Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново време за рекорд

Сигурно си спомняте срещата ни с деветгодишния Михаил Рафаилов от Варна. Той тренира скално и спортно катерене, стана носител на Купата на България през миналата година и се опита да постави рекорд за най-младия катерач, изкачил Централната стена край Враца, която е висока 400 метра. Тогава заради капризите на времето Мишо не успя. Но ето, че му предстои втори опит.

В края на седмицата деветгодишния Михаил Рафаилов отново се изправя пред предизвикателството да изкачи Централната стена край Враца.

"Първия път бяха много мокри местата. И на трето въже, където трябваше да е лесно, се оказа трудно."

На скалата Мишо няма да е сам. С него ще бъдат баща му, който е и треньор Росен Рафаилов и Живко Петров.

Нямаме никакъв проблем да се изправим срещу скалата. Имаме проблем с времето. Прогнозата за времето и това че от много отдавна е предвидена тази проява, а и тя допълнително ни притиска малко психически, защото нямаме и много място за отстъпление."

Централната стена край Враца е един от най-високите и красиви турове за традиционно катерене в България и на Балканския полуостров, описва го бащата на Мишо – Росен Рафаилов, който два пъти е преминавал по маршрута.

По предварителни разчети, ако условията са на тяхна страна, изкачването ще отнеме около 10 часа.

За първи път Централната стена край Враца е изкачена през 1961 година. Ако успее, девет годишният Михаил Рафаилов ще стане най-младият катерач, преодолял 400 метровия вертикален маршрут.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италия очаква сложен мач

Тимът на Швейцария и действащият шампион Италия излизат днес м битка на ЕП по футбол. Мачът е от 1/8-финалите на “Олимпиащадион” в Берлин. Начало 19:00 ч. Швейцарците не загубиха нито един от трите си досегашни мача. Италианците се измъкнаха буквално в “групата на смъртта” след драми. Играта им обаче не е убедителна.

публикувано на 29.06.24 в 10:10

Дания иска да спре домакините на Европейското първенство

Започват срещите от елиминациите на ЕП по футбол в Германия. Домакините ще трябва да доказват истинската си класа днес. Първото им препятствие е Дания. Бундестимът стартира блестящо, но след това блясъкът изчезна. Дания показа във всичките си срещи, че е труден за побеждаване отбор. Всъщност това се знае добре. Мачът е от 22.00 ч. Датчаните спечелиха..

публикувано на 29.06.24 в 08:36

Варненец на финал на двойки в Пилзен

Варненският състедател Иван Иванов се класира за финала на двойки при юношите на турнир от категория J200 на ITF в Пилзен (Чехия).  Българинът и Тайс Бохард от Нидерландия победиха на полуфиналите с 6:4, 7:6(3) четвъртите поставени германци Нилс Макдоналд и Мика Петкович. На четвъртфиналите Иванов и Бохард елиминираха и водачите в схемата. В спор..

публикувано на 29.06.24 в 08:29

Съдия провали мач по водна топка

Пропадна мачът от мъжкото първенство по водна топка между отборите на ЦСКА и Черно море. Варненци гостуват в София за важните плейофни двубои, но вчерашният първи мач не се състоя. Причината е, че вторият съдия на двубоя не пристигна на басейна. Така срещата бе провалена, а днес предстои втори мач между двата тима, като ръководствата на двата отбора ще..

публикувано на 29.06.24 в 08:28

Григор среща Лайович на Уимбълдън

Григор Димитров започва участието си на турнира от Големия шлем "Уимбълдън" срещу представителя на Сърбия Душан Лайович.  Двамата са се срещали три пъти, като Димитров има две победи..

публикувано на 29.06.24 в 08:26

Иновации от България стават стандарт за европейския плажен хандбал

Варна става европейска столица на хандбала. Броени дни остават до началото на Европейското първенство по плажен хандбал.  Иновациите, които България направи по време на Европейските първенства по плажен хандбал през 2021 г.,  бяха наложени като стандарт в наредбите на Европейската федерация по хандбал за организиране на подобни шампионати.  Това..

публикувано на 28.06.24 в 10:00

Порой провали контролата на Черно море с Ботев Враца

Порой провали третата контрола на Черно море от лятната подготовка. „Моряците“ трябваше да приемат тима на Ботев Враца в Тетевен, където са на лагер, но малко преди гостуващия тим да пристигне на стадиона, се изсипа силен дъжд, който наводни терена.  Следващата контрола на Черно море е срещу Левски в Правец. Спарингът е на 3 юли от 18:30 часа.

публикувано на 28.06.24 в 08:08