Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има недостиг на зърно, прогнозира земеделецът Кирчо Шарков

Кирчо Шарков
Снимка: Д.Дончева

Планиране на земеделието у нас за няколко години напред е невъзможно в сегашната ситуация, коментира за радио Варна Кирчо Шарков, председател на земеделска кооперация „Сеяч” в село Царевци, която се занимава с растениевъдство и животновъдство. Проблемите в земеделието не са от вчера, но по време на пандемията стана по-трудно, а със започването на войната трудностите пред земеделците съвсем се задълбочиха, каза Шарков.

Той обработва 12 500 декара земя в община Аврен – основни култури са пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед. Отглежда и около 400 глави българско черношарено говедо, няма намерение да се отказва от тях, макар да знае, че ако закрие животновъдството ще си помогне в земеделието. Шарков обясни, че основен вносител на суровини – торове, машини, препарати, семена, горива и др. е Русия.

Най-фрапиращо е увеличението на цената на торовете, която е скочила между 4 и 5 пъти, което означава, че около 25% от разходите на земеделеца ще отидат за торове.

Дори и сегашните цени да се запазят недостиг на зърно ще има, а цената на хляба рязко ще скочи, прогнозира още Шарков.

Той посочи, че с повишаването на цените се обезсмисля и отпусканата държавна субсидия от 30 лева за декар, която  не е променяна от 10 години насам. Тогава с въпросните 30 лева земеделецът е успявал да покрие част от разходите за тор и гориво, а сега не може да покрие дори и 1/3 само от цената за тор.

Не може да се прави бизнес без някаква предсказуемост, обобщава трудното положение в момента Кирчо Шарков.

Чуйте още в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Варненец на 23 години- известен на МВР, е задържан за кражба

Варненец на 23 години- известен на МВР е задържан за кражба след бързи оперативни действия на служителите на Първо РУ. Преди няколко дена е подаден сигнал от пострадалия в районното, че е извършена кражба на велосипед, оставен без надзор в двора на местен ресторант. Униформените задържали младежа, който е посегнал на колелото. По случая е..

публикувано на 03.05.24 в 13:52

Инфлацията в Турция се повиши до 69,8% през април

През април инфлацията в Турция достигна 69,8% на годишна база. Националната статистическа служба (Tüik) обяви, че потребителските цени са се повишили с 3,2% на месечна база. Увеличението на лихвените проценти от 8,5% на 50% между юни и март от страна на..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Автомагистрала

Промяна в движението по магистрала „Хемус”

Има промяна в организацията на движение през тунелите „Топли дол” и „Правешки..

публикувано на 03.05.24 в 10:45

Оранжев и жълт код за гръмотевични бури в страната

Синоптичната обстановка ще се усложни. Над цялата страна ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. В планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици, предаде репортер на БГНЕС. 7 области в Западна и Южна България са с оранжев код за гръмотевични бури, жълт..

публикувано на 03.05.24 в 10:17

България е на 59-о място в класацията за свобода на медиите на „Репортери без граници”

България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната класация за свободата на медиите на „Репортери без граници” (RSF) за 2024 г., публикувана в петък по повод 3 май - световния ден на свободата на печата. Страната ни значително подобрява позицията в глобалния рейтинг, който включва 180..

публикувано на 03.05.24 в 09:33

Разпети петък е!

Велики петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Иисус Христос бил разпитван, вменили му вина, а римският наместник Пилат Понтийски, подстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда. Разпети петък е най-тъжният и драматичен ден за всички християни. Иисус трябва да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за..

публикувано на 03.05.24 в 06:21

Облаци и дъжд на Разпети петък

Днес ще има значителна облачност с валежи от дъжд, с по-големи количества и на повече места в следобедните часове. Ще е почти тихо, по-късно следобед ще се появи слаб вятър от източна четвърт. Максимални температури между 14° и 19°, за Варна около 16°. Вълнение на морето 1-2 бала. Температура на морската вода 13°-15°.

публикувано на 03.05.24 в 06:14