Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на икони открива школата по иконопис към ОДК-Варна

9
Школа по иконопис, ОДК-Варна
Снимка: Емилиян Ялъмов

Първа изложба на икони рисувани от възпитаници на школата по "Православни християнски ценности и традиции – иконопис" се открива тази вечер от 18.00 часа в стъкления павилион на Радио Варна. Школата е към Общинския детски комплекс във Варна и е съвсем нова, каза за Радио Варна нейният ръководител художничката Илка Димитрова. В школата се обучават деца на възраст от 5 до 12 клас. Те представят нарисувани от тях над 20 икони на различни светци сред които – Богородица с младенеца, Христос, Свети Георги, Света Теодора, Свети Андрей Първозвани и др.

Много е важно да харесаш светеца и иконата, за да ги нарисуваш, разказа Илка Димитрова. Тя учи своите възпитаници да избират да рисуват това, което харесват. Преди да започнат да рисуват икона задължително прочитат житието на светеца, който са избрали, защото рисуването на икона е по-различно и художникът трябва да познава живота на светеца, да съпреживее неговото битие и дори да се свърже по някакъв начин на духовно ниво с него.

Децата в школата по иконопис не са избрани на случаен принцип, каза още Димитрова. Първо те трябва да са се занимавали с рисуване и да имат основната база на този вид изкуство. На второ място това трябва да са деца, които имат отношение към християнството, защото не може да се рисува икона, без човек да носи вярата в себе си.

В школата по иконопис се изучават византийски икони, затова и всички икони, които ще бъдат показани в изложбата са византийски. Работи се по класическата технология – дървена основа, класически грунд,  ленено платно и темпера върху грунда. Позлатата не е истинска, защото децата тепърва се учат, а и тя е доста скъпа, но се използва шлак метал и тя изглежда съвсем като истинска, обясни Илка Димитрова. Но това са истински икони, които могат да служат на всеки, допълни художничката.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:


Всички снимки в публикацията са на Емилиян Ялъмов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27

Световна премиера на откриването на Международния музикален фестивал "Варненско лято" 2024

С концерт на Симфоничния оркестър на Варненската опера под диригентството на Константин Илиевски във Варна се откри 98-ото издание на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. На откриването присъстваха артистичният директор на фестивала проф. Марио Хосен, кметът на Варна Благомир Коцев и директорката на Театрално-музикалния..

публикувано на 23.06.24 в 10:18

Днес започва Международният музикален фестивал "Варненско лято"

Днес на сцената на Държавна опера-Варна ще бъде официално открит Международният музикален фестивал "Варненско лято" 2024. Програмата започва със Симфоничен концерт, включващ произведенията Рапсодия „Вардар“ на Панчо Владигеров,  световна премиера на "Ouverture en forme d'Espérance" оп. 43 от Патрик Дюър, Концерт във Фа от Джордж..

публикувано на 22.06.24 в 10:50