Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет на Варна отново одобри заема от 95 млн. лева и продажбата на имоти

Местният парламент прегласува върнатите от областния управител Благомир Коцев решения за повторно разглеждане. Съветниците отново одобриха решението за изменение и допълнение на Наредбата за организация на движението, с което се удължава работното време на Синята зона и се въвежда Зелена зона. Повторно бе прието решението относно даване на съгласие за поемане на дългосрочен общински дълг за изпълнение на част от инвестиционната програма на общината.

Членовете на ОбС прегласуваха също „Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост през 2022 г.“. Те отново дадоха съгласието си за продажбата на недвижими имоти чрез публични конкурси.

Припомняме, областният управител заяви, че е  изключително обезпокоително, че на фона на лошата градска среда във Варна, която има огромна нужда от изграждане на нови паркове, зелени площи, паркинги, благоустроени междублокови пространства, детски градини и площадки, ще бъдат приватизирани 150 декара общински терени.

Другото решение на общинския съвет, което областната администрация върна, е именно заемът, който е планиран да се изтегли през тази и следващата година. 

Заем от още 95 млн. лв. - само за сравнение, сега е 109 млн. лв. Това е двойно задлъжняване на варненските данъкоплатци. Община Варна е след София с най-голям дълг, два пъти по-голям от Пловдив и Бургас, и след изтеглянето на новия заем ще е 4 пъти по-голям от Пловдив и Бургас, посочи Коцев.

Коцев бе категоричен, че точката за имотите ще бъде атакувана в съда.

Чуйте анкетата с граждани от инициативните комитети относно продажбата на общински терени:
Николай Николаев също бе сред протестиращите граждани. Чуйте какво сподели в разговор с Ваня Славова:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парламентът обсъжда и гласува правителството на ГЕРБ-СДС (НА ЖИВО)

Народното събрание обсъжда и гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, начело с кандидата за министър-председател Росен Желязков. Според Конституцията парламентът приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители. Тоест при регистрирани 240 депутати, за да бъде избран предложеният от..

публикувано на 03.07.24 в 13:00

Варненските аптеки протестират днес и утре

Регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз във Варна се включва в националния протест срещу промяната на финансирането на дейността по отпускане на напълно платени от здравната каса лекарства. Протестите във Варна ще са днес и утре. Ще са с продължителност от 30 минути до 2 часа. Всяка аптека ще решава кога и как да протестира,..

публикувано на 03.07.24 в 11:27

Одобряват проект за дълбоководно заустване на пречиствателната станция в Албена

Проект за подробен устройствен план - Парцеларен план (ПУП - ПП) за обект "Дълбоководно заустване след ПСОВ Албена" се предвижда да приеме Общинският съвет в Балчик този четвъртък на редовно заседание. Постъпило е писмо на 21 юни т.г. от МРРБ за разработени регионални прединвестиционни проучвания, включващи техническа и икономическа документация за..

публикувано на 03.07.24 в 10:35

Пеевски: Ще направя това, което искат хората - те искат правителство

Да не се подкрепи кабинета "Желязков" . Така препоръка е имало от почетния председател на движението Ахмед Доган, обяви Делян Пеевски, предаде БНР. "Ще направя това което искат хората - те искат правителство… България трябва да има кабинет. Аз като лидер на ДПС съм отговорен само пред хората на ДПС. Партията се управлява от неговия председател",..

публикувано на 03.07.24 в 09:44

Защо се бави депозитната система за пластмасови бутилки и кенчета питат еколози в МОСВ

Призив за бързо въвеждане на депозитна система за преработване на еднократни опаковки за напитки от стъкло, метал и пластмаса, ще отправят днес от екологично сдружение „За Земята”. В 8:30ч. днес те се събират пред Министерството на околната среда и водите, за да внесат подписка, подкрепена от почти пет хиляди българи. Ще ги „придружава“ змей,..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

Адреси без ток днес

Без ток днес ще са следните адреси в обхвата на дейност на електроразпределителното дружество за регион Варна: ·   На  03.07.2024  г. В периода  09:00  ч. до  17:00  ч. Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:..

публикувано на 03.07.24 в 06:05

Облачно време с превалявания в сряда

През нощта валежите в Североизточна България бяха с количества в Русе 25 мм, Разград 15 мм, Силистра 5 мм, Шумен 4 мм. Днес през страната ще продължи да се придвижва обширна циклонална област и свързаните с нея фронтални облачни системи. Сутринта валежите над Североизточна България временно ще спрат, над югоизточните райони облачността ще се..

публикувано на 03.07.24 в 05:55