Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброта, съпричастност, подкрепа за децата със специални образователни потребности

В неделя, 22 май, с концерт от 17 часа в зала 1 на ФКЦ-Варна педагогическата общност ще отбележи 15 години от създаването на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в морската столица. Насловът на концерта е "15 години доброта, съпричастност и подкрепа. Децата на ресурстно подпомагане заедно със своите учители ще излязат на сцената и ще покажат уменията си да рецитират стихове, да пеят и свирят на музикални инструменти.

За работата на специалистите в регионалния център и трудностите в професионалната реализация на децата с дефицити след завършване на училище Валерия Василева разговаря с Марияна Пантелева - психолог и директор от 2017 година на Регионалния център във Варна.


Марияна Пантелеева - директор на РЦПППО-Варна




В България има 28 регионални центъра, които обхващат в момента над 26 000 деца със специални образователни потребности. 15-годишната история на Регионален център-Варна започва на 11.10.2006 г., когато е основан Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца със специални образователни потребности / СОП / –  Варна. Тогава центърът се помещава в две класни стаи в сградата на  Помощното училище „Братя Миладинови”. Директор е г-жа Лидия Широкова – дългогодишен специалист  в СОУ за деца с нарушено зрение. Назначени са първите педагогически специалисти – трима специални педагози, двама психолози и един логопед,и  непедагогически персонал - директор, счетоводител и ЗАТС.Ресурсният център – гр. Варна е създаден с цел да извършва консултативна, образователно-възпитателна, рехабилитационна и координираща функция. През първата година от създаването , специалистите широко популяризират дейността и същността на ресурсното подпомагане чрез публикации в медии, обяви в образователни и  социални институции. Провеждат се множество вътрешни обучения с практическа насоченост и работни срещи. От 15 септември 2007 година  и всяка следваща година  специалистите, заедно със своите възпитаници в детски градини и училища, празнуват основаването на Ресурсен център - Варна.Деца със СОП има в много детски градини и училища като първоначално са обхванати 272, а днес - 620 във Варна и областта. Много нови специалисти се включват към екипа на Ресурсния център през следващите години, разкрити са и кабинети в учебни заведения. Традиция, поставена още от началото, е ресурсните учители да подпомагат социализацията на децата със СОП като ги включват във вътрешноучилищни празници и тържества и в общуването с връстници.

От началото на учебната 2017/2018 г. директор е г-жа Марияна Пантелеева, психолог с дългогодишен стаж в ОУ "А. Страшимиров" и СУ ”Климент Охридски” – Варна. През 2019 г.  е сключен и договор с Шуменския университет и студентите по специална педагогика и логопедия провеждат практическите си занятия в РЦ. От септември 2019г. РЦПППО е на нов адрес: бул. „Сливница” 187-189, втори корпус на Строителната гимназия, етаж 5. В процес е процедура по изграждане на външен асансьор, който допълнително ще улесни достъпа на децата със СОП. На 13.03.2020 г. с обявяването на извънредно положение в страната РЦ преминава в дистанционна допълнителна подкрепа и работа от домашна среда. Приема се успешно и това предизвикателство - РЦ прави своя страница в ютуб и качва клипчета от дистанционната си работа. Психолозите осъществяват инициативата „Заедно е по-добре от сам” за получаване на професионална психологическа подкрепа чрез консултации по телефона. Ресурсните учители използват времето за изработване на материали за работа, електронни работни листи, подготвят  модели, които да предложат на децата и родителите им, кукли за настолен театър и др. Всяко занимание на специалистите е ценно и полезно за децата. Развитието на общата и фина моторика е приоритет на ерготерапевта – г-жа Елеонора Георгиева. Г-жа Станка Ангелова е дългогодишен рехабилитатор на слуха и говора, още от създаването на РЦ. Тя допринася за подобряване на общуването  на децата със затруднения, доверен консултант. Голямо признание за професионализма на специалистите от РЦ през годините са поканите от президента на Република България по случай 24 май на старши ресурсните учители г-жа Анелия Радева и г-жа Венетка Стоянова, на г-жа Станка Ангелова – рехабилитатор на слуха и говора. Тази година покана за светлия празник от Президенството е отправена към г-жа Пламенка Николушева – зам.-директор на РЦ – Варна, а наградата на главен ресурсен учител Анелия Радева – грамота „Неофит Рилски” от Министерство на образованието и науката, е изключително ценна – тя е първият ресурсен учител от Варненска област,  получил този висок приз!

Гордост за екипа са постиженията на техните възпитаници - петнайсетгодишната Валентина с ресурсен учител Илияна  Митушева е носител на два бронзови медала по плуване. Бившият вече възпитаник Серкан на 20 г. успешно завърши средно образование в СУ ”Л. Каравелов”, подпомаган от г-жа Румяна Стойкова - бивш ресурсен учител от РЦ, работи към ЕПЛР в училището. Малката, но талантлива Жанина е носителка на много грамоти от участия и отличия за призови места в национални конкурси за детска рисунка. Най-голямото удовлетворение за труда на специалистите в РЦ-Варна, разбира се, са детските усмивки и неподправените благодарности на родителите за професионалната подкрепа при преодоляване на затрудненията на тяхното дете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зима ли е? В Добрич започнаха деня с градус над нулата

1 градус температура на въздуха беше измерена тази сутрин в 6.00 часа в Добрич, съобщиха за Радио Варна синоптиците от НИМХ-Филиал Варна. Студено беше в цяла Източна България и край морето с температура на въздуха от 7 градуса в Шабла до 12 в Силистра, на носовете Калиакра и Емине и в Бургас, като във Варна беше измерена температура на въздуха..

публикувано на 16.05.24 в 09:15

58 изпълнители от шест държави ще се включат в Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" в Добрич

XXXIII-то издание на Европейския младежки поп-рок конкурс „САРАНДЕВ" – Добрич'2024 започва от днес в добруджанския град. То ще продължи до 18-ти май, когато ще се проведе церемонията по награждаването и гала концертът. Специален гост на конкурса тази година е Дара Екимова, а председател на журито е Хайгашод Агасян. В тазгодишното издание на Европейския..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33