Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 30-ият Международен театрален фестивал "Варненско лято"

30-то издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ ще се проведе от 31 май до 10 юни. Българската селекция включва десет заглавия на водещи театрални творци. Откриването е тази вечер със спектакъла на Народния театър „Иван Вазов“ „Бащата“ от Флориан Зелер. Той носи награда „Аскеер“ на режисьорката Диана Добрева, а публиката ще може да види едно от най-запомнящите се изпълнения на актьора Владимир Пенев заедно с Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Константин Еленков и Явор Вълканов.

Българската селекция включва още девет заглавия на водещи театрални творци. Сред тях са „Опашката“ от Захари Карабашлиев в сценична версия на Явор Гърдев за Драматично-куклен театър – Плевен с Владимир Карамазов в главната роля, за която той получи „Икар“, спектакълът с най-много номинации за националната театрална награда – „Майсторът и Маргарита“ по романа на М. Булгаков с режисьор Николай Поляков (Младежки театър), както и „Пер Гюнт“ по Ибсен на Театър „София“ и режисьорската Катя Петрова с Ириней Константинов в главната роля. Ще гостува и неизчерпаемият Камен Донев като Сирано дьо Бержерак в едноименната постановка на Стоян Радев за Театър „Българска армия“. Стоян Радев води и Валери Йорданов в моноспектакъла му „Караконджул“ по Николай Хайтов (Народен театър „Иван Вазов“). След изключителния успех на „Приятно ми е, Ива!“, актрисата Ива Тодорова отново създаде завладяващо сценично събитие - „Ива е онлайн“, също част от фестивалната селекция. Варненският театър-домакин присъства в нея с „Амадеус“ под режисурата на Стайко Мурджев. Специално за фестивалното издание Маргарита Младенова ще създаде поетична пауза в живота на града със спектакъла ѝ на открито „Мислещи тръстики“, в който млади актьори от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ ни карат да съпреживеем отново поезията на Миряна Башева.

Международната програма на театралния фестивал „Варненско лято“ през 2022 г. включва разнообразие от събития – улично шоу от Нидерландия, прожекции на театрални спектакли от сцената на „Комеди Франсез“ в Париж и от Лондонския Уест Енд, а на 7 юни в Художествената галерия публиката ще може отново да се срещне с богатия и вълнуващ театрален свят на словенския режисьор Йерней Лоренци. Той гостува с музикално-поетичния си спектакъл „Мъртвият идва за любимата си“ по изпълнената с фолклорни мотиви пиеса на Светлана Макарович.

Фестивалният афишът е наситен и с паралелни събития, сред които улични спектакли, фотоизложби, представяния на книги и много други вълнуващи срещи с театъра. За поредна година фестивалът си сътрудничи с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ в рамките на програмата „Интермецо“. Един от акцентите в предстоящото ѝ издание е гостуването на световните шампиони по брейк танц “Flying Steps” от Германия. Ако досега сме си мислели, че уличните танци и класическата музика взаимно се изключват, то мощният музикално-танцов и визуален спектакъл „Летящият Бах“ напълно променя представите ни. Очакваме го на 20 август в Летния театър във Варна. 

Програмата на фестивала е наситена не само с едни от най-добрите български и международни театрални постановки, но и с паралелни събития, сред които улични спектакли, фотоизложби, представяния на книги и много други вълнуващи срещи с театъра. За поредна година фестивалът си сътрудничи с Международния музикален фестивал „Варненско лято“ в рамките на програмата „Интермецо“.

От началото на 30-годишната си история Международният театрален фестивал „Варненско лято“ е достигнал до над 300 000 зрители, пред които е представил повече от 800 събития от България и още 40 държави от цял свят. 

Артистичният директор на фестивала - актрисата Цветана Манева, се обърна с вълнуващи думи към присъстващите на първата пресконференция:
Гост на фестивала тази година е и министърът на културата Атанас Атанасов:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Да ти върви по вода" показва чешмите във варненско

Българска фондация Биоразнообразие и Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ откриха днес изложба, посветена на чешмите и тяхното значение за хората и биоразнообразието. Експозицията цели да провокира интереса на широката публика към обществените чешми извън населените места и да представи забравени и непознати факти за ценността на тези..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

Християн Облаков представя новата си книга за Йосиф х. Стоянов

Новата книга на Християн Облаков „Йосиф х. Стоянов, инженер, общественик, кмет на Варна“ ще бъде представена на 5 юли от 18 часа в Арт салона на Радио Варна. Книгата проследява живота и труда на Йосиф х. Стоянов - един от варненските проектанти от първата половина на ХХ век, който също е специалист в областта на хидроинженерството и..

публикувано на 02.07.24 в 11:44

Изложба „Българска фотография“ се открива във Варна

Изложбата включва 124 фотографии на 89 български творци, участвали в осми международен фотографски конкурс PHOTO CONTEST BULGARIA 2023 и ще бъде експонирана на открито, на вече познатото за варненци пространство за визуално изкуство пред хотел Одесос, на входа на Морската градина. Автори в изложбата: Александър Митев, Ангел Ненов, Атанас..

публикувано на 29.06.24 в 15:31

Дни на испаноамериканската култура се откриват на 5 юли в Двореца - Балчик

Празненствата по случай Дните на испаноамериканската култура в Двореца, организирани със съдействието на Институт «Сервантес» и Чилийската общност в България, започват на 5 юли с живописен коктейл за добре дошли в 17:00 часа, последвани от завладяващи изпълнения на живо, традиционни латинотанци и много други изяви. Ще се насладите на концертите на..

публикувано на 28.06.24 в 16:55

Изложба "Така виждам Варна" в Музея за история на Варна

 Откриването на изложба, създадна от варненски ученици, ще се състои от 16.30 ч. в Музея за история на Варна, който се намира на ул.“8-ми ноември“ № 3. Експозицията е под наслов „Така виждам Варна“, който носи творческия заряд и труд на мотивираните ученици от училищата СУ за ХНИ "Константин Преславски", Първа езикова гимназия и ГПЧЕ..

публикувано на 26.06.24 в 16:06

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага тази вечер ММФ „Варненско лято“

Фюжън от класическа, фолклорни мелодии и цигански танци предлага Международният музикален фестивал „Варненско лято“ тази вечер на жителите и гостите на града. От 19:00 часа в Държавна опера - Варна, посетителите ще имат възможността да се насладят на изпълненията забележителния френски ансамбъл Сирба и необикновения спектакъл „Tantz!”. Това, което..

публикувано на 26.06.24 в 10:34

Еньовден отбелязват в Балчик

Историческият музей в Балчик отправя покана днес  за отбелязване на празника Еньовден. От 16.30 часа в Етнографската къща присъстващите ще се потопят в света на предците ни и ароматните билки, за да почетат природата и лечебната и сила.  За празничното настроение ще се погрижат Детска танцова школа "Балик" и хор „Добруджанки“. при Народно читалище..

публикувано на 24.06.24 в 08:27