Актуални проблеми на медиацията ще обсъждат експерти във Варна. На 11 май 2022 г. от 10.00 ч. в зала 1 на Икономически университет – Варна и чрез видеоконферентна връзка https://meet.google.com/uze-gwmy-qfh ще се проведе Национална научна конференция „Медиацията в различните обществени сфери“. Форумът се организира от Университетския център по медиация при ИУ – Варна, Институт „Итера“ и Камарата на медиаторите в България
Настоящата национална научна конференция е второ по рода си такова събитие и се явява продължение на традиционно провежданите в предходните години 3 кръгли маси и в резултат на потребност от поставяне на въпросите, свързани с медиацията в България на научно ниво. Идеята на научния форум е да даде поле за дебати, дискусии и изнасяне на научни разработки и практически становища, свързани с медиацията в четири от значимите обществени сфери – образование, здравеопазване, съдебна система и публичен сектор. Засягат се актуални проблеми на медиацията, които ще бъдат обект на обсъждане и предложения към компетентните институции с цел разширяване приложното поле на медиацията и по-голяма ефективност.
Предвид националния формат участието във форума може да бъде присъствено или дистанционно, като на участниците ще бъде предоставена възможност за различни начини на представяне, дискутиране и споделяне на опит и експертиза. Събитието събира на полето на научното обсъждане представители на академичната общност, държавната и местната власт, представители на съдебните институции, адвокатските колегии, представители от основното и средното образование, неправителствените организации и бизнес организации, медиатори, експерти по преговори и управление на конфликти и др. След провеждането на форума ще бъде изготвен сборник с доклади.
Село Кумановo отбелязва празника си в неделя в годишен събор. Фолклорна програма, с участието на оркестър и танцовите състави от читалището, ще зарадват жителите и гостите на селото в центъра. Това каза Атанаска Палашева, кмет на населеното място. Празникът е с плаваща дата и се провежда 50 дни след Великден, обясни Палашева. В църквата ще бъде отслужена..
Между 15 и 25 лева е цената на черешите на един от варненските пазари, видя репортер на Радио Варна. Въпреки традицията на Черешова задушница утре да се раздават череши в памет на починалите близки, то интересът към този плод е слаб. Предлагането на пазара е от предимно вносни череши от Румъния и Гърция. На варненските пазари може да се намерят и..
Развитието на приложението на изкуствения интелект и етичните проблеми, свързани с използването му, обсъждат в Икономическия университет във Варна наши и чуждестранни експерти на форум, който продължава днес и утре. В конференцията участват специалисти от Израел, САЩ, Румъния, Турция, Ирландия, Китай и България. Варна домакинства..
"10 години изкуство с кауза“ – така звучи равносметката на обединението за социално изкуство 100ЛИЦА, което вече десетилетие провокира, вдъхновява и обединява чрез култура. Създадена като част от кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица, инициативата остава вярна на мисията си – да променя обществото чрез силата на смисленото изкуство...
Курбан байрам е време за духовно пречистване, прошка и солидарност към нуждаещите се. Това подчерта в навечерието на големия мюсюлмански празник Курбан байрам районният мюфтия Исмаил Ахмедов. Нека споделим своя курбан, изоставяйки всякакви лоши навици и се постараем да станем по-смирени, допълни той. Курбан байрамът е празник на..
Във Варна деца ще имат възможност да изработят свещи от пчелен восък по време на творческа работилница. Инициативата е на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, обясни Свилена Велчева от центъра. По повод Световния ден за опазване на околната среда центърът ще бъде отворен за посетители днес. С темата за пчелите и защо те са..
„Аперитивът е вечерната молитва на французите“ е казвал писателят дипломат Пол Моран. Традицията, която е разпространена в редица държави в Западна Европа обаче съвсем не произлиза от неговата родна Франция, а от Италия. Появява се за първи път в края на XVIII век, когато Антонио Бенедето от Торино създава вермута – ароматното и подсладено..