Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Снимка: БГНЕС

Големият мюсюлмански празник Рамазан байрам започва днес по залез слънце и ще продължава три дни – до 4 май.

С него се слага края на свещения за тях месец Рамадан, по време на който вярващите не ядат, не пият, не пушат и се въздържат от интимни отношения. Изключение се прави за болните, пътуващите, бременните и кърмещите и старите хора.

Навръх празника се приготвят изобилни трапези с баници, мекици, пилаф, баклави, халва. Тъй като вярващите се гощават със сладкиши и бонбони, празникът е известен още като Шекер Байрам. 

На празника младите искат прошка от възрастните членове на семейството, като им целуват ръка.

Любопитен факт е, че за първи път от над 30 години, три от най-големите религиозни празници - Великден, Рамазан Байрам и еврейския Пасха се отбелязват почти по едно и също време.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди се докоснаха до дългия път на медицината в Нощта на музеите във Варна (СНИМКИ)

До полунощ в Нощта на музеите преминаха хиляди варненци и гости на морската столица през Музея по история на медицината, съобщават оттам.  „Слонска паста за зъби“, „Светофар“, „Духът от бутилката“, „Огнен змей“, „Вулкан“, „Дъга“ и „Огън, който не е горещ“ бяха само част от атрактивните реакции, които оживяха пред очите на деца и възрастни.  И тази..

публикувано на 20.05.24 в 13:19

Делфинариумът във Варна с безплатни представления за 1 юни

Четири безплатни представления организира за Деня на детето Делфинариумът във Варна.  Те ще са от 10:30, 12, 15:30 ч. и 17 часа на 1 юни.  Спектаклите ще бъдат с вход свободен за всички деца до 12 години, но платени - за по-големи и възрастни, уточняват от Делфинариума. 

публикувано на 20.05.24 в 12:28

Нов музикален фестивал във Варна дава сцена на световни звезди през август

Върху организирането на нов музикален фестивал за поп, хаус и рейв музика се работи във Варна. Това съобщи за Радио Варна кметът Благомир Коцев.  Събитието ще бъде организирано по модел на "Spirit of Burgas" и се очаква за празника на морската столица 15 август. Целта е то да се превърне в традиционно за фестивалния календар на Варна, допълни Коцев...

публикувано на 20.05.24 в 10:45

20 май - Световен ден на пчелите

Датата 20 май се отбелязва като Световен ден на пчелите от 2018 г.  по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения.  Денят е одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г., с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по..

публикувано на 20.05.24 в 08:45

Стана известно защо Бетовен е оглушал

Слухът на изключителния композитор Лудвиг ван Бетовен започва да се влошава в младостта му и геният умира напълно глух. Причините за неговата глухота остават загадка. Но почти 200 години по-късно анализ на косата му показва високи нива на олово, арсен и живак, пише „Билд“. Както отбелязват учените,..

публикувано на 19.05.24 в 13:44

Полезните свойства на кайсиите

Богати на витамини и минерали: Кайсиите са източник на витамини А и C, които са важни за здравето на кожата, очите и имунната система. Те съдържат също така калий, който помага за поддържането на здравето на сърцето и нормалното кръвно налягане. Антиоксидантни свойства: Кайсиите съдържат антиоксиданти, които помагат да се намалят възпаленията в..

публикувано на 19.05.24 в 10:03

Ваяшки събор в Дюлино

Десетки хора, част от които представители на етнографската група ваяци се събраха на традиционен събор в Дюлино.  Всеки представя това, което умее най-добре - песни, музика, танци, занаяти. Ваяците или вайковците, наречени така от акад. Любомир Милетич, наричат самите себе си кавадари, разказва организаторът на събора Емилия Павлова. Думата означава..

публикувано на 18.05.24 в 15:55