Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заекването - от диагноза до лечение

| обновено на 12.05.22 в 09:30
Снимка: Снимка: pixabay

Безплатен онлайн семинар на тема „Заекването“ ще проведе на 14 май 2022 г. Центърът за личностна подкрепа и развитие-Логопедичен център-Варна. Проявата е част от поредица от семинари, които започнаха през март и имат за цел повишаване на информираността на родители, специалисти, педагози и студенти за проблемите и развитието на детската реч, каза за Радио Варна директорът на центъра Лиляна Лазарова-Янева.

Уебинарът тази събота ще започне от 10,30 часа и ще е достъпен за всички през фейсбук страницата на институцията, а запис от проявата ще бъде качен в сайта www.logoped-varna.com. Ще бъдат дадени полезни съвети, ще има време и за въпроси на участниците.

„Заекването е един изключително труден, многопластов проблем за семействата, а за хората с този проблем е страдание. Все още не знаем причините, които предизвикват това речево нарушение, защото не са открити. И ние като терапевти се опитваме да въздействаме върху нещо, което все още е неизвестно.“, обясни Лиляна Лазарова-Янева.

Тя посочи, че при случаи на заекване при деца, родителите винаги търсят причината и свързват заекването с някаква преживяна случка или уплаха. Според нея всички деца се страхуват или плашат от нещо, но не всички деца започват да заекват след подобно преживяване. Затова специалистите обясняват, че причина за заекването не е стреса, а по-скоро едно предразположение на нервната система на детето.

От близо 1000 деца, които в момента са приети в Логопедичния център във Варна, 3% са само със заекване и още толкова със заекване и нарушение в звукопроизношението или нарушение в писмената реч, каза Лиляна Лазарова-Янева.

Чуйте повече в прикачения звуков файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зеница Филипова

Зеница Филипова: Бог ще посочи правилния духовен водач на България!

Зеница Филипова работи в храма "Свети Атанасий" във Варна. Тя е от първия випуск жени богослови, тогава ректор  на духовната академия е бил патриарх Неофит. Нейни състуденти са митрополитите Николай и Наум.  По професия е учител, филолог, но на 40 години решава да се посвети на богословието и на служението на Бог. Надява се коментарите за..

публикувано на 29.06.24 в 12:25

„СИГНАЛ Symphonic“ с премиера във Варна

Група Сигнал представя за първи път във Варна програмата „СИГНАЛ Symphonic“ заедно с Русенска филхармония .  Проектът бе представен с грандиозен успех в Зала 1 на НДК в края на миналата година по повод творческия юбилей на бандата и включва най-големите  ѝ  хитове в нов и различен вариант. Повече за предстоящото събитие може да чуете в прикачения..

публикувано на 28.06.24 в 08:10
Петър Ганев

Петър Ганев: Важно е дали чисто политически запазваме курса към еврозоната

Европейската комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото по отношение на ценовата стабилност - това гласи доклад на комисията за конвергенцията на страните-членки, които предстои да въведат единната валута. Предвид оценката в доклада, страната ни няма как да въведе единната валута в началото на следващата година.  В..

публикувано на 27.06.24 в 09:25

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян"

Явор Гърдев ще снима игрален филм по "Ян Бибиян". "Това е мое желание отпреди няколко години. Харесвам романа на Елин Пелин, защото дава много интерпретативни възможности. Сценарият на филма ще е заедно със Захари Карабашлиев - инициатор на проекта", съобщи за Радио Варна режисьорът Явор Гърдев.  Проектът има частично финансиране от Националния филмов..

публикувано на 27.06.24 в 08:10
Георги Тошев

Георги Тошев за Татяна Лолова: Тя беше човек, избрал да бъде от страната на светлината

Във философията на Татяна Лолова, в нейния начин на мислене, открих много подходящи парченца живот, чрез които съм си помагал в трудни ситуации. Това каза в интервю за Радио Варна журналистът Георги Тошев. Във Варна той беше водещ на вечер, посветена на голямата ни актриса, под надслов "Празнуваме Татяна Лолова". Събитието бе в рамките на театралния..

публикувано на 26.06.24 в 08:25

Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG): Винаги трябва да си професионалист

Интервю с Robin McAuley (MICHAEL SCHENKER FEST, BLACK SWAN, екс-MSG) В   края на тази седмица на 30 юни срещу 1 юли на много места в страната ще бъде посрещнат единственият и неповторим Джулай морнинг. На Камен бряг по традиция също ще има концерт. Тази година там ще бъдат и ERIDAN с вокалиста на Michael Schenker и BLACK SWAN Robin..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Художникът Анатолий Станкулов: Там, някъде зад всички проблеми, ни чака морето

„ Там някъде зад къщите е морето“ – така се нарича изложба живопис , с която художникът Анатолий Станкулов гостува в  Художествената галерия на Балчик. Тя ще продължи до 3 юли. Тя съдържа картини от два негови цикъла „Бряг“ и „Там, някъде зад къщите, е морето“. Общо 36 живописни платна на автора, който е със завидна биография – над 600 участия в..

публикувано на 25.06.24 в 08:15