеждението си проф. Рачев.

Той направи аналогия с глобалния климат и опитите на Европа да го подобри с намаляването на въглеродните емисии в атмосферата и добива и използването на въглища в Китай, което води до нарушаване на баланса.

Европа става все по-малко карбонизирана, докато Китай добива 1 млн. тона въглища допълнително на ден, направи сравнение проф. Рачев.

Идеята за консолидиране на усилията на институциите, науката и бизнеса бе подкрепена от Доц. д-р Николай Вълчев - директор на Института по океанология "Проф. Фр. Нансен" към БАН. Според него създаването на по-широка платформа, която дава възможност за комуникация между секторите, на европейско ниво, е най-добрият вариант.

Многократно по време на дискусията бяха изтъкнати уникалните характеристики на Черно море и неговите флора и фауна. Представена бе тенденцията на повишаване на температурата на морската вода и потенциалните последствията за екосистемата.

Доц. Николай Вълчев обясни, че затоплянето на водата ще доведе до издигане на слоя от сероводорд, към повърхността, което ще доведе до намаляване на нивата на кислород и промяна на местообитанието.

Според рибарската общност обаче затоплянето на климата оказва благоприятно влияние на Черно море. Рибните запаси се увеличават, риболовът започва по-рано, наблюдава се поява и на нови видове, каза във видео материал, излъчен по време на дискусията,  Емил Милев, председател на организацията на производителите „Черноморски изгрев“.

Той си обяснява факта, че през последните години има по-добър улов и по-добри количества и с изграждането на пречиствателни станции, но очерта друг сериозен проблем- липсата на контрол върху дейността, свързана с отпадъците на търговските кораби.

По думите му един от основните замърсители е търговското корабоплаване.

Обвиняват нас рибарите, че замърсяваме, но ние сме най-слабото звено и сме най-уязвими и подлежим на санкции, посочи Милев като допълни, че са стриктни по отношение на опазване чистотата на морето и събират и чужд отпадък.

Думите на Милев коментира в студиото Георги Гавазов, предприемач в областта на риболова и преработката на риба, който каза, че лесно може да се провери твърдението за отпадъците от търговките кораби на база на разтоварено количество в пристанищата. 

Гавазов е един от организатор на инициативата „Най-ценният улов“ – мащабна акция, в която се включиха рибарски сдружения, които изкараха с мрежите си тонове отпадъци от Черно море.

В качеството си на предприемач той посочи, че са важни малките стъпки и личните жестове на всяка една компаниия. Бизнесът е длъжен и трябва да се ангажира не просто да създаде добавена стойност за собствениците, но и да се справи с големи значими за цялото общество проблеми.

Темите за това какво всеки от нас може да направи за подобряване на климата и как ние въздействаме върху изменението му да залегнат в образователната система, смята Илиян Илиев -  член на УС на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) – Варна.  По думите му много от хората не си дават сметка за тежките последици дори от използването на климатични инсталации, а в българските училища екологичното образование не е добре развито.

Според Мирослава Робинсон, представител на „Басейнова дирекция- Черноморски район“, екологично мислене трябва да се формира у децата още в началното училище, а учениците в гимназиален етап трябва бъдат привлечени към науката. 

Доц. Вълчев допълни, че се наблюдава комерсиализация на манталитета, но едновременно с икономическите ползи, трябва да има и екологично мислене. Той е на мнение, че младите хора трябва да разберат, че научните професии са престижни и освен бизнес, на първо място трябва да се прави наука.

Попитан какво е по-важно за преодоляване на проблемите с изменението на климата - административните мерки или промяна на мисленето зам.-министърът на Околната среда и водите Тома Белев посочи, че ако не променим първо мисленето си, ще продължаваме да живеем в страна, която не ни харесва.

Той подчерта, че в министерството следват философията: „Мислим глобално, но действаме локално.“ Първо се фокусираме върху това да намалим въздействието на човека върху околната среда, подчерта Белев.

Зам.-министърът на Околната среда и водите Тома Белев отбеляза, че министерството, например, има редица инициативи свързани с даване на възможност на общините за по-добро управление на водите.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Очакваме по-добър туристически летен сезон

Очаква се летният сезон да бъде по-добър от този през миналата година, но ръстът на туристите няма да е много висок. Това прогнозира за БНР Иван Грошев – председател на асоциацията на агенциите за входящ туризъм преди официалното откриване на сезона през следващата седмица. Очаква се най-големия брой туристи да бъде от Румъния, каза Иван Грошев. "От..

публикувано на 12.05.24 в 17:05

Недостиг на близо 17 000 медицински сестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден на..

публикувано на 12.05.24 в 11:49

Държавата и общината обединяват сили, за да възродят манастира „Св. Богородица“ край Варна

Община Варна и областната администрация обединяват усилия, за да възродят манастира "Св. Богородица " в местността Караач теке край града. Това потвърдиха областният управител проф. Андрияна Андреева и кметът на града Благомир Коцев. Проф. Казимир Попконстантинов, откривател и проучвател на комплекса, заяви, че ще бъде възродена и идеята в Деня на..

публикувано на 12.05.24 в 11:19

Дадоха старт на Маратон Варна

Кметът Благомир Коцев даде старт на Маратон Варна. Над 1200 бегачи от 33 държави се включиха в състезанието, което започна днес на площад „Независимост“ в морския град. Маратонът е в три дистанции. Общо 179 атлети стартираха в класическата дистанция от 42.195 км. В полумаратона от 21 км стартираха 418 състезатели, а в дистанцията от 10,5 километра –..

обновено на 12.05.24 в 11:04

Следобед ще вали

Днес ще има променлива облачност, по-значителна следобед, когато ще се развива купеста и купесто-дъждовна и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.  Възможни са и градушки!  През нощта валежите ще продължат и ще обхванат по-голямата част от района.  Ще духа слаб до умерен вятър, сутринта от северозапад и север, следобед ще се..

публикувано на 12.05.24 в 06:52

Рекорден брой атлети се включват в Маратон Варна

Рекордните над 1 200 бегачи се очаква да участват тази неделя, 12 май, в  Маратон Варна. Събитието се организира със съдействието на Община Варна. Онлайн заявките за участие вече са затворени, но всички желаещи все още могат да се запишат за участие чрез късната регистрация до събота, 11 май. Повишеният интерес към деветото поредно издание на..

публикувано на 12.05.24 в 06:40
Снимката е илюстративна

Синята зона във Варна няма да работи в неделя

Синята зона във Варна няма да работи в неделя, съобщи кметът на града Благомир Коцев в профила си във Фейсбук. Причината е провеждането на варненския маратон, който посреща 1,200 бегачи от 33 държави. "Да слезем от колите си и да повървим заедно с тях!", написа още Коцев. До 15 часа в неделя, заради провеждането на маратона, ще бъде затворена..

публикувано на 12.05.24 в 06:30